Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Concentraties gewasbeschermingsmiddelen nemen verder af

Levensmiddelen, die in Duitsland en in de rest van de EU geproduceerd zijn, zijn zeer zelden belast met te hoge concentraties aan resten van gewasbeschermingsmiddelen. Slechts bij 1,1 procent van de in 2015 onderzochte monsters werden overschrijdingen vastgesteld. De onderzoeksresultaten van de Duitse deelstaten, die het 'Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit' (BVL) in het 'Nationaal rapport resten van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen 2015' gepubliceerd heeft, bevestigen het sinds jaren lage niveau.

Er zijn verschillen te zien wanneer je kijkt naar de afzonderlijke producten. Bij veel geconsumeerde levensmiddelen zoals appelen, wortelen, aardappelen en populaire seizoensproducten zoals aardbeien of blauwe bessen zijn al jaren nauwelijks of helemaal geen overschrijdingen van de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen vast te stellen. Andere producten zoals bonen en thee duiken steeds opnieuw in de lijst van producten met de meeste overschrijdingen op.

Bonen (met peul, 7,6% overschrijdingen) en thee (4,8%) vielen al in de afgelopen jaren vaak op en hoorden in 2015 tot de negatieve koplopers. Hier voegden zich in 2015 ook verse kruiden (6,0% overschrijdingen), aubergines (3,4%) en paprika (3,0%) aan toe.

In het kader van de representatieve monitoring werden de verse kruiden dille, oregano, rozemarijn en bieslook in 2015 versterkt gecontroleerd. De meeste kruidenmonsters waarbij overschrijdingen van de maximaal toegestane hoeveelheid resten van gewasbeschermingsmiddelen vast werd gesteld, stamden uit Duitsland, Israël of Ethiopië. De deels hoge overschrijdingen van de maximaal toegestane hoeveelheid resten van gewasbeschermingsmiddelen vormen over het algemeen echter geen gevaar voor de consument gezien de kleine hoeveelheden die men van deze kruiden consumeert.

De situatie bij mango's, die in 2014 procentueel het meest opvielen, is in 2015 duidelijk verbeterd. Ze hoorden weliswaar ook in 2015 tot de levensmiddelen waarbij de maximaal toegestane hoeveelheid resten van gewasbeschermingsmiddelen werd overschreden. Echter lag het overschrijdingspercentage met 2,7% weer duidelijk lager dan in 2014 (8,3%).

Eveneens goed nieuws: bij 54 van de 124 levensmiddelen waarvan minstens tien monsters werden onderzocht, kon men in geen van de onderzochte monsters overschrijdingen van de grenswaarden vaststellen.

Levensmiddelen uit biologische teelt
Biologische levensmiddelen werden net als in de voorgaande jaren bijzonder intensief gecontroleerd. Circa 10% van het totale aantal onderzoeken werd in dit marktsegment uitgevoerd, waarbij het aandeel van dit marktsegment aan de totale levensmiddelenmarkt op minder dan 5% ligt. De controles van 2015 hebben bevestigd dat het aandeel aan levensmiddelen zonder kwantificeerbare resten van gewasbeschermingsmiddelen bij biologische producten met 65% duidelijk hoger ligt dan bij conventioneel geproduceerde waren (36,6%).
Publicatiedatum: