Tholen - Hoogstraten ligt maar net over de grens met Nederland, maar toch maakt dat een wereld van verschil als het over paprika gaat. Het areaal in Nederland is veruit het grootst, maar de prijzen zijn in Hoogstraten hoger. Daarop wijst Coöperatie Hoogstraten, dat de afgelopen jaren de vraag naar blokpaprika's zag toenemen, terwijl enkele telers zijn gestopt. Het maakt dat men in Hoogstraten op zoek is naar extra aanvoer, waarvoor men in eerste instantie naar de noorderburen kijkt, een regio waar er nog een aanzienlijk aantal telers niet coöperatief georganiseerd is.
"Wij hebben een sterk verhaal, maar hebben dat de laatste jaren te weinig verteld," erkent Marcel Biemans, manager grower development bij Coöperatie Hoogstraten. Met een knipoog voegt hij toe dat je het maken van wat meer herrie gerust aan de Nederlanders binnen de coöperatie kunt overlaten. "We willen het principe van be good and tell it actiever uitdragen. Op het vlak van telersacquisitie zijn we misschien wat te bescheiden geweest."
Met een duidelijke blik op de toekomst heeft Hoogstraten enkele jaren geleden gekozen voor een verdere focus op aardbei, tomaat en paprika. In aardbei is Hoogstraten van oudsher sterk en ook in tomaat heeft de coöperatie met enkele sterke telers aan bord een stevige positie. In paprika bleek dat de afgelopen jaren lastiger. "Er zijn een aantal telers bij ons die paprika's teelden, maar zijn gestopt. Daardoor is het areaal gedaald, terwijl de vraag juist bleef stijgen." De meeste blokpaprika's vinden hun weg naar België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. "Dat zijn onze belangrijkste markten."
Marcel Biemans
Centraal sorteren
Als gevolg van het stoppen van enkele telers waren vraag en aanbod niet meer helemaal in balans, ook niet als je naar de verschillende kleuren kijkt. "Ons grootste areaal lag bij groene paprika's." Met de komst van een nieuwe teler, uit Nederland, is er dit jaar meer rood bijgekomen. "Hiervoor zijn we een samenwerking aangegaan met Oxin Growers. Het gaat om een teler die voortaan een deel van zijn rode paprika's afzet bij ons. Voor beide partijen is het een win-win," benadrukt Marcel. "We staan ook open voor samenwerkingen zoals deze, en kijken eveneens naar uitbreiding met telers buiten Nederland, al ligt onze focus in eerste instantie op onze noorderburen."
Momenteel bedraagt het areaal paprika bij Coöperatie Hoogstraten zo'n 100 hectare. "Afzetverantwoordelijke Glasgroente Bart van Bael geeft echter aan dat er ruimte is voor zeker 200 hectare, gezien de goede vraag." Momenteel komt twee derde van de paprika's bij de coöperatie van Nederlandse telers en een derde van Belgische telers.
Coöperatie Hoogstraten biedt de mogelijkheid aan om centraal te sorteren. Zowel grote als kleinere telers maken hier gebruik van, volledig of voor een deel van hun areaal. Als voorbeeld geeft Marcel enkele telers die de afgelopen jaren overstapten naar paprika vanuit de tomatenteelt. "Voor die tomatentelers (3,5 en 9 ha) was de overstap naar een andere teelt al groot zat. Deze telers konden we helpen door voor hen te gaan sorteren. Met onze sorteerinstallatie zijn we flexibel, kunnen we klantvragen invullen en snel schakelen voor specifieke verpakkingen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat dat ook onze prijzen ten goede komt. Bijkomend voordeel is dat onze telers zelf niet te veel verschillende soorten fust in huis moeten halen."
Bart van Bael
Overeenkomsten met aardbei
Waar bij andere Hoogstratenproducten ook veel naar Duitsland gaat, geldt dat in mindere mate voor paprika. "Er zijn andere partijen met een groter areaal die meer volume afzetten op de Duitse markt. Ook onze paprika's gaan naar Duitsland, maar het is zeker niet onze belangrijkste afzetmarkt." In tegenstelling tot afzetpartijen in Nederland worden de paprika's bij Belgische afzetpartijen op maat gesorteerd en verkocht, en niet op gewicht, legt Marcel uit. "Daarmee bedienen we specifieke markten en zie je bij ons bijvoorbeeld ook minder focus op stoplichtverpakkingen. We verkopen de paprika's eveneens meer los."
Een sterk punt in het verkoopverhaal van Coöperatie Hoogstraten voor paprika vertoont overeenkomsten met aardbei, het segment waarin men het meest bekendheid geniet. "In onze gesprekken met Nederlandse telers hebben we gemerkt dat we in paprika nog niet zo bekend zijn, en dat ook onze manier van werken niet zo bekend is." Om daar verandering in te brengen, nodigt de coöperatie op 3 mei telers uit voor een speciale paprikadag.
Tegelijkertijd zoekt de coöperatie actief het gesprek op met individuele telers. "Net als bij aardbeien speelt de veilingklok een centrale rol. Ook bij paprika wordt het grootste deel van het volume via de klok verkocht. Dat is de basis onder onze prijsvorming. Afgelopen jaar is een benchmarking uitgevoerd. Daarin kwam de prijsvorming bij Coöperatie Hoogstraten er goed uit," stipt Marcel aan. "De prijsvorming in paprika lag bij ons significant hoger dan bij Nederlandse handelspartijen. Met onze klokstrategie halen we een hogere prijs uit de markt."
Ook in het segment van snackpaprika's beschikt Coöperatie Hoogstraten over gespecialiseerde telers. Dit wordt echter bewust los gezien van de blokpaprika's. De telers die dit product leveren, schalen hun productie flexibel op, afhankelijk van de marktvraag. "Het snacksegment groeit, maar ook met tomaten en komkommers." Puntpaprika's hebben niet de focus bij Coöperatie Hoogstraten en ook biologische teelt (nog) niet. "We kunnen biologisch leveren en hebben de certificeringen, maar de focus ligt nu op de traditionele teelt."
Lagere kosten, hogere prijzen
In de paprikateelt hebben telers de afgelopen jaren met de nodige teelttechnische uitdagingen te maken gehad. Coöperatie Hoogstraten helpt telers hier zo goed mogelijk mee om te gaan. De nauwe samenwerking die er is met Proefcentrum Hoogstraten (dat op de dag van het interview bekend maakte per 1 januari 2026 te willen fuseren met het Proefcentrum voor de Groenteteelt uit Sint-Katelijne-Waver, red.) komt hiervoor goed van pas. "Binnen het onderzoek ligt de focus op praktijkgerichte oplossingen die telers écht vooruithelpen."
Een mooi voorbeeld van die samenwerking is de introductie van UV-C-robots, in de aardbeienteelt weliswaar. "We zagen hier dat telers problemen ondervonden met meeldauw. Samen met onze telers en het Proefcentrum hebben we in het onderzoek geïnvesteerd. Vandaag de dag rijden er nu al ruim dertig UV-C-robots bij onze telers."
De investeringen in robotica zijn mede gedaan met gebruik van GMO/SIG&F-subsidie. Ook hier ziet Marcel echter wel een verschil tussen Nederland en België. "De uitwerking van de regeling is net anders. In Nederland ligt de focus meer op investeringen. Hier richten we ons daarnaast op kostprijsverlichting voor de teler. Daarmee zorgen we ervoor dat telers vanaf een bepaalde omzet kostenneutraal of zelfs aan negatieve kosten kunnen leveren. Het is dus én lagere kosten én een hogere uitbetaalprijs waarmee we een mooie plus voor onze telers realiseren," besluit Marcel.
Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten
Tel: +32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu