Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Overzicht wereldmarkt aardbeien

Met het zomerse weer in Noordwest-Europa is er een goede productie aardbeien. Keerzijde is wel dat door het warme weer er kwaliteitsproblemen op de loer liggen. Vooralsnog lijkt dat probleem echter beperkt. Met het midzomernachtfeest in Scandinavië stijgt de vraag in die regio enorm. De Europese sector is positief over het seizoen. In de VS komt de oogst in British Columbia later op gang dan vorig jaar en is er schade door de winter. De meeste aardbeien worden echter in Californië geteeld. Mexicaanse exporteurs kijken vooral naar de Amerikaanse markt, export naar Europa is niet aantrekkelijk gezien de grote volumes die in Europa geteeld worden.

Frankrijk: meer Marokkaans product
Volgens de ramingen valt de oogst dit jaar 3% hoger uit dan vorig jaar en 12% hoger dan het gemiddelde over 2012-2016. Het seizoen begon in maart met prijzen die 3% boven de gemiddelde marktprijs over 2012-2016 lag. Hoewel de prijs goed bleef, wachtte tegen het einde van de maand een kleine crisis voor de ronde aardbeien. In april steeg het aanbod, waardoor de prijzen daalden. Desondanks was de situatie beter dan een jaar eerder.

Het goede weer in het vroege voorjaar maakt dat de productiekalender normaal verloopt. Spanje is de grootste leverancier van aardbeien in Frankrijk met een marktaandeel van 85% in maart 2017. De Marokkaanse aardbeien vertegenwoordigen 14% van de markt. Het Noord-Afrikaanse land zag haar marktaandeel met 4% stijgen. De Spaanse zomerkoninkjes worden in de supermarkten gepromoot. Doorgaans concurreren deze aardbeien met het binnenlands product. De import steeg in maart met 11% naar 24.300 ton. Ook de export steeg, met 14%. In volume is dit echter een vijfde van het importvolume.

Het binnenlands areaal staat licht onder druk en komt uit op 3.770 hectare. De vollegrondsteelt verliest terrein terwijl de kasteelt blijft groeien.Italië verwacht normaal seizoen
De afgelopen maanden zijn moeilijk geweest voor de aardbeienafzet. Oorzaak is een overlap door abnormaal weer. Telers moeten nadenken over de nieuwe rassen die aangeplant moeten worden. Centraal Noord-Italië probeert niet te vroeg in productie te komen om overlap met het zuiden te voorkomen. De regio gebruikt de latere variëteiten. Normaal gesproken wordt er in het voorjaar geplant, waarna in de zomermaanden geoogst wordt. In de zomermaanden wordt weer geplant voor de oogst in het voorjaar.

Het huidige seizoen verloopt abnormaal. De productie in verschillende Europese landen loopt achter, wat volgens een handelaar gunstig zal zijn voor de aardbeien uit Val Martello. De oogst is begonnen en de piek wordt verwacht tegen het einde van juni en de eerste drie weken van juli.

Naar verwachting blijft de oogst met 400 ton stabiel ten opzichte van vorig jaar. Een teler vertelt dit jaar ingezet te hebben op een grotere productie, maar het weer in april pakte slecht uit voor de aardbeien. Naar verwachting wordt het een goed seizoen, juist omdat er geen overproductie is. De prijzen zijn goed en telers zijn optimistisch. Het seizoen duurt tot eind augustus. Het grootste deel (99%) van de Val Venosta aardbeien is bestemd voor de binnenlandse markt. Een klein volume wordt geëxporteerd naar Oostenrijk. De Elsanta heeft een aandeel van 70% in de teelt, gevolgd door Darselect (15%).

Spanje sloot goed seizoen
In de provincie Avilla is de oogst begonnen. Dankzij deze teelt kan het bedrijf jaarrond de aardbeien aanbieden. Als de hoge temperatuur in Huelva een einde maakt aan de aardbeienteelt daar, volgt het seizoen in Castille-Leon tussen juni en november. Een teler vertelt positief te zijn over het seizoen in Huelva, dat in mei afliep.

Het seizoen is geëindigd met 320.000 ton verhandelde aardbeien op de teller. Volgens een handelaar was dit seizoen "veel makkelijker dan gebruikelijk en met stabiele prijzen." Dat is goed nieuws voor de telers na drie of vier slechte jaren. Het areaal stond de afgelopen jaren onder druk en daalde met 8%

Griekenland mikt op Midden-Oosten
Een handelaar vertelt enthousiast over het aardbeienseizoen: het is het derde jaar op rij met groei. Het bedrijf zet in op export naar de Golfstaten en onderzoekt nieuwe markten in Azië. De boycot van Qatar door Arabische landen maakt het transport lastiger. Met luchtvracht is de markt echter nog te bereiken.

Nederland: Flinke aardbeienaanvoer van vollegronds- en stellingenteelt
Aardbeien zijn er momenteel volop beschikbaar in Nederland. Liep de gemiddelde productie in het voorjaar nog wat achter, inmiddels is die achterstand volop ingelopen. Overigens tegen niet eens zulke slechte prijzen. Vanwege de midzomernachtfeesten was er rond het weekend nog goede vraag uit Scandinavië, maar die is inmiddels weggevallen. Duitsland is met eigen productie redelijk zelfvoorzienend, dus Nederlandse exporteurs moeten het op dit moment vooral van België en Frankrijk hebben. "Zij vragen goed, al zijn de temperaturen voor de markthandelaren nu ook eigenlijk te hoog om aardbeien te verkopen."

