Keniaanse groentenexport maakt grote sprong
Ging het 35 jaar geleden vooral om sperziebonen, peultjes, sugar snaps, broccoli en aubergines, tegenwoordig is het aanbod uit Kenia veel ruimer en nemen maïs, wortels, spinazie een steeds belangrijkere plaats in. Nederland importeerde in 2013 voor zo'n 42 miljoen euro aan verse groenten uit Kenia. Het Oost-Afrikaanse land kocht voor een kleine 1 miljoen euro aan verse en gedroogde groenten en fruit uit Nederland.
De factoren die volgens de Fresh Produce Exporters Association of Kenya (FPEAK) de afgelopen decennia hebben bijgedragen aan de groei van de tuinbouwsector zijn een gunstig equatoriaal klimaat — waardoor producten het hele jaar door geteeld kunnen worden —, de aanwezigheid van verschillende ecologische zones die een gevarieerde teelt mogelijk maakt, vruchtbare grond en een goed opgeleide, niet al te dure beroepsbevolking. "Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de producten na de oogst gewaarborgd blijft, maken exporteurs gebruik van moderne technologie", aldus FPEAK. "Met twee internationale vliegvelden in Nairobi en Mombasa en een internationale haven kunnen verse groenten makkelijk en snel naar alle delen van de wereld worden vervoerd."
"Keniaanse groenten zijn overwegend van hoge kwaliteit. De aanvoer is vrijwel constant, al stokt de verkoop van sommige groenten soms. Er is nog altijd ruimte voor uitbreiding, vooral voor de babygroenten, die steeds populairder worden in Europa."
bron: Berichten Buitenland