Chemie / Biologie / Biostimulant

Belgische aardbeienteler boeit Europees Parlement met IPM-aanpak
Als voorstander van geïntegreerde plaagbeheersing (IPM) kreeg Ipmworks een uitnodiging voor de openbare hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel op 23 mei 2023. Het evenement diende als platform voor Ipmworks om haar initiatieven voor te stellen aan de leden van het Europees Parlement (MEP's) te…

Groot assortiment bio aan het werk bij De Bruycker Agro
Koppert en De Bruycker Agro hebben gisteren gezamenlijk het Outdoor Experience Centre geopend. Op de 100 hectare van dit akkerbouwbedrijf wordt zowel gangbaar als biologisch geteeld. Als onderdeel van zijn Integrated Pest Management-systeem maakt de teler gebruik van de oplossingen van Koppert. Om te…

Marcel van den Berg teelt al drie jaar met groene gewasbeschermingsmiddelen
Marcel van den Berg van The Valley is drie jaar geleden gestart met een proef met biologische en groene gewasbescherming in samenwerking met adviseur en productmanager gewasbescherming groenteteelt Edwin Datthijn van Van Iperen. Sindsdien teelt hij volledig groen. Samen met Jan Opschoor, managing director…

Projectgroep Osires start na eerste evaluatie met kasproeven
Grip op de microbiologie rond plantenwortels door management van organische stof in het watersysteem kan ziekten en groeiremming in substraatteelten voorkomen. Volgens Glastuinbouw Waterproof zoomen onderzoekers in het vorig jaar gestarte Osires in op de rol van specifieke organische stoffen en…

Corrigeren met contactmiddel tegen luis, spint en wittevlieg
Door stijgende temperaturen en langere dagen neemt de insectendruk steeds verder toe. Dat is met name te zien bij bladluis, wittevlieg en spint. Volgens Bayer Agro krijgen de nuttige insecten tijd om de plaag weer onder controle te krijgen door tijdig te corrigeren met Flipper. Afgedode volwassen…

Pythiumproef in komkommer
Op de gewasbeschermingsdag op 20 april 2023 zijn verschillende presentaties gegeven over gewasbeschermingsmiddelen. Het verslag van deze dag is hier te bekijken. Deze presentaties zijn terug te vinden op de website van Royal Brinkman. Pythiumproef in komkommer van Vertify Eén van de presentaties was van Vertify en ging over een pythiumproef…

Chileense paprikatelers experimenteren met Nederlandse IPM-oplossingen
Door toegenomen ziektedruk en een beperkt toegestane bestrijdingsmiddelen zijn Chileense fruit- en groentetelers actief op zoek naar alternatieven voor traditionele gewasbescherming. Samen met Koppert organiseerde de Nederlandse ambassade daarom een demonstratieproject om Integrated Pest Management (IPM)…

WUR onderzoekt alternatieve bronnen voor fosfaat in glastuinbouw
De glastuinbouw gebruikt verschillende meststoffen, waaronder fosfaat. Dit element (P) is hoofdzakelijk afkomstig uit mijnen in bijvoorbeeld Marokko, China en de VS. Via mijnbouw en transport brengt deze meststof een belasting op het milieu met zich, en bovendien komt er een moment dat fosfaatreservers…

"Wat ondenkbaar was, gebeurt toch en dat is positief"
Meerdere chrysantentelers besluiten opnieuw niet te stomen in het jaar na de hoge gasprijzen en dat mag best ondenkbaar worden genoemd. Dat aardbeien ook lekker, stevig en houdbaar zijn als ze met een EC van rond de 1 geteeld mogen worden, mag ook ondenkbaar worden genoemd. Volgens Ellen Klein,…

Gewasbeschermingsdagen gemist? Kijk hier de presentatie van Bayer terug
Op 19 en 20 april 2023 waren de gewasbeschermingsdagen in het World Horti Centre in Naaldwijk. Het verslag van deze dag is hier te bekijken. De presentaties van deze dagen zijn gepubliceerd op de website van Royal Brinkman. In de presentatie van Bayer werd het middel Cantack (12939N) toegelicht. Het middel…

Gewasbeschermingsdagen gemist? Kijk hier de presentatie van Syngenta terug
Tijdens de gewasbeschermingsdagen op 19 en 20 april 2023 werden verschillende presentaties gegeven over gewasbeschermings-middelen. Het verslag van deze dag is hier te bekijken. De presentaties zijn door Royal Brinkman gepubliceerd op de website. Syngenta: Taegro, de natuurlijke bescherming tegen meeldauw…

Verkoop gewasbeschermingsmiddelen in EU veerde op in 2021
In 2021 werd in de EU 355.175 ton gewasbeschermingsmiddelen verkocht. Dit was een bescheiden toename van 2,7% ten opzichte van 2020 (346.000 ton) en betekende een verdere…

Betere manier om biogas op te waarderen tot groen gas
Biogas verkregen door anaerobe vergisting van organische afval, zoals mest of afval uit de voedingsindustrie, is een directe vervanging voor aardgas. Biogas bevat ongeveer 60%…

Enzymen als biostimulant om de plant weerbaarder te maken
Tholen - Biostimulanten zijn geen werkelijke voedingsstoffen, maar ze stimuleren wel de natuurlijke voedingsprocessen van planten. Dit zijn dus eerder meststoffen dan gewasbeschermingsmiddelen, omdat deze stoffen, mengsels en micro-organismen louter bedoeld zijn om de plant te helpen voedingsstoffen…

Luisdruk bestrijden in aardbei met afwisselschema groen en chemie
De laatste weken is te zien dat de luizendruk toeneemt in de beschermde teelt van aardbei. De luizen zijn te vinden op de trossen van hartbladeren van de plant. Ondanks de koele en natte weersomstandigheden kan de populatie toch uitbreiden als er niet wordt ingegrepen, waarschuwt Bayer. Proef 'groene middelen'Dit…

Young Fruit Pro Fruitcafé
Jonge fruittelers discussiëren over de toekomst van gewasbescherming
Op woensdag 17 mei vond het eerste Young Fruit Pro Fruitcafé plaats op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Een groep van meer dan 50 jonge professionals uit de fruitsector kwamen bijeen om te discussiëren over gewasbescherming en de toekomst van de fruitteelt. Ecomodernisme Hidde Boersma, landbouwexpert op het…

Amblyseius cucumeris met minder draagstof in strijd tegen pepertrips
In samenwerking met pot- en perkplantenteler Green05 heeft Biobest iets nieuws ontwikkeld: Amblyseius-system 800.000 in een 5 liter verpakking. Sinds de opkomst van de pepertrips (Thrips parvispinus) test Biobest verschillende bestrijdingsstrategieën om de plaag zo biologisch mogelijk te kunnen…

Els van de Zande wint prijs met heldere uitleg over onderzoek plantgezondheid
Els van de Zande is uitgeroepen tot winnaar van de Jan Ritzema Bosprijs 2023. De prijs is in het leven geroepen om waardering te geven aan promovendi die in staat zijn om onderzoek aan een gecompliceerd wetenschappelijk vraagstuk op het gebied van plantgezondheid op een heldere manier uit te leggen aan…

Toelating Sonata komt te vervallen
Al jaren voert Bayer Crop Science het product Sonata in haar productportefeuille. Dit biologische fungicide is gebaseerd op de bacterie Bacillus pumilus stam QST 2808. Dit…

Gewasbeschermingsdiscussie weer aangeslingerd door uitzending Jinek
Op tv bij Jinek ging het gisteren over gewasbeschermingsmiddelen. Of gif, zoals Teun van de Keuken het noemt. De redactie heeft de uitzending gemist, maar voor wie zelf wil…

Nieuwe generatie Mycotal met een betere werking en houdbaarheid
De biologische insecticide Mycotal, dat wordt ingezet voor de bestrijding van witte vlieg en een aantal andere plaaginsecten, is aangepast. Door verbeteringen bij de productie heeft het middel nu een betere werking en is langer houdbaar, meldt Koppert. Mycotal is een insect pathogene schimmel die wordt ingezet…

“Het is de eerste plaag die straks weer opkomt als het weerbeeld omslaat”
Spintgevaar niet geweken door matig voorjaar
Tholen – Een matig voorjaar tot nu toe heeft de opmars van spint in de kas vertraagd. Waar telers de afgelopen jaren soms al eind februari vol ‘in de spint’ zaten, is dat nu nog niet zo. Maar, het kan snel gaan. Daarvoor waarschuwt Eric Kerklaan van HortiPro. “Zodra de RV buiten zakt door hoge, droge…

Regels om lozing van gewasbeschermingsmiddelen te beperken
Om het vrijkomen van gewasbeschermingsmiddelen in het milieu bij het toepassen voor het planten en na de oogst te voorkomen, mogen handelingen met gewasbeschermingsmiddelen en…

Relaties tussen plantenhormonen en genetische netwerken onderzocht
Hormonen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van planten. Wetenschappers weten al langer dat netwerken van de genen de celontwikkeling sturen, maar het was moeilijk om de complexe relaties tussen hormonen, celidentiteit, en ontwikkelingsstadium te ontwarren, meldt VIB.Onderzoekers uit het team…

Aukje Veldstra en Frederike Menage, ECOstyle Professional
"Omarm biologische middelen"
Tholen - Gewasbescherming werd traditioneel met chemische middelen gedaan, maar men ziet steeds meer de verschuiving naar biologische middelen. Ook de regelgeving gaat die kant op, dus telers moeten een keer de switch maken. Maar hoe krijg men de telers zover dat ze biologische middelen echt omarmen? We spreken met Aukje…

VerticalFarmDaily.com
Litouwse vertical farm officieel geopend
De eerste vertical farm van Leafood is officieel geopend in Vilnius, Litouwen, op woensdag 10 mei. Onder grote belangstelling verwelkomde CEO Valentinas Civinskas alle gasten in de farm van het bedrijf. Valentinas Civinskas Een totale investering van 6 miljoen euro leverde het bedrijf een teeltoppervlak op…

Neudosan toegelaten: Nieuw contactmiddel voor alle insecten
Tholen - In een tijd waarin het middelenpakket kleiner wordt, mag de introductie van een nieuw middel best als groot nieuws worden bestempeld. “Helemaal als het gaat om Neudosan, want van dat nieuwe middel voor insecten en mijtenbestrijding heeft men hoge verwachtingen, ook telers,” aldus Aron Boerefijn,…

Gebruik Floramite 240 SC na Ctgb-besluit flink beperkt
In april 2023 heeft het Ctgb het besluit genomen tot beperking van het etiket van Floramite 240 SC. De wijziging betreft het intrekken van alle toepassingen op eetbare…

Vrijwillige intrekking van de toelating van Anti-schuim/Anti-mousse
De toelating van het middel Anti-Schuim/Anti-Mousse (10118P/B – 200 g/l dimethylpolysiloxaan) wordt niet verlengd op vraag van de toelatingshouder. De intrekkingsdatum is 1…

Tweede Kamer: Stel verplichte digitale monitoring gewasbeschermingsmiddelen in
De Tweede Kamer wil dat de regering de digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen verplicht en laat beoordelen door een onafhankelijke autoriteit. Verder wil de Kamer…

PPS-project 'On Site en Barcoding' afgerond
Het toenemende internationale transport van plantaardige producten en klimaatverandering zorgen voor problemen voor de Nederlandse tuinbouwsector door de verspreiding van…

Diverse producten op basis van cyantraniliprole tijdelijk toegelaten
De gewasbeschermingsmiddelen BENEVIA (10762P/B) en CYANPRO (1373P/P) op basis van 100 g/l cyantraniliprole zijn tijdelijk toegelaten op de Belgische markt. Deze…

Montdorensis en Orius sneller op oorlogssterkte dankzij nieuwe voeding
Het bijvoeren van roofmijten en roofwantsen met Power Food is een ontwikkeling in de biologische gewasbescherming. Royal Brinkman meldt dat de resultaten onder glas goed zijn…

Tips voor veilige gewasbescherming in België
De Europese, federale en Vlaamse wetgeving stelt steeds strengere eisen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om te voorkomen dat ze in het milieu terecht komen.…

Tomaat telen met verhoogd Natrium: grenswaarde kan omhoog
Natrium (Na) ophoping kan een reden zijn waarom telers drainwater willen lozen. Er bestaat een spuinorm van 8 mmol/l, maar die dateert uit de beginjaren van recirculeren,…

Resultaten enquête Aardbei 2023 bekend
In februari- maart heeft Glastuinbouw Nederland onder aardbeientelers een enquête uitgezet. Het is belangrijk om te weten wat de glastuinbouwer als ondernemer belangrijk en…

Gewasbeschermingsdagen gemist? Kijk hier de presentatie van Royal Brinkman over biologische bestrijders terug
Tijdens de gewasbeschermingsdagen op 19 en 20 april 2023 werden verschillende presentaties gegeven over gewasbeschermingsmiddelen. Telers en adviseurs konden zich laten bijpraten, onder andere op de donderdag, waarop Royal Brinkman het programma verzorgde samen met Vertify. De presentaties van deze donderdag…

Biobest wil Amerikaanse speler BioWorks overnemen
Biobest heeft een intentieverklaring ondertekend om het Noord-Amerikaanse bedrijf BioWorks over te nemen. Deze producent en verkoper van biologische gewasbeschermingsmiddelen…

Stigas voorlichting op 24 mei: Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen
Onveilig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen brengt de gezondheid van de teler, de medewerkers en collega's in gevaar. Denk hierbij aan allergieën en irritaties maar ook aan…

ToBRFV houdt zeker tot eind 2024 status van quarantaine-organisme
De noodmaatregelen in de Europese Unie (EU) tegen verdere verspreiding van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) worden tot december 2024 verlengd. Dat heeft het…

Stand van zaken digitaal kunstmestregister Vlaanderen
De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 28 april 2023 het uitvoeringsbesluit over het digitale kunstmestregister terug hersteld via een eerste principiële goedkeuring, nadat dit…

'Overvloed aan biologische gewasbeschermingsmiddelen in de pijplijn'
Uit een inventarisatie van de International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA), waar Artemis mee samenwerkt, is onlangs gebleken dat er een overvloed aan biologische…

Verbeteringen aan de Databank Meststoffen doorgevoerd
In een markt waar de meststofprijzen sterk variëren, kan de behoefte naar het verruimen van de blik groeien. Het is dan goed om te kijken welke bemestingsproducten nog meer…

Vintec eerste 'laag-risicomiddel' met uitbreiding via korte procedure
In april heeft het Ctgb voor het eerst een uitbreiding met kleine toepassing toegelaten op basis van de nieuwe administratieve route voor laag-risicomiddelen. Zo kon het…

Etiketuitbreidingen fungiciden en nieuwe toelatingen in sierteelt
Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in de besluitenronde van april ingestemd met etiketuitbreidingen van de fungiciden Fado en…

daarna GreenTech Amsterdam
Special Gewasbescherming van start
Er zijn verschillende dingen die roet in een teelt kunnen gooien, en een daarvan is een schimmel. Daarnaast spelen ook insecten en virussen telers parten. Gewasbescherming is daarom een thema dat eigenlijk altijd actueel is, maar met het oog op de lente en de zomer, waarin de omstandigheden voor de…

Productie van natuurlijk antibioticum tegen schimmels en bacteriën
19 en 20 april vonden de gewasbeschermingsdagen in het World Horti Center te Naaldwijk plaats. Tijdens deze dagen presenteerde ECOstyle Professional een proef met het biologische fungicide Lalstop K61 tegen de bodemschimmels Pythium en Fusarium. Wegens interesse presenteert ECOstyle deze proef nogmaals…

Opkomst hyperparasieten: "Haal alles uit de kast"
Sluipwespen zijn de belangrijkste bestrijders van bladluis. Helaas kunnen hyperparasieten deze sluipwespen in de weg zitten. Een hyperparasiet legt zijn eitjes in een geparasiteerde luis, hierdoor komt er geen sluipwesp uit, maar een hyperparasiet. Kortom, deze hyperparasiet verstoort de opbouw van…

Ctgb-jaarverslag van 2022 gepubliceerd
Het Ctgb publiceerde deze week het jaarverslag over 2022 en een infographic op de website. Daarin is onder meer te lezen hoe het Ctgb in 2022 verschillende initiatieven nam om…

Aanpassing etiket Vertimec Gold
In vervolg op het bericht van medio januari informeert Syngenta telers over de aanpassing van het etiket van Vertimec Gold. Dit als gevolg van gewijzigde MRL's van de werkzame stof abamectine…

"Wacht niet tot de rupsen wat groter worden"
De rupsendruk in de vruchtgroenten begint toe te nemen, met name in paprika laten de eerste rupsjes zich zien en dit is gezien het koude voorjaar toch wel onverwacht, meldt…

Samenwerking Syngenta en Biotalys voor biologische gewasbeschermingsmiddelen
Syngenta Crop Protection en Biotalys hebben op 24 april een samenwerking aangekondigd voor onderzoek, ontwikkeling en commercialisering van nieuwe biologische oplossingen voor…

Syngenta Crop Protection biedt oplossing tegen vretende rupsen
Als je het momenteel over gewasbescherming hebt in de bedekte teelt, zijn rupsen een repeterende breuk. Sinds vorig jaar hebben telers er weer een middel bij in het arsenaal:…

Onderzoek naar bestrijden pepertrips
De Trips Parvinius liet zich eind 2019 voor het eerst zien in Nederland. Dit plaaginsect is hardnekkiger dan andere trips en kent geen pauzes in zijn aanwezigheid. Hij is niet gevoelig voor licht en verschuilt zich makkelijk in de oksels van het blad en in de schutblaadjes. Omdat de meeste kassen nooit…

"Zet biologische spintbestrijders in aardbei vroeg in"
Spint is een geduchte vijand in de aardbeienteelt. Roofmijten zoals Amblyseius californicus en Phytoseiulus persimilis zijn volgens Biobest hier de aangewezen bestrijders. De kweekzakjes van Californicus-Breeding-System kunnen kort na het planten worden opgehangen. Spint tast de bladeren aan en treedt vooral…

Colruyt Group zet zeewier in voor gezonde bodem
Colruyt Group past een biostimulant op basis van zeewier toe op eigen landbouwgrond. Het gebruik van deze organische biostimulant 'TopHealth Plants' op eigen gronden is een project in samenwerking met The Seaweed Company, waarin Colruyt Group een minderheidsparticipatie aanhoudt. "De biostimulant op…

Ondanks donkere weersomstandigheden neemt druk kaswittevlieg toe in aardbeienteelt
Het voorjaar laat zich nog niet zien in het nieuwe seizoen. Waar telers in de buitenteelten nog geduld moeten hebben met zaaien en planten, is het oogstseizoen al gestart in…

Gewasbeschermingsdagen Groenteteelt: "Niet tussen de planten lopen, dan kom je wit terug"
Tholen - "Het is lang geleden dat ik het zo heb gezien." Een groepje telers stapte donderdagmiddag een afdeling met een komkommerproef binnen, die vol echte meeldauw zit. De onderzoekers zijn in hun opgezet geslaagd. De geteste gewasbeschermingsmiddelen kunnen goed hun werking laten zien: heel veel of…

Drone helpt hoogheemraadschap bij controles
Het komende halfjaar surveilleren de toezichthouders van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) op het uitrijden van mest, het toepassen van…

Telers gevraagd te stoppen met bladherbicide in bedekte bonenteelt
Op Europees niveau werd besloten om de maximale residulimieten (MRLs) voor de werkzame stof cycloxydim te verlagen. Om overschrijdingen van de nieuwe MRLs te vermijden, werd…

Het geluid van bijen vertalen om in kas en vertical farm te bestuiven
"We kwamen op dit idee omdat imkers veel problemen hadden met diefstal en problemen met het monitoren van de gezondheid van de bijen. Roberto, onze CEO, is een imker van generatie op generatie, dus hij begreep deze problemen goed. Vervolgens zijn we telers gaan helpen met bestuiving omdat zij…

Indienen Gecombineerde Opgave 2023 eenmalig verkend
Minister Adema (LNV) staat verlenging van de periode van indiening van de Gecombineerde Opgave 2023 toe. De periode van indiening wordt dit jaar eenmalig verlengd tot en met…

Gewasbeschermingsdagen voor de groenteteelt
"Ik wil iets nieuws laten zien, in de vorm van een gerberaproef"
Tholen - De gewasbeschermingsdagen komen er weer aan en de verschillende fabrikanten en toeleveranciers zijn dus druk in de weer om iets moois te laten zien in het World Horti Center. Zo ook Caroline van den Hoek. De crop advisor van Syngenta komt met een gerberaproef met verschillende groene…

Conceptnormen biostimulanten open voor commentaar
Binnen 'European Committee for Standardization' (CEN) wordt gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende Europese (EN) normen op het gebied van biostimulanten. Het gaat om…

Paprika beschermen tegen Pythium
Als gevolg van een lange periode van donkere en regenachtige dagen bleef de groei van het paprikagewas achter. Nu de zon zich laat zien, neemt de groei van het gewas en het afrijpen van de vrucht toe. Vanaf de oogst kan dit bij de plant een groeischok veroorzaken met als gevolg een generatieve groei en een zwakker wortelgestel.…

Biologische bestrijding rupsen Turkse mot met parasitering van bijna 100%
Royal Brinkman introduceert in samenwerking met Agrobio TRICHOcontrol. Een nieuwe productvariant van Trichogramma voor de biologische bestrijding van rups. Het voordeel van dit nieuwe materiaal is dat de poppen snel en gedoseerd uitkomen. Er wordt een parasiteringspercentage gerealiseerd van bijna 100%. Specialist…

Spanjaarden testen biologische bestrijder tomatenmineermot
In 2006 is de tomatenmineermot, een plaag die de tomatenplant aantast en grote verliezen veroorzaakt in de hele waardeketen, in Spanje opgedoken. Deze mot valt voornamelijk de bladeren van de plant aan om zich te voeden met het parenchym, een weefsel dat betrokken is bij een groot aantal fysiologische…

Adema maakt werkt van optimaliseren Fonds Kleine Toepassingen
Minister Adema van LNV informeerde de Tweede Kamer vrijdag over ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming. De minister heeft het RIVM opdracht gegeven tot een groot…

Focus aangebracht in actielijst gewasbescherming met 310 (!) punten
Het Jaarplan 2023 Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 is gepubliceerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In het plan is op een rijtje gezet wat de acties voor dit jaar zijn om toe te werken naar de in 2019 vastgestelde visie over weerbare planten en…

Biologische bestrijding met mieren: gek of geniaal?
Mathijs Hast schreef voor BIOpraktijk een artikel over zijn masterproef 'De mier Crematogaster scutellaris als biologische bestrijder van Spodoptera littoralis en haar…

Geen wijziging EU-wetgeving voor toelating biologische bestrijders
Er is in opdracht van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid en het gebruik van biologische bestrijders, zoals roofmijten en -wantsen. Op 25 april…

Digitaal etiket gewasbescherming biedt kansen, maar fysiek etiket niet zomaar verleden tijd
Fysieke etiketten met gebruiksvoorschriften op verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, kan dat niet digitaal? Die vraag legde Thom van Campen, Tweede Kamerlid van de VVD,…

"Gewasbescherming gaat dit jaar anders van start"
Tholen - Door de hoge energieprijzen hebben diverse telers hun klimaatstrategie aangepast, ze maken meer gebruik van schermdoeken. Dat leidt tot een hogere relatieve luchtvochtigheid en dus wat meer schimmel- en bacteriedruk. Combineer dat met de donkere dagen van de afgelopen tijd en je hebt een recept…

CLM: "Particulier gebruik gewasbeschermingsmiddelen klein, maar weinig zorgvuldig"
Mensen gebruiken gewasbeschermingsmiddelen in hun huis of tuin, om planten vrij te houden van ziekten, plagen en onkruidgroei. In het najaar van 2022 heeft CLM Onderzoek en…

"Hommelbestuiving verbetert opbrengst, kwaliteit en houdbaarheid aardbei"
Bekend is dat het bestuiven van aardbeien met hommels leidt tot een betere opbrengst en kwaliteit, meldt Biobest. Ook blijkt uit onderzoek dat hommelbestuiving een positief effect kan hebben op de houdbaarheid van het fruit. "Hommels gebruiken een unieke bestuivingsmethode - 'buzz' bestuiving," legt Biobest's…

Hommels verspreiden biologische bestrijder van trips in aardbeienteelt
Kunnen hommels worden gebruikt om trips in aardbeien te onderdrukken? Volgens een groep onderzoekers is dat mogelijk. De hommels kunnen het entomopathogeen Beauveria bassiana verspreiden als een biologisch bestrijdingsmiddel dat trips tot 75% onderdrukt. Drie keer werden in de proef in aardbeien hommels…