Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
het seizoen van plaagdierbeheersing

Biologie ook buiten de kas van belang

Tholen - Van de biologie in de kas zijn de meeste tuinders prima op de hoogte. Sluipwespen hier, roofwantsen daar - alles om schadelijke insecten zo veel mogelijk onder controle te houden. Wat er buiten de kas rond zwermt, is vaker een vraagteken. En vooral wat daar volgens de huidige hygiëneregels, richtlijnen en wetgeving tegen te doen is.

Met het koudere en vooral het natte weer van de afgelopen dagen is het voor knaagdieren de ideale tijd om het warmer en vooral droger op te zoeken. "Als de holen vollopen met water, zoeken ze een drogere plek op", vertelt Jasper Lesterhuis van Van Eck Bedrijfshygiëne. Hij heeft inmiddels ruim 9 jaar ervaring met allerhande "ongedierte". Het bedrijf is in de tuinbouw vooral bekend van de koudverneveling en het turbofoggen, maar is ook in de ongediertebestrijding een belangrijke speler.



Door de zachte winters merken ze sowieso dat de populaties ratten en muizen rond de kassen groter zijn dan voorgaande jaren. En nu de herfst echt in volle gang is, weet het bedrijf dat de knaagdieren weer oprukken. "In pakhallen soms, of in kantines, rond de kas en regelmatig zelfs erin", vertelt Jasper. En dat is precies wat je als teler niet wil. De beesten kunnen gewas, elektra en waterleidingen beschadigen maar ook verzakkingen veroorzaken door het graafwerk. Ook de hygiëne speelt natuurlijk een rol: vervuiling door uitwerpselen en verspreiding van bacteriën en virussen kan veroorzaakt worden door knaagdieren."En je bent verplicht om er iets aan te doen", vervolgt Jasper. "Dat gebeurde vroeger vaak met permanent gif. Dat is inmiddels wettelijk verboden voor de bedrijven. In de buitenkisten wordt nu gewerkt met klapvallen, groot voordeel hiervan is dat direct zichtbaar is wanneer de eerste ratten en muizen zich rond de kas bevinden. Een rat in de klem zorgt er voor dat iedereen meteen alert is! Daarmee volg je bovendien de voedselveiligheidsrichtlijnen en wetgeving en houd je het ongedierte vroegtijdig onder controle."





Van Eck komt indien gewenst ook bij bedrijven om eventuele overlast van vliegende en kruipende insecten te bestrijden. "Toezien op een goede hygiëne in de pakstations doet al heel veel. De kleine dingen maken een groot verschil. Het zuiver houden van schrobputjes bijvoorbeeld voorkomt de kans dat insecten zich daar gaan nestelen al grotendeels". Vaak wordt er in de kantine en pakhal(len) een vliegenlamp opgehangen om eenvoudig te kunnen determineren welke vliegende insecten zich daar bevinden.

Vanwege het gespecialiseerde werk en diverse opdrachtgevers in de foodsector is Van Eck onder andere ISO22000, ISO 9001 en KAD-gecertificeerd. "Dat houdt ook HACCP in", vertelt Jasper. "Zo kunnen we onder andere binnen GlobalGAP, IFS en BRC werken."


Voor meer informatie:
Jasper Lesterhuis
Van Eck Bedrijfshygiëne
T 088-4100041
F 088-4100021
jasper@vaneckbv.nl
www.vaneckbv.nl