Tuinders in Delfland kunnen hun resten van gewasbeschermingsmiddelen weer laten inzamelen. Stichting Opruiming Resten en Lege Verpakkingen in de Landbouw (STORL) komt later dit jaar meerdere malen naar de regio om dergelijke resten op te halen.
Begin dit jaar heeft de stichting agrarische ondernemers in heel Nederland opgeroepen zich aan te melden als ze overtollige bestrijdingsmiddelen willen laten ophalen. Ook een aantal Delflandse tuinders heeft zich hiervoor aangemeld. STORL laat weten dat ondernemers zich elk moment kunnen aanmelden.
Aangezien de stichting binnenkort weer in Delfland zal zijn, is de oproep aan tuinders die dat nog niet hebben gedaan, zich alsnog snel aan te melden als ze hun overtollige beschermingsmiddelen willen laten afvoeren. Tot 50 kilogram of liter per afhaaladres gebeurt dit geheel gratis. Voor grotere hoeveelheden zijn de kosten voor de tuinder. Ook inmiddels verboden beschermingsmiddelen, waarvan het bezit strafbaar is, kunnen straffeloos worden opgehaald.
Hoogheemraad Stijn van Boxmeer: "Zo'n inzamelingsactie helpt bij het voorkomen dat resten van gewasbeschermingsmiddelen in de leefomgeving terechtkomen en uiteindelijk het water in sloten vervuilen."
Aanmelden voor inzameling
Agrarische ondernemers in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland kunnen zich aanmelden bij STORL via www.storl.nl. Op de website zijn ook de inzameldata per regio te vinden. De inzamelingsacties van STORL voorkomen dat resten van gewasbeschermingsmiddelen in de leefomgeving terechtkomen en uiteindelijk het water in sloten vervuilen. STORL is een samenwerking tussen onder andere CropLifeNL (gewasbeschermingsproducenten), Agrodis (distributeurs) en LTO Nederland.
Het Hoogheemraadschap van Delfland zet zich dagelijks in om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Schoon en goed water in sloten, vaarten, plassen is belangrijk voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving, de biodiversiteit en is de basis voor onze voedsel- en drinkwatervoorziening.
Proces-verbaal
Onlangs constateerde het Hoogheemraadschap een forse overschrijding, 6.000 keer de norm, van het gewasbeschermingsmiddel Dichloorvos in het oppervlaktewater in de gemeente Westland. Bij het onderzoek naar de bron van de lozing van het verboden en giftige gewasbeschermingsmiddel werd de vermoedelijke vervuiler opgespoord. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben proces-verbaal opgemaakt en dit overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor verdere vervolging van de ondernemer.
Van Boxmeer wijst op de verantwoordelijkheid van de hele keten. "Er is een hele keten betrokken geweest bij de ontwikkeling en het gebruik van deze stoffen. Denk aan producenten, tussenhandelaren en uiteindelijk de glastuinbouw en andere agrariƫrs. Daarom wijs ik iedereen op zijn verantwoordelijkheid in deze keten."
Bron: Hoogheemraadschap van Delfland