Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

DB&S adviseert Chinese AGF-bedrijven op Nederlandse markt

Om een nieuw lid van het lokale bedrijfsleven te verwelkomen, zijn op 10 juni 2013 in Lansingerland, een kleine gemeente van de provincie Zuid-Holland, eervolle gasten bijeengekomen. Diverse hoge functionarissen van de Chinese ambassade, vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland en de burgemeester van Lansingerland waren o.a. aanwezig. Dit was de ceremonie van een Chinese tuinbouwgroep, bezig een Nederlandse dochteronderneming op te richten om verder te kunnen investeren in Nederlandse kennis en techniek: een Sino-Dutch tuinbouw samenwerking.

Dit is een goed voorbeeld van de internationale activiteiten van Chinese ondernemers. Bij IMAP DB&S Corporate Finance signaleren ze dit soort activiteiten continu. Sinds de lancering van de China Desk in 2010 is de Agrifood sector altijd al een van de focus sectoren geweest van het bedrijf. "Wij assisteren Nederlandse en Chinese bedrijven bij hun internationale activiteiten. Onder hen zijn er Nederlandse voedsel verwerkers en producenten die op zoek zijn naar Chinese partners. Onze Chinese klanten zijn vooral op zoek naar geavanceerde productietechnologie, fok-technologie , high-tech machines en distributiekanalen in West-Europa. In ons dagelijks werk zijn wij getuige van een toename van Chinese bedrijven die buiten China opzoek zijn naar uitbreiding in R&D en technologiemogelijkheden."

CSV is niet het eerste Chinese bedrijf dat internationaal de markt is opgegaan en zal zeker niet de laatste zijn. Vergelijkbare voorbeelden zijn te vinden in de Noord-Amerika, Oceanië, Zuid-Amerika, Azië, Afrika en andere Europese landen. Sinds 2005 heeft China voor een totaal bedrag van 27,9 miljard dollar geïnvesteerd in de landbouw -en voedingssector wereldwijd. Met uitzondering van een aantal grote transacties van Chinese staatsbedrijven liggen de meeste transactiewaarden onder 250 miljoen dollar. De 6 belangrijkste divisies, die de meeste kapitaalstromen hebben aangetrokken, zijn:

1. Voedselverwerking: Bright Food kocht 60% van de Britse ontbijtgranen producent Weetabix voor 1,9 miljard dollar in 2012; Shuanghui nam Smithfield, de grootste varkensvlees producent in Amerika, over voor 4,7 miljard dollar in 2013.

2. Dieren voedsel: ChemChina verwierf 100% van de aandelen in Adisseo, een Frans diervoedingsbedrijf voor meer dan 480 miljoen dollar in 2006.

3. Zuivel: Bright Food investeerde in 2010 voor 58 miljoen dollar in Synlait, een melkproducent in Nieuw-Zeeland; Yili verwierf 100% van de aandelen in het Nieuw-Zeelandse Ocean Dairy Group voor 214 miljoen dollar in 2012.

4. Groenten: Mongolië Nailun Group Co gaat een joint venture aan met Tolochin, een conservenfabriek in Wit-Rusland, om diepgevroren friet en andere aardappelproducten en te produceren.

5. Wijn: COFCO nam Châteaus over in Frankrijk en Australië voor meer dan 18 miljoen dollar; Haichang Groep kocht Bordeaux Château in 2012.

6. Landbouw machines: Dongfeng Agriculture Machinery Group investeerde 5 miljoen dollar in haar Amerikaanse tractorfabriek in 2010. SINOMACH verwierf in 2011 McCormick, een Franse fabrikant voor landbouwmachine onderdelen, voor $ 11 miljoen in 2011.


Balthazar den Breems, Cees van Vliet (Agro Food) en May Wu van de China Desk

Als 's werelds tweede grootste exporteur van landbouwproducten profiteert Nederland van zijn landbouw economie. De Nederlandse Agrifood industrie draagt voor 525 miljard euro bij aan het Nederlandse BBP. De kracht van de Nederlandse Agrifood sector ligt in een mild klimaat, vlakke en vruchtbare grond en een gunstige geografische ligging. Daarnaast heeft Nederland een hoog niveau van deskundigheid, goede infrastructuur, vooruitstrevende technologie en logistiek. Nederland investeert voortdurend in de vernieuwing van de gehele agrarische productieketen waarbij boeren en tuinders een volwaardige partner zijn in deze keten. Er wordt geïnvesteerd in milieubescherming en in dierenwelzijn.

Chinese voedselfabrikanten als Ausnutria, CSV, Wahaha en Xian Consummate hebben deze voordelen ontdekt en kiezen daarom Nederland als thuisbasis voor een intrede in de Europese markt. Met de kennis binnen ons kantoor zijn wij ervan overtuigd dat meer Chinese bedrijven zullen worden geïnspireerd om ook Nederland te verkiezen als strategische partner.

IMAP DB&S Corporate Finance is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in fusie en overnames, financieringen en waarderingen. Als exclusief lid van IMAP, een wereldwijd netwerk van toonaangevende fusie en overname (M&A) kantoren, hebben we een internationaal netwerk in 40 landen dat beleggers, banken, PE funds en overheidsinstanties verbindt. IMAP DB&S China Desk heeft een speciale focus op uitgaande Chinese investeringen. IMAP DB&S helpt u graag met het zakendoen en onderhandelen van uw China gerelateerde Agrifood activiteiten.
 
Balthazar den Breems
IMAP DB&S Corporate Finance
Rivium Quadrant 161 (13e verdieping)
2909 LC Capelle aan den IJssel
Postbus 4334
3006 AH Rotterdam
+31 (0)10 2358850
+31 (0)6 22992769
bdenbreems@dbens.nl
www.dbens.nl
www.imap.com
 
Publicatiedatum: