Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GROWnovation over digitalisering in teelt

Update paprika-oogstrobot, de taal van de tomaat en plantgestuurd telen

Tholen - Hoe staat het met de broccoli- en met de paprikaoogstrobots? Welke taal spreken tomaten? En kan de teelt daarop gestuurd worden? Al deze vragen kwamen aan bod tijdens GROWnovation, gisteren bij Priva.


Meiny Prins over digitalisering als middel, niet als doel

GROWnovation
GROWnovation is een initiatief van Tuinbouw Digitaal. Bij de bijeenkomst staat de digitalisering in het teeltbedrijf centraal. De bijeenkomst vond plaats bij Priva in De Lier en de eerste presentatie was van Meiny Prins. "Digitaliseren is geen doel op zich", vindt Meiny Prins van Priva. "Digitaliseren is een manier om iets te bereiken." Zij pleit voor een bestuurlijke versimpeling - waarover morgen meer op Groentennieuws.


Erik Pekkeriet van de WUR en Harrij Schmeitz

Paprikaoogstrobot
Erik Pekkeriet van de WUR gaf een update over de 'vision technologien', waar de WUR veel onderzoek mee doet. Een van de opvallendste voorbeelden is de paprikaoogstmachine, waar een vierjarig onderzoeksprogramma naar gedaan wordt. In het tweede en derde jaar is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de sensoren en in januari gaat een nieuwe robot de kas in. "Een vereenvoudigd model, maar nog steeds ingewikkeld genoeg", lacht Pekkeriet. Het daaropvolgende half jaar wordt besteed aan de oogst van paprika's in de praktijk en de problemen die daarbij opdoemen. Het doel van het project is geen commercieel interessante machine te ontwikkelen, maar kennis op te doen. Wel wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het vooroogsten van 50% van de productie.

Een ander belangrijk onderwerp voor de WUR is momenteel de chlorofyl fluorescentie. Met de lichtproeven kan informatie over de vruchtkwaliteit, maar ook de plantgezondheid verkregen worden.


Olaf van Kooten over de taal van tomaat

Tomatentaal
Olaf van Kooten van InHolland vertelde over de stappen die gemaakt zijn in gewassturing op basis van de plant. Door te monitoren wat planten voor informatie afgeven, kunnen zij een 'Tomatentaal' ontwikkelen.
Van Kooten ligt het toe in een schema: op de horizontale as staat de vegetatieve sturing tegenover de generatieve sturing, op de verticale de sterkte en zwakte van de plant. De metingen tonen aan dat de optimale watergift verminderd kan worden. Door de kopdikte van de plant in de gaten te houden, kan de plant op scherp gezet worden. De komende twee jaar wordt dit onderzoek vervolgd in de Demokwekerij Westland, maar ook in Spanje en Italië. De uitkomsten moeten verbindingen leggen tussen het inzicht van telers en de teeltresultaten en het mogelijk maken daarop de teelt te sturen.

PicknPack
Het PicknPack-project is toegelicht door Gert Kootstra. In het Europese project wordt flexibilisering van verpakkingslijnen onderzocht. "De retail wil diverse producten in een eigen verpakking. De batches worden daardoor kleiner. Daarbij zijn de orders veelal laat. Nu wordt dat opgelost door veel handen aan een lijn te zetten", signaleert Kootstra. In het PicknPack-project wordt bekeken hoe robots ingezet kunnen worden om dit snel, makkelijk en schoon te vereenvoudigen zonder hoge invoerkosten.

Priva
In de tweede pitch kreeg Peter Kamp van Priva gelegenheid om kort uit te leggen hoe Priva werkt met plantgestuurde besturing in de kas. Priva plaatst sinds 1956 kasverwarming. "Maar bij innovaties tot nu toe ontbreekt de input van de plant. Daardoor kun je niet sturen op het gewas zelf", aldus Kamp. In het TopCrop-systeem wordt gestuurd op de verdamping van de plant. Daarmee ontstaat een systeem waarmee de teeltresultaten, de kwaliteit en opbrengst van de teelt, beheersbaar zijn. Het TopCrop-systeem gaat volgend jaar commercieel de markt op.


Drie pitches: van links naar rechts Digna van Zanten, Ton van der Voort, en Ruud Barth

Maatwerk in transport
De derde pitch was voor Digna van Zanten van WPS Horti Systems. Het nieuwe systeem is erop ingesteld dat gebruikers zelf hun transportprogramma bouwen door middel van een draadloos netwerk en de besturingskastjes. Dat betekent niet alleen dat er minder kabels en installatiekosten nodig zijn, maar ook dat een transportsysteem door de gebruiker en naar wens geïnstalleerd, verbouwd en aangestuurd wordt.

Broccoli-oogstrobot
De broccoli-oogstrobot, waar Agritronics met de WUR aan werkt, wordt mogelijk volgend jaar al opgeleverd. Dat vertelde Ruud Barth van de WUR. De machine maakt opnames van het gewas en oogst de broccoli met een doorsnede van 13 centimeter en 500 gram. Met die selectie is de machine onderscheidend van de huidige oogstrobots. "Als de teler nu beoordeelt of een broccoli aan de juiste eisen voldoet, is hij in 83% van de gevallen juist. De machine haalt nu 78%", aldus Barth. "We denken met betere software dit percentage omhoog te krijgen. Dan ligt het nog dichter bij elkaar." Met de machine wordt er niet alleen bij oogst al een kwaliteitscontrole gehouden, maar kan er ook teruggekoppeld worden naar de teler op welk deel het gewas goed of minder goed presteert.

Geogestuurde werktuigen
De laatste pitch werd gehouden door Ton van der Voort van Kverneland. In de landbouwmachines wordt gewerkt met GPS en wifi, zodat geen planten beschadigen en er nauwkeurig gezaaid wordt. Maar dat is niet het enige, signaleert Van der Voort. "De toekomst ligt in machines met een ip-adres en wifi." Apps op de machine maken de besturing mogelijk, en bij gebreken of onderhoud gaat er automatische en seintje naar de leverancier.


De dag werd gepresenteerd door Harrij Schmetz van TuinbouwDigitaal.

De komende dagen worden de presentaties op de website van TuinbouwDigitaal gepubliceerd.