Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook nieuw: continu inzicht in assimilatenbalans

Oogstvoorspelling dagelijks bijgeschaafd met software uit ‘keuzemenu voor teler’

Tholen - De glastuinbouw staat op een keerpunt. De sector zal steeds vaker met AI-software gaan werken. Dat verwacht Source.ag, nadrukkelijk zonder het over autonoom telen te hebben. Dat bestaat niet, is Rien Kamman van Source.ag namelijk stellig. Telen is een beroep. Daarin heeft een teler heel veel, misschien wel een stuk of honderd, verantwoordelijkheden. Wat het snelgroeiende AI-bedrijf wil doen om de teler te ondersteunen, is om delen van het takenpakket van telers te automatiseren, of de teler daarin ondersteunen. Begin dit jaar is in dit proces een nieuwe stap gezet, en de volgende stappen zijn ook alweer in voorbereiding.

De stap die dit voorjaar is gezet, laat zich kort door de bocht omschrijven als het opknippen van een groot softwarepakket in verschillende stukken, met per onderdeel ook weer verbeteringen. De basis van alles is data. Dat stuk wordt nu afgedekt door Source Workspace. "Het is onze fundering voor de teler voor alles wat met data te maken heeft." Source Workspace integreert met arbeidssystemen, sensoren en/of klimaatcomputers. "Je kunt er data in stoppen, of er data uithalen. Source Workspace is er om kostenefficiënt de operatie op een glastuinbouwbedrijf te digitaliseren."

Rien is er goed in om de software waaraan het bedrijf werkt beeldend uit te leggen. In dit geval doet zijn uitleg aan LEGO denken. "Bovenop Source Workspace kan de teler ervoor kiezen om losse AI-modules te klikken", zegt de CEO en oprichter van het bedrijf uit Amsterdam dat inmiddels met software bij telers in meer dan 19 landen wereldwijd actief is, goed voor 300 commerciële kassen, en meer 1800 hectare.

Oogstvoorspelling dagelijks bijgeschaafd
Eén van de modules is Source Harvest Forecast. In de teelt van kasgroenten is het thema oogstvoorspelling erg actueel. Telers zoeken naar oplossingen om hun oogst accurater te kunnen voorspellen. Source.ag bood er al software voor aan, in Source Cultivate. Binnen dat programma kan de teler teeltplannen simuleren, maar ook oogstprognoses maken. Maar niet iedere teler is al zover dat hij alles wil. "Een van de telers vergeleek het met een snackbarmenu, waarin je kunt kiezen wat je wel of niet wilt", zegt Rien. "Voor het stuk oogstvoorspelling zien we momenteel een sterke tractie in de markt."

Binnen Source Harvest Forecast zijn ook weer verbeteringen doorgevoerd om oogstvoorspelling nog accurater te maken. "Het systeem is geavanceerder geworden. We kijken op een hele andere manier naar oogst voorspellen." Nu constateren Rien en zijn team dat er in de markt vaak een voorspelling van het aantal te oogsten kilo's wordt gedaan, zo'n vier weken vooruit. "Wat wij nu doen, is dat we het mogelijk maken om elke dag opnieuw zestig dagen vooruit te voorspellen hoe de oogst zich gaat ontwikkelen."

In Source Harvest Forecast is oogstvoorspelling meer gefinetuned, en behalve telers doen ook verkooppartijen hier ervaring mee op. "Het verkoopteam van Harvest House heeft ook een Source-account. De data uit Source Harvest wordt via een API rechtstreeks in hun systemen geïntegreerd."

De verbeterde oogstvoorspelling was op HortiContact ook te zien.

Digitale werknemer met veel agronomiekennis erbij
Behalve de introductie van een nieuwe productlijn om AI-adoptie in de glastuinbouw te versnellen is Source.ag ook gaan werken aan iets nieuws, iets wat buiten de tuinbouw al veel voorkomt, maar daarbinnen nog niet of nauwelijks. Het product heet AskSource. Source.ag gaat het in de markt zetten als een AI-co-pilot. "Het opent voor ons een nieuwe manier om telers te helpen. De technologie die je hiervoor nodig hebt, draait om een Large Language Model (LLM)." Wie nu met software werkt, opent zijn telefoon of computer en gaat via knoppen op zoek naar schermen met bijvoorbeeld grafieken, tabellen of tekst. "Wat werken met LLM's toevoegt is dat telers op een heel natuurlijke manier kunnen samenwerken met onze systemen. AskSource gaat werken als een laag om alle software heen die we nu gebouwd hebben."

Als voorbeeld geeft Rien een teler die voor twee teelten bijvoorbeeld de 24-uurstemperatuur en de uitgroeiduur wil vergelijken. "Anders dan hoe telers het nu gewend zijn, kan dat straks zo: je zegt: "Goedemorgen, ik wil graag 2 grafieken van 2 teelten met daarin de 24-uurstemperatuur en de uitgroeiduur. Kun je die vergelijken?" Het is een andere manier van samenwerken met onze software."

Net als bij de andere software-oplossingen van Source.ag dient AskSource niet om telers te vervangen. Het gaat om software om telers te helpen. Waar het straks naartoe kan gaan met deze digitale AI-compagnon is dat een teler door de kas loopt, een vraag stelt aan AskSource en dat de teler voor het antwoord niet meer terug naar het kantoortje hoeft. De teler krijgt er hierdoor een digitale werknemer bij met veel agronomiekennis."

Continu inzicht in assimilatenbalans
AskSource is nog niet beschikbaar voor de markt. De uitrol van nog een andere ontwikkelingen is al wel bezig, deelt Rien tot slot. "In samenwerking met een aantal telers hebben we een manier ontwikkeld om heel consistent continu de plantbalans in de gaten te houden. Voor het eerst berekenen we echt wat de plantbalans is, de assimilatenbalans. Zo zie je of er een overvloed aan energie is voor het gewas, of te weinig. Het is een soort digitale sensor die de hele tijd de plant bekijkt, zodat de teler kan zien of in de kas maximaal fotonen worden omgezet in tomaat of paprika."

De CEO en oprichter van Source.ag benadrukt dat het altijd de filosofie van het AI-bedrijf geweest is om één simpel platform te ontwikkelen. "Het platform moet helpen met data verzamelen, op een kostenefficiënte manier, telers helpen dingen te voorspellen, optimaliseren en automatiseren. Belangrijk is dat het makkelijk is, gebruiksvriendelijk en dat je diverse onderdelen 'aan elkaar kunt klikken'. Dat komt er nu steeds meer aan. Je ziet de ontwikkeling versnellen."

Voor meer informatie:
Source.ag
[email protected]
www.source.ag