Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"stressbestendige, vastberaden individuen die zich snel kunnen aanpassen en overal kunnen gedijen."

Telers gezocht die tegen een stootje kunnen

Wereldwijd is de hightech tuinbouw in opkomst, en daarmee ook de vraag naar bekwame telers. Maar het runnen van een kas gaat verder dan alleen het laatste beetje uit een tomatenplant halen. Bij FoodVentures weten ze dat het meer lijkt op een survivaltocht. Met dat in gedachten lanceert het bedrijf een gedurfde wervingscampagne: De FoodVentures Growers Competition, een survivaluitdaging ontworpen om de volgende generatie veerkrachtige, vindingrijke tuinbouwleiders te ontdekken.

Meer dan alleen planten telen
De wereldwijde uitbreiding van geavanceerde kastechnologie heeft geleid tot veel kennis over het starten van tuinbouwbedrijven. Maar ervaring heeft ook laten zien hoeveel er mis kan gaan in de eerste jaren van een nieuw project, vooral in afgelegen of onontwikkelde gebieden.

"Projecten worden vaak verkocht alsof het plug-and-play productiefabrieken zijn," zegt Dirk Aleven, medeoprichter van FoodVentures. "Maar in werkelijkheid is het opzetten van een bedrijf veel complexer, vooral in regio's zonder tuinbouwtraditie, waar weinig lokale expertise is."

In het eerste jaar kan apparatuur kapotgaan, systemen kunnen falen en teams kunnen overweldigd raken. "Mensen weten niet altijd wat ze moeten doen, en daar ligt de echte uitdaging."

Van Zweden tot Saoedi-Arabië: Aanpassing is de sleutel
FoodVentures exploiteert hightech kassen over de hele wereld: van de ijzige landschappen van Zweden en de uitgestrekte landbouwgronden van Oekraïne tot de afgelegen steppen van Kazachstan en de tropische schoonheid van Hawaï. Elke locatie heeft zijn eigen unieke klimaat, cultuur en logistieke eisen. Telers moeten zich voortdurend aanpassen, niet alleen aan nieuwe gewassen of klimaten, maar ook aan lokale teams, toeleveringsketens en technische beperkingen.

"De beste telers kunnen gek worden in deze uitdagende omgevingen," legt Dirk uit. "Zodra de kas staat, heb je iemand nodig die de hele operatie onder druk kan beheren. Het gaat niet langer alleen om productie, het gaat om het maken van de juiste beslissingen op het juiste moment. Welk alarm op een zaterdagavond kan wachten, en wat heeft onmiddellijke aandacht nodig?"

Op plaatsen zoals Texas, Kazachstan of Saoedi-Arabië, zal je als teler al blij zijn als je 70–80% van je productiepotentieel in het eerste jaar haalt, benadrukt Dirk. "Het kost tijd om alles soepel te laten verlopen. In het tweede jaar verbeter je. Het derde jaar, dan kom je echt op stoom."

Toch verwachten investeerders en partners vaak onmiddellijke fabrieksachtige resultaten. "Je moet je stakeholders begrijpen, de investeerders, leveranciers, kopers. Het is net zo een intellectuele uitdaging als een operationele. Een bedrijf runnen betekent meer dan alleen je klimaatinstellingen kennen."

Waarom mensen blijven
Ondanks de uitdagingen - of misschien juist daardoor - heeft FoodVentures een hecht team opgebouwd met een opvallend laag verloop. "Je werkt met een hecht team, lost moeilijke problemen op in extreme omgevingen," zegt Dirk. "Mensen houden van de combinatie van hard werken, uitdagende locaties, en een passie voor planten en technologie. Het is een avontuur."

De Growers Competition: Een nieuwe manier van werven
Het vinden van mensen met die unieke combinatie van vaardigheden en mentaliteit is geen gemakkelijke taak. Daarom heeft FoodVentures de Growers Competition gecreëerd, waarvan de inschrijving onlangs is gesloten.

"Deze competitie weerspiegelt de uitdagingen die we elke dag tegenkomen," legt Dirk uit. "Net als in onze wereldwijde operaties moeten deelnemers snel beslissingen nemen, als een team werken en oplossingen vinden in stressvolle situaties."

Maar dit is geen typisch teeltevenement. Het is een survivaluitdaging die deelnemers tot hun mentale en fysieke grenzen drijft. Denk aan: navigeren over ruw terrein, een vuur maken in de wildernis, of dringende logistieke problemen oplossen met minimale middelen. "We zoeken stressbestendige, vastberaden individuen die zich snel kunnen aanpassen en overal kunnen gedijen," zegt Dirk. De top vijf winnaars krijgen niet alleen eer en erkenning, maar worden ook uitgenodigd om zich aan te sluiten bij FoodVentures en het avontuur van de teler van dichtbij mee te maken.

Voor meer informatie:
Dirk Aleven
Food Ventures
[email protected]
www.foodventures.eu