Vorige week was er nog een behoorlijk prijsverschil tussen de beschermde teelt en vollegrondsteelt, maar dat verschil is nu wat minder geworden. Op dit moment komt de vollegrondsaardbeienteelt, net als de stellingenteelt, vol in productie, dus deze en volgende week zal de aanvoer behoorlijk zijn. Handelaren verwachten dat hierdoor de prijs wel iets onder druk zal komen te staan. Wel zullen er over een paar weken door deze versnelde afrijping mogelijk wat minder aardbeien op de markt komen.

België: grote aanvoer bij veilingen
Er is een grote aanvoer van aardbeien. Een veiling laat weten dat er 1.500 ton aangevoerd wordt. De afgelopen zeven weken is er ruim 11.500 ton voor de klok gekomen, wat neer komt op meer dan 1.600 ton aanvoer per week. Dit cijfer zal nog verder stijgen en tegen het einde van deze week uitkomen op 15.000 ton. Met al die cijfers komt de aanvoer 8% hoger uit dan vorig jaar en 23% hoger dan in 2015. De vraag is goed en in aanloop naar het weekend zijn de prijzen gestegen.
Door het warme weer is het seizoen vervroegd. De veiling verwacht dan ook een terugval in aanvoer in de komende weken.

Brits seizoen start vroeg
Door de milde winter konden de eerste aardbeien in het noorden van het eiland al in februari geoogst worden, vertelt een Schotse teler. De afgelopen week was het echter warm met 30 graden, wat resulteert in kwaliteitsproblemen. De retailers hebben deze weken promoties met de aardbeien, waardoor de prijzen op de vrije markt stijgen. De vraag is goed en zal blijven stijgen met tennistoernooi Wimbledon in het verschiet. Tijdens het toernooi stijgt de aardbeienconsumptie aanzienlijk tot 28.000 kilo Britse aardbeien, goed voor 140.000 serveringen. De aardbeien worden geserveerd met in totaal 10.000 liter slagroom.

Tekort aan aardbeien tijdens Zweeds midzomernachtfeest
Vorige week was de stemming nog positief en werd er voldoende volume verwacht voor het midzomernachtfeest. Deze week bekroop een leverancier van een grote retailer de angst dat er wel eens te weinig zomerkoninkjes konden zijn. Hij prijst zich gelukkig dat hij kon importeren uit Nederland om de gaten te vullen. Ook volgens andere handelaren zal er een tekort zijn. Door het koele voorjaar is de oogst van het zachtfruit vertraagd. Telers verwachten 70% minder aanvoer te hebben in de week van het feest. Vrijdag 23 juni is het midzomernachtfeest in Zweden. Het is een van de grootste feestdagen voor het noordelijke land en wordt gevierd met aardbeien en aardappelen. Het weer was deze week goed. "Vorige week hadden we goede volumes en lage prijzen," vertelt een handelaar. "Het weer is weer goed, dus voor na het midzomernachtfeest verwachten we normale volumes." In aanloop naar de feestdag stijgt de vraag naar lokale aardbeien.

Noord-Amerika: late seizoenstart British Columbia
Californië is de grootste aardbeienteeltregio in Noord-Amerika. De teelt is vooral te vinden in de regio's Santa Maria, Wastsonville en Salinas. Het aanbod is goed en blijft naar verwachting stabiel tijdens de zomermaanden. De Californische productie piekt tussen midden juni en midden juli. Volgens de USDA zijn prijzen vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar geleden: 9 tot 10 dollar per flat (8 containers van 1 lb.) voor conventioneel en 10 tot 12 dollar voor een flat biologisch.

In British Columbia is de oogst drie weken later dan gebruikelijk begonnen. Dit jaar begon de oogst op 5 juni. Op dit moment is het volume nog beperkt, maar naar verwachting zal het volume later in het seizoen oplopen.

Door de winter dit jaar is de oogst kleiner. Een teler vertelt dat de winter een schade van 70% veroorzaakte in een veld, andere velden werden minder zwaar getroffen met een verlies van 10%. De teelt is te vinden in de Fraser Valley en Vancouver Island.

Mexico gefocust op VS
Het seizoen begint eind september/oktober en loopt door tot en met maart. Het einde van het seizoen wordt ook bepaald door de prijzen. De belangrijkste exportmarkt ligt in Noord-Amerika. Door de productie in Europa en onder andere Egypte is export naar dit continent niet aantrekkelijk. De VS heeft ook eigen productie vanuit bijvoorbeeld Californië, maar de markt heeft veel meer vraag. Daardoor kan Mexico de aardbeien makkelijk afzetten op deze markt. De prijzen in de markt bepalen het einde van de seizoen. Als de prijzen hoog blijven blijft het land aan de markt tot in april. Als de lokale, Amerikaanse productie start gaan de prijzen naar beneden, dus dan kiezen de Mexicaanse producenten ervoor om de rest als bevroren fruit te verkopen.

In januari steeg de export met 63,1% en kwam uit op 88,7 miljoen dollar, dat blijkt uit de officiële cijfers. Een jaar eerder steeg. Tussen 2013 en 2016 steeg de export met 55,9% van 417,5 miljoen dollar naar meer dan 650,8 miljoen dollar vorig jaar. Dat komt neer op een gemiddelde groei van 11% per jaar. De belangrijkste afzetmarkten zijn de VS, Canada, Brazilië, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk.

Australië: goede aanvoer, lage prijs
In het hele land worden jaarrond aardbeien geteeld. Traditioneel is het een zomerproduct met een seizoen tussen oktober en mei. Door gebruik te maken van verschillende technieken is het mogelijk om tussen juni en september aardbeien te telen.

Queensland is nu aan de markt. volgens een teler zijn de omstandigheden perfect. De temperatuur overdag ligt net onder de 30 graden en de nachten zijn koel. Wel maakt de teler een opmerking over de snelle prijsdaling dit jaar in vergelijking met andere jaren. "Normaal hebben we deze prijzen niet voor midden juli."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven