Californië stevent af op recordjaar, zon versnelt Europees seizoen

Overzicht wereldmarkt aardbeien

En toen was daar ineens een lange hete zomer in Europa. De gevolgen zijn terug te zien in de aardbeienmarkt. Het fruit rijpt snel, de maatvoering is klein en de houdbaarheid beperkt. Tel daar een beperkte vraag door de zomervakantie bij op en het is aanpoten voor telers en handelaren. Het gevolg laat zich raden: een vroeg einde van het seizoen in Nederland en België. In andere landen zijn er zorgen om de smaak (Frankrijk) of om arbeid (Verenigde Staten). Een overzicht van de wereldmarkt voor de zomerkoninkjes.

Recordjaar voor Californië
De temperatuur in de Central Coast van Californië is in de afgelopen weken iets milder geworden, waardoor de omstandigheden voor de aardbeientelers ideaal zijn. Dit jaar is een recordjaar voor de telers in de staat. Dat is te danken aan de vroege vorst dit voorjaar.

Hoewel de kwaliteit en de opbrengst goed zijn, is de markt grillig. De laatste weken laat de markt een stabieler beeld zien. De vraag zal naar verwachting weer stijgen in aanloop naar de Labor Day vakantie in september. Naar verwachting zullen de prijzen in het kielzog meestijgen. Het seizoen loopt, afhankelijk van de regio, door tot oktober. De grootste uitdaging voor de telers is arbeid. In de hele sector is het lastig om voldoende oogstmedewerkers te vinden, waardoor sommige delen niet geoogst worden.Nederland: aardbeien genekt door de warmte
De periode van warmte heeft grote gevolgen voor de aardbeienmarkt. Vooral de vollegrondstelers hebben veel problemen door de snelle afrijping van de aardbeien, waardoor ze niet de tijd kregen om te groeien. Hun aardbeien zijn kleiner, geven minder kilo's en er zijn lagere plukprestaties. Ook voor de kwaliteit van de aardbeien heeft de warmte geen goed gedaan: de aardbeien zijn zachter, hebben een doffere uitstraling en een kortere houdbaarheid. Dit alles heeft gezorgd voor slechte marktprijzen. Ook de vakantieperiode helpt hier niet: in de supermarkten worden bijvoorbeeld ook niet veel aardbeien verkocht. Handelaren laten weten dat hoewel de productie dus minder was, er toch een overaanbod was van de aardbeien. Deze aardbeien zijn naar de industrie gegaan.

De laatste dagen liepen de prijzen van de aardbeien toch weer licht op. De verwachting is nu dat er later in augustus en in september minder aardbeien zullen zijn, omdat telers dus nu zoveel vroeger oogsten. Enkele telers van kasaardbeien spelen daar nu op in door vroeger te planten, waardoor het tekort hopelijk niet te groot wordt.

Frankrijk: de schrik zit er in
Frankrijk werd deze week opgeschrikt door het bericht dat slecht 32% van de Franse consumenten tevreden is over de smaak van supermarkt aardbeien. Spaans en Frans product scoorden in dit onderzoek nagenoeg even laag. Dit terwijl de Franse aardbeien bijna twee keer zo duur zijn.

Een aardbeienteler vertelt dat het Franse seizoen volledig ten einde is. Zelf heeft hij al een paar maanden niets meer. Het is een seizoen geweest met ups en downs, zoals ook te lezen valt in het verslag van het Ministerie van Landouw. Het seizoen begon met goede prijzen, maar kwam door het slechte weer pas laat op gang. Regen tastte de oogst aan en zorgde ook voor een beperkte consumptie. Door de lage afzet zakten de prijzen in april en mei aanzienlijk. Alleen eind april was het lekker weer en stegen zowel de consumptie als de prijzen.

In juni zakten de prijzen nog verder. Uiteindelijk bleven ze steken op 7% boven het gemiddelde van 2013-2017. De totale productie was dit jaar met 57.450 ton stabiel ten opzichte van voorgaande jaren.

Duitse aardbeien domineren
De Duitse aardbeien domineren nog altijd de binnenlandse (groot)handel. De handelaren spreken zelfs over een monopolie. Enkel op de Frankfurter groothandelsmarkt werden additioneel aardbeien uit Nederland, België en Polen verhandeld. De hitte heeft echter wel een negatief effect op de productkwaliteit die momenteel wisselvallig is. De handelaren bevestigen dat de gemiddelde houdbaarheid van het fruit moeilijk valt in te schatten waardoor de markt over het algemeen niet warm loopt voor de aardbeien.

Ook bij het vaststellen van de prijs moeten de (groot)handelaren momenteel bereid zijn tot compromissen. In het extreemste geval kwam het zelfs tot absolute bodemprijzen van slechts 0,50 euro per 500 gr. Partijen van redelijke kwaliteit mochten daarentegen op een prijs rond de 2,20 euro rekenen. De spaarzame Poolse aardbeien binnen de Duitse handel lagen qua prijs zelfs nog wat hoger: rond de 2,80 Euro per 500 gram.

België: aanvoer loopt terug na moeizaam seizoen
Deze week liggen de prijzen voor aardbeien vrij hoog omdat de aanvoer ook wat terugloopt. De prijzen voor een pond aardbeien schommelen tussen de €3,10 en €3,30, terwijl vorige week de prijzen tussen de €2,50 en €2,70 lagen. Volgens een handelaar hebben ze het dit aardbeienseizoen moeilijk gehad. Bijna al het fruit heeft last van de droogte en de warmte, zoals ook de aardbeien. Toch is het aanbod ondanks het weer niet tegengevallen. Ook hebben de aardbeien last van kwaliteitsproblemen. Veel meer reclamaties dan vorige jaren.

Spanje: coöperaties zetten in op jaarrond teelt
Het seizoen liep in juli af in Huelva, de grootste Spaanse aardbeienregio. Momenteel wordt in het noorden van Spanje kleinere volumes geoogst. De afgelopen twee tot drie jaar hebben enkele van de grootste coöperaties uit Huelva tests gedaan met de teelt in Avila, een noordelijke regio met vergelijkbare omstandigheden als in Huelva en een mildere zomer. De resultaten zijn goed en het areaal stijgt langzaam. De productie blijft beperkt, want die is voor de binnenlandse markt. De oogst in die regio loopt van juni tot december, waardoor de bedrijven jaarrond aardbeien kunnen aanbieden.

Volgens de cijfers van Freshhuelva komt de oogst in 2017/2018 uit op 280.300 ton, wat een daling van 8% betekent ten opzichte van het voorgaande seizoen. Die daling werd genoteerd ondanks dat het areaal 9% groter was. Ook de omzet kwam lager uit (-4%) op ruim 437 miljoen euro. De gemiddelde prijs lag echter 4% hoger.

In het eerste kwartaal van het jaar werd ongeveer 20% minder aardbeien geoogst, wat vooral het gevolg is van de kou in januari en februari en de regenperiode die daarna begon en tot in maart aanhield. In april was het weer vergelijkbaar met het voorgaande jaar, maar was er een groter volume voor de export. In mei kromp de markt snel door de stijgende temperatuur en de concurrentie uit andere Europese landen (Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België). Als gevolg van die invloeden eindigde het seizoen in juni. Samengevat was de eerste helft moeizaam door de weersomstandigheden, maar was de tweede helft positiever.

Israël sluit goed seizoen
Het seizoen is praktisch voorbij. De telers sluiten een goed jaar af. Het milde weer tijdens het groeiseizoen in combinatie met een groter areaal resulteert in een relatief hogere opbrengst in de meeste teeltregio's in het land. De teelt is vooral te vinden in de kustgebieden.

De consumptie van aardbeien per hoofd van de bevolking is met 4 kilo hoger dan in de meeste andere OESO-landen. Het seizoen loopt van het voorjaar tot de vroege zomer, daardoor is een groot deel van het jaar import beschikbaar. China en Nederland zijn de belangrijkste leveranciers van deze aardbeien, daarnaast zijn er nog enkele Europese landen die exporteren naar Israël. Met het ongebruikelijk warme weer in Europa is het mogelijk dat de aanvoer in Israël daar ook de gevolgen van ondervindt, al is het nog te vroeg om een effect te meten.

Peru ziet export stijgen
De export tussen januari en april is dit jaar fors hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Werd vorig jaar nog 1,5 miljoen kilo aardbeien geëxporteerd, goed voor 2,6 miljoen dollar, dit jaar komt de export uit op bijna 3,3 miljoen kilo tegen een FOB van 5,9 miljoen dollar. Uit de cijfers van Agrodata Peru blijkt dat het grootste deel van de aardbeien naar de VS werden verscheept. Die markt was goed voor een omzet van bijna 1,3 miljoen dollar. Tweede op de lijst is Canada (1,2 mln dollar), Zuid-Korea (746.000 dollar), Japan (666.000 dollar), Nederland (497.000 dollar) en Puerto Rico (118.000 dollar).

China: importtarieven zullen markt veranderen
De aardbeienoogst is binnen. Chinese bedrijven schakelen over op de import van diepvriesaardbeien. Een deel van die import is afkomstig uit de VS, al kan die handelsstroom in de nabije toekomst veranderen. Deze week stelde de Chinese regering een importtarieven van 5% tot 25% in op importproducten uit de VS. Deze nieuwe tarieven gelden vanaf 23 augustus. Daarmee reageert China op de Amerikaanse beslissing om importtarieven op Chinese groenten en fruit in te stellen. De aardbeien vallen onder het hoge tarief van 25%, dus dat zal gevolgen hebben voor zowel de Chinese als de Amerikaanse aardbeienmarkt. Hoe groot de impact van de handelsoorlog zal zijn, is nog onduidelijk. De markt voor aardbeien groeit jaarlijks met zo'n 9%.

Australië mikt op exportgroei
De export krijgt de komende tien jaar volledige aandacht van de sector. Met het Strategic Investment Plan hoopt de sector op een groei van 4% tot 8% in de productie. Het land exporteert meer aardbeien dan het importeert, maar op dit moment loopt de sector tegen handelsbelemmeringen aan. Niet elke markt is open voor de exporteurs, maar daar wordt aan gewerkt. De focus voor de komende jaren ligt op Macau, Nieuw-Zeeland, Thailand en Maleisië.

De aardbeien hebben twee seizoenen in Australië. De zomer in het zuiden en de winter in het noorden, waaronder ook de productie in Queensland en Western Australia. De retailprijs stond de afgelopen weken tussen de 1 en 2 dollar voor 250gram lokale aardbeien. Dat wijst op een grote aanvoer van aardbeien. De teeltomstandigheden zijn goed geweest met weinig regen. Daardoor stijgt ook de vraag naar 'pick your own' aardbeien.

Voor het jaar eindigend in juni 2017 kwam de productie uit op 91.083 ton, waarvan 13% aan de industrie geleverd werd. De export kwam uit op 3.881 ton, wat de jaarlijkse groeitrend illustreert. Singapore is de grootste bestemming.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven