Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Green Deal pakt voedselverspilling aan

Tijdens de Nationale Voedseltop op 26 januari 2017 ondertekenden diverse partijen de Green Deal 'Over de Datum?' De partijen willen de betekenis van houdbaarheidsdata en de houdbaarheid van producten (ook na openen) uitleggen aan consumenten. Hun doel is om voedselverspilling te verminderen.

Onderstaande partijen ondertekenden de Green Deal:
  • Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL);
  • de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI);
  • de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO);
  • Wageningen University & Research;
  • Ministerie van Economische Zaken;
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;
  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Geen houdbaarheidsdatum op verpakkingen
Het CBL, FNLI en NZO doen een beroep op hun leden om ten-minste-houdbaar-tot-data niet korter vast te stellen dan nodig voor optimaal behoud van kwaliteit. Ook roepen ze hun achterban om geen houdbaarheidsdatum op een verpakking te zetten, als dat geen negatieve gevolgen heeft. Hierbij houden ze uiteraard wel rekening met de Europese regelgeving.

Halvering totale voedselverspilling 2025
De totale hoeveelheid voedselverspilling in de Nederlandse agrifoodketen in 2014 lag tussen de 1,9 en 2,6 miljard kilo. De Nederlandse consument verspilde in 2013 zo'n 47 kilo per persoon. Dat betekent zo'n 800 miljoen kilo per jaar. Dat is 27% van de totale voedselverspilling. Alle inspanningen moeten leiden tot minimaal een halvering van de totale voedselverspilling door de consument in 2025.


Publicatiedatum: