Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reken af met tomatengalmijt tijdens teeltwisseling

De meeste tomatenteelten lopen tegen hun einde. Dit najaar vormde tomatengalmijt (Aculops lycopersici) een groot probleem voor veel tomatentelers. Deze kleine mijt is niet zichtbaar met het blote oog, waardoor het lastig is om de plaag tijdig te signaleren.

Sterker nog: in de meeste gevallen wordt de plaag pas herkend op het moment dat het schadebeeld (bruinverkleuring op de stam, later ook bruinverkleuring van bladeren en vruchten) zichtbaar is, maar dan is het kwaad al geschied en de plaag al ver verspreid in het gewas. De teeltwisseling is hét moment om voorgoed af te rekenen met tomatengalmijt. Probeer indien de mijt nog aanwezig is in de laatste weken van de teelt nog 1 of meerdere bestrijdingen uit te voeren met abamectine (Vectine plus, Vertimec gold). Voeg hieraan de hulpstof Hasten toe, deze verhoogt de opname van de werkzame stof in de plant waardoor de bestrijding effectiever is.

In een lege kas is het grondig reinigen desinfecteren noodzakelijk. Vervolgens is het belangrijk dat u bij de nieuwe teelt zeer alert bent en blijft op de aanwezigheid van tomatengalmijt. Het ontdekken van de eerste aantasting is de hoogste prioriteit. Het is daarom zaak om uw personeel (met name oogsters en bladplukkers) goed te instrueren, zodat zij alert zijn op het signaleren van deze plaag.

Bij de minste twijfel dient u de haard in kaart te brengen. Controleer het plantmateriaal onder een stereomicroscoop met een 40x vergroting. Wanneer er sprake is van besmetting. dient deze haard gespoten te worden met abamectine in combinatie met Hasten. Controleer enkele dagen later opnieuw het plantmateriaal met de stereomicroscoop. Herhaal de bespuiting indien er geen 100% afdoding heeft plaatsgevonden. Neemt op over de hele afdeling op meerdere plaatsen tomatengalmijt waar, dan is een behandeling met Oberon noodzakelijk. Hiermee voorkomt u een opbouw van de populatie en blijft de biologie in leven.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
info@brinkman.nl
www.brinkman.nl
Publicatiedatum: