Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teler zocht en vond oplossing tegen Tuta

"Het aantal motten dat elke nacht gevangen wordt, is enorm"

Tuta absoluta komt al jaren voor in de kassen van tomatentelers, maar het blijft een plaag die een verwoestende uitwerking heeft op de gewassen, omdat het de tomatenplanten in elk stadium van hun ontwikkeling kan aantasten en enorme schade kan veroorzaken in een kas. De plaag heeft een zeer hoge voortplantingssnelheid en korte biologische cycli die in de zomer nog sneller verlopen.

"Hier in de Valenciaanse Gemeenschap is de zomer precies de periode waarin we tomaten telen", vertelt Alberto Torres van Masía Ferrer, een teeltbedrijf in de gemeente Segorbe. "Na tien jaar geen problemen te hebben gehad met Tuta, werden we verrast door de intensiteit van de plaag."

Elk van de 260 eitjes die een volwassen vrouwelijke tomaatmineermot onder optimale omstandigheden kan leggen, kan in minder dan 30 dagen volgroeid zijn. Dus met cycli die tot 10-12 generaties per jaar kunnen omvatten, kan de toename van de populatie zonder adequate bestrijding exponentieel zijn.

"Als de plaag eenmaal een kas is binnengedrongen, is het erg moeilijk om deze te bestrijden met de huidige toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Veel van de werkzame stoffen zijn verboden en de stoffen die overblijven hebben een zeer lage werkzaamheid", merkt Alberto op. "Ik had gelezen over Biocaptur en het mechanisme om de motten te vangen met een systeem op basis van LED-lampen. Op zoek naar een oplossing besloot ik contact op te nemen met het bedrijf om de apparatuur zo snel mogelijk te testen."

"Vanaf de eerste dag konden we zien dat het systeem efficiënt is. Het aantal motten dat elke nacht gevangen wordt, is enorm. Om te berekenen hoeveel het er zijn, dachten we eraan om ze te wegen, want het zijn er ontelbaar veel. Dit gaf ons een heel realistisch idee van hoe wijdverspreid de plaag was en hoe moeilijk het zou zijn geweest om te proberen de motten uit te roeien met de methoden die we gebruikten."

Het antwoord ligt in het type licht
Biocaptur, bedacht door Antonio Tortosa, een ingenieur uit Almería, is een apparaat dat met behulp van een gepatenteerd lichtrecept werkt als een magneet om de volwassen Tuta absoluta motten aan te trekken en te vangen, waardoor de insecten met voortplantingscapaciteit, die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de plaag, worden geëlimineerd.

"Na onderzoek met verschillende golflengtes ontdekten we de exacte golflengte die de Tuta absoluta onweerstaanbaar aantrekt en besloten we het Biocaptur-apparaat te bouwen", zegt Antonio Tortosa, manager van Biocaptur. "Telers die onze technologie gebruiken, niet alleen in Europa, maar ook bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië en Kenia, zijn verbaasd over hoe effectief het is."

Zonder het gebruik van chemicaliën, maar gebaseerd op natuurkundige principes – alleen licht en mechaniek – is Biocaptur ook gecertificeerd voor gebruik in de biologische tuinbouw en is het perfect verenigbaar met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën.

"Bij ons had de plaag al volgroeide planten aangetast zodat we te laat waren om de teelt nog te redden met biologische bestrijdingsmiddelen", vertelt Alberto. "De Tuta plaag kan vanaf het begin worden bestreden met Nesidiocoris, maar nu we de effectiviteit van dit systeem zien, denken we dat de toekomst van de bestrijding ligt in de combinatie van nuttige insecten met het Biocaptur-systeem. We hebben zelfs vier extra apparaten gekocht, omdat we ze volgend jaar vanaf het begin van het seizoen gaan gebruiken."

"Ik ben aangenaam verrast door de efficiëntie van de machine. Samen met de geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën is het de enige ondersteuning die me de zekerheid geeft om weer tomaten te gaan telen met garantie. Als ik niet had gezien dat er een echte oplossing was voor Tuta, zou ik zelfs hebben overwogen om te stoppen met de tomatenteelt na de ervaring van dit jaar."

Voor meer informatie:
Biocaptur
Tel: +34 641 517 153 (Spanje)
[email protected]
https://biocaptur.com

Publicatiedatum: