Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Controle beschermingsmiddelen op groente en fruit werpt vruchten af

Tussen juli 2012 en juni 2014 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 9200 partijen groenten en fruit gecontroleerd om te zien of producten niet vervuild zijn met resten van bestrijdingsmiddelen. Hieruit blijkt dat ongeveer 98% van het fruit en groenten in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is bijna 1% minder dan bij vorige perioden: controle blijft dus nodig. Dit meldt de NVWA naar aanleiding van haar meerjarenrapportage 'Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit'.

In die gevallen waarbij resten van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn. De meeste overschrijdingen worden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Aziƫ, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek. Toch gaan ook deze landen dankzij de strenge controles steeds beter aan de EU-eisen voldoen. Bij Chinese pomelo's en peultjes uit Kenia is het aantal overschrijdingen bijvoorbeeld spectaculair gedaald. Daarentegen vond de NVWA bij druiven uit Peru juist het afgelopen jaar relatief veel afwijkingen. Daarom worden deze druiven het huidige oogstseizoen extra gecontroleerd.

Wettelijke normen

Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. Dit is de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). De EU bepaalt deze MRLs, en zij neemt daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. Bij een overschrijding van de MRL wordt berekend of de gezondheidsnorm, de zogenoemde ARfD, wordt overschreden. Hierbij wordt gerekend met zeer grote porties om de consument zo goed mogelijk te beschermen.

Controle door NVWA

De NVWA controleert steekproefsgewijs of voldaan wordt aan de MRL's. Hiervoor analyseert de NVWA jaarlijks ongeveer 4500 monsters groente en fruit, afkomstig uit de hele wereld. Een deel van de steekproef vertegenwoordigt een product of productgroep en een deel wordt risicogestuurd bemonsterd. Wanneer de gezondheidsnorm niet wordt overschreden maar de MRL wel, volgt een boete of een waarschuwing. Bij overschrijding van de gezondheidsnorm, wordt de invoer niet toegestaan of wordt de partij uit de handel gehaald en vernietigd. Overschrijdingen in partijen groenten en fruit worden via het Europese Rapid Alert-Systeem (RASFF) gemeld aan de overige Europese lidstaten.

De NVWA publiceert nu ook de Engelstalige samenvatting van de resultaten van de controles van 2013. In deze samenvatting staat welke bestrijdingsmiddelen zijn onderzocht en welke middelen in welke producten zijn gevonden. Ook staan alle gevonden overschrijdingen in een tabel bij elkaar. Bedrijven en inkopers kunnen deze informatie gebruiken voor het opzetten van hun eigen controleprogramma's, specificaties naar leveranciers en risico-evaluaties.

De NVWA gaat verder met het reeds ingezette beleid: minder controle op producten uit Nederland en de EU-lidstaten en meer controle op groente en fruit van buiten de EU, met extra aandacht voor bepaalde landen en producten. Door meer aan de buitengrens van de EU te controleren, wordt voorkomen dat producten die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen Europa binnenkomen.

Meer informatie



bron: NVWA
Publicatiedatum: