Bouw Tomato Experience Center De Ruiter van start

Tholen - Wie goed kijkt, ziet stiekem al wat palen staan, maar vanochtend is de bouw van het nieuwe democentrum van De Ruiter officieel afgetrapt. Telers Rob Brabander en Paul Zantman, die in het Tomato Experience Center zullen gaan telen, Henk Verbakel van bouwer Havecon, Joost van Regteren van Monsanto / De Ruiter en Albert Abee, wethouder van de gemeente Lansingerland, draaiden vanmorgen de officiële eerste schroef aan. 

Er wordt hard gebouwd aan de kas, dat is duidelijk

De kas zal 8000m groot worden

Lansingerland
Het Tomato Experience Center komt te staan aan de Violierenweg in Lansingerland en wordt 8000m2 groot. Telers Rob Brabander en Paul Zantman werken inmiddels zes jaar samen met Monsanto / De Ruiter. Ook bij de bouw van het nieuwe Experience Center zijn ze nauw betrokken. Omdat een groot deel van het Nederlandse en internationale tomatenareaal inmiddels belicht wordt, komt ook op 1/3e van het Experience Center belichting te hangen. Om diezelfde reden wordt het trial center wel uitgerust met diverse weeg- en meetsystemen, maar niet met diffuus glas of 100% LED: dat sluit nog niet genoeg aan bij de praktijk – die voor De Ruiter natuurlijk het belangrijkste is. De kas is bovendien opgedeeld in vier segmenten, zodat er gestuurd kan worden op de verschillende segmenten. Dit najaar moeten er zo'n 300 nieuwe rassen de kas in gaan. 

Rob Brabander en Paul Zantman

Ketencontact
Het draait in de kas echter niet alleen om de nieuwe rassen, vertelde Joost van Regteren, verantwoordelijk voor de techniekontwikkeling bij Monsanto / De Ruiter. "Het is meer dan een demo alleen. Ook big data speelt een belangrijke rol. Het center maakt deel uit van een digitaal platform. We willen ook de producten laten zien die tussen veredeling en commercie inzitten zodat we van een vroeg stadium kunnen inspelen op de wensen van de markt." Gezien de groeiende vraag naar duurzaam geteeld, smaakvol product uit een gesloten keten ziet hij daar een belangrijke rol voor. "Wereldwijd zien we de glastuinbouw toenemen en zien we bedrijven de stap van open field naar kassen maken. Daar maken we een kenniscentrum, een ontmoetingsplek voor." 


Het is misschien niet het grootste project waar Havecon momenteel aan werkt, maar wel een belangrijke. De nieuwe machine (links) is ervoor uitgerukt.

Groeiende glastuinbouw
Henk Verbakel van Havecon is als kassenbouwer natuurlijk te spreken over die groeiende glastuinbouw. Bovendien is de bouwplaats om de hoek bij het hoofdkantoor van Havecon en dat is ook wel eens prettig. "Maar het is eigenlijk nog belangrijker dat we twee jonge ondernemers aan de slag zien gaan in zo'n mooi project, met een positieve lading voor de Nederlandse tuinbouw. Er is te lang te weinig gebeurd, dus hier zijn we zeker trots op." 

Diverse partners nemen deel in het project

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven