Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Intentieovereenkomst duurzame warmtelevering voor Glasparel+

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst voor het leveren van duurzame warmte tussen Wayland Developments, ontwikkelaar van het gebied Glasparel+ en Wagro Groenrecycling is er een belangrijke stap gezet in het ontwikkelen van een duurzaam energienetwerk. Wagro is voornemens een biomassaverwerkingsinstallatie te realiseren voor duurzame energieproductie in de vorm van warmte, zodat het verbruik van fossiele brandstof in de glastuinbouw kan worden gereduceerd.

 

Glasparel+ is een ontwikkelgebied in de Zuidplaspolder bij Waddinxveen. Het project met een omvang van circa 180 hectare behelst 90 hectare te ontwikkelen glastuinbouw, 35 hectare logistiek bedrijventerrein, 7 hectare agribusiness en 130 woningen. Daarnaast wordt er ruimte ingericht voor water, groen en recreatie.
In Waddinxveen wordt de komende jaren hard gewerkt aan de realisatie van het project Glasparel+. Wayland Developments, de ontwikkelende partij, spant zich in om de ontwikkeling van Glasparel+ op een duurzame en hoogwaardige manier vorm te geven. Naast de realisatie van een duurzaam gietwatersysteem, worden er ook stappen gezet in de ontwikkeling van een warmtenetwerk. Wagro Groenrecycling en Wayland Developments zullen in de komende periode intensief samenwerken aan de realisatie van een biomassaverwerkingsinstallaties voor de productie van duurzame energie. Om de samenwerking kracht bij te zetten is er een intentieovereenkomst tussen partijen getekend.

Duurzame energieoplossing
 Wayland Developments en Wagro Groenrecycling werken samen aan de ontwikkeling van een duurzame en kosteneffectieve energiebron. Grontmij is, in opdracht van Wayland Developments en de provincie Zuid-Holland, in een eerder stadium gevraagd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de mogelijkheden van een warmtenetwerk binnen- en in de directe omgeving van het gebied Glasparel+. Met de komst van een biomassaverbrandingsinstallatie kan er op een duurzame en economisch gunstige manier warmte worden geproduceerd die middels het warmtenetwerk kan worden aangeboden. Vooruitlopend op de realisatie van een duurzame warmtevoorziening in de Zuidplaspolder, is er een CO2-netwerk gerealiseerd. Deze brengt de afval-0O2 uit de Maasvlakte naar de tuinders die het als meststof inzetten. Naast de technische realisatie zullen de partijen ook nauw samenwerken met lokale overheden en provincie voor de benodigde procedures en vergunningen. "Wij zien met name perspectief in een samenwerking met sterke partijen en inbreng van specifieke expertise die kunnen en willen helpen in deze ontwikkeling", aldus Wim Lexmond, directeur Wagro.Haalbare businesscase
Er is in de afgelopen periode onderzoek gedaan bij de omliggende glastuinbouwbedrijven naar hun warmtevraag. Het duurzame energiesysteem wordt niet alleen ontwikkeld voor ondernemingen binnen het plangebied Glasparel+, maar is tevens bedoeld voor bestaande bedrijven daarbuiten. In de huidige economische situatie zijn de ondernemers in de glastuinbouw op zoek naar alternatieve en financieel haalbare energieoplossingen. "Wij hopen hiermee een duurzaam gebied te ontwikkelen, niet alleen voor de toekomstige ondernemers, maar ook voor de huidige ondernemers rondom Glasparel+", aldus Ewald Pelser, verantwoordelijk voor Energieoplossingen binnen Wayland Developments. Wagro Groenrecycling neemt het voortouw in ontwikkeling van de installaties, terwijl Wayland Developments zorg draagt voor het netwerk. Het doel is om volgend jaar de eerste biomassaverwerkingsinstallatie te realiseren en te starten met de aanleg van het warmtenetwerk.

Voor meer informatie:
Wayland
Kelly van der Klugt
Weg en Land 2, 2661 DB Bergschenhoek
Telefoon: +31(0)10 5210881
E-mail: kvanderklugt@wayland.nl
www.wayland.nl
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven