Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Shakh Eco Food

"Tomaten telen in de strenge winter van Kazachstan was ooit een droom"

Stel je dit eens voor: buiten is het een ijskoude winter. De temperatuur is gedaald tot -25°C, -30°C, alles is bedekt met ijs en de bitterkoude wind domineert het landschap. De grond is bevroren en de natuur is in een diepe slaap gevallen. Maar als je binnen de glazen muren van een kas stapt, waan je je in een compleet andere wereld. We betreden de Shakh Eco Food kas. In deze hightech kas van 14 hectare houdt de lente nooit op - weelderig groene bladeren en levendige, sappige Fujimaro tomaten gedijen in warmte en overvloed. Elikram Mustafazade, Agasahib Gasimov en consultant dr. Rasim Mammadov onthullen de geheimen van het telen van zomergewassen in het hart van de winter.

Kazachstan is het negende grootste land ter wereld en beschikt over uitgestrekte gebieden in Centraal-Azië. Als brug tussen Azië en Europa is het rijk aan natuurlijke hulpbronnen en heeft het een aanzienlijk potentieel voor tuinbouw. Kazachstan heeft echter een extreem klimaat. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot +40°C, terwijl ze in de winter kunnen dalen tot -40°C. Zulke barre omstandigheden maken vollegrondsteelt extreem moeilijk.

Ondanks deze uitdagingen is Kazachstan door zijn enorme land- en watervoorraden een belangrijke speler in de tuinbouw. Het land staat bekend om de productie van graan, veehouderij en nu ook om innovatieve kastechnologieën.

Tomaten telen in het harde klimaat van Kazachstan is onmogelijk in de volle grond, maar in deze kas gelden de regels van de natuur niet langer. "We hebben tuinbouw opnieuw gedefinieerd. Shakh Eco Food zal de tuinbouw in Kazachstan naar een heel nieuw niveau tillen", zegt Elikram.

De kas handhaaft een constante temperatuur van 20-25°C. Het bereiken en handhaven van dit ideale klimaat is echter niet zo eenvoudig als het installeren van verwarmingselementen. Slim energiebeheer en geavanceerde isolatie zijn cruciaal en daarom kozen ze voor dubbellaagse polycarbonaatmuren. "In tegenstelling tot gewoon glas houdt polycarbonaat warmte binnen en voorkomt het dat koude lucht binnenkomt", laat Elikram zien. De kas is uitgerust met schermen, die 's nachts automatisch sluiten om warmte vast te houden en energiekosten te verlagen. Ook worden er lokale verwarmingsbronnen gebruikt. "We maken gebruik van duurzame oplossingen zoals gas- en biomassa-energie, die helpen de brute winterkou te bestrijden."

Irrigatiewater
Een van de grootste uitdagingen in koude klimaten is het warm houden van het irrigatiewater. "Als de watertemperatuur te laag is, kan het wortelsysteem van de plant gestrest raken, wat leidt tot tragere groei en verminderde opbrengsten", legt Agasahib uit. Om dit te voorkomen gebruikt het team warmwaterbuizen. "Verwarmde leidingen lopen onder de plantbedden en zorgen ervoor dat de wortels op de optimale temperatuur blijven." Het boilersysteem verwarmt water met gas of biomassa-energie, dat vervolgens door de hele kas wordt gecirculeerd. En tot slot controleren sensoren de watertemperatuur en passen de verwarming aan als dat nodig is, zodat de planten altijd water op de ideale temperatuur krijgen. "Door zowel de lucht als het water warm te houden, creëren we een optimaal microklimaat waarin tomaten kunnen gedijen, zelfs in de strengste winters."

Het lijkt misschien alsof koud weer plantenziektes van nature voorkomt. "Helaas is dat niet altijd het geval", zegt Elikram. "En in een kas kan een hoge luchtvochtigheid natuurlijk leiden tot gevaarlijke schimmel- en bacteriële infecties." De kas is uitgerust met ventilatiesystemen, omdat de continue luchtcirculatie het risico op schimmeluitbraken vermindert. "En in plaats van chemische gewasbescherming gebruiken we natuurlijke roofdieren in onze biologische ongediertebestrijding. Nuttige insecten helpen schadelijke plagen te elimineren."

De tomaten die in de winter in Kazachstan worden geteeld, leggen duizenden kilometers af om de Russische markt te bereiken. Daarom is elk onderdeel van de teelt gericht op het bereiken van een hoge kwaliteit.

De Fujimaro tomaten worden geteeld in kokos. "Door substraten te gebruiken, kunnen we ziektes die door de grond worden overgedragen elimineren en het gebruik van water minimaliseren, waardoor irrigatie zeer efficiënt is. Met het druppelirrigatiesysteem krijgt elke plant precies de hoeveelheid water en voedingsstoffen die hij nodig heeft - niet meer en niet minder." De opname van voedingsstoffen wordt nauwkeurig geregeld, waardoor tomaten van hoge kwaliteit gegarandeerd zijn: de planten krijgen een mix van stikstof, fosfor, kalium en andere micro-elementen om de smaak en kwaliteit te maximaliseren. "Deze aanpak verhoogt de opbrengst, vermindert verspilling en maakt duurzame teelt werkelijkheid. De productie neemt toe, terwijl de impact op de natuur afneemt."

Met Rusland als belangrijke exportmarkt speelt logistiek een rol bij het handhaven van de productkwaliteit. Na de oogst worden de tomaten verpakt in geventileerde dozen om schade tijdens het transport te voorkomen. Daarna worden ze vervoerd in gekoelde vrachtwagens. "Deze containers met temperatuurregeling voorkomen dat de tomaten worden aangetast door kou of hitte."

"Tomaten telen in de strenge winter van Kazachstan was ooit een droom. Maar nu is het werkelijkheid, dankzij de moderne kastechnologie, intelligente verwarmingssystemen en wetenschappelijke expertise", besluit Rasim. "Dit is de toekomst van de landbouw: een hoge productiviteit behouden, zelfs onder extreme omstandigheden. Wie weet? Misschien zullen we op een dag zelfs tomaten telen op Mars! Maar voor nu hebben we de ijskoude winters van Kazachstan al overwonnen - en dat is een echte groene revolutie."

Voor meer informatie:
Elikram Mustafazade
Shakh Eco Food
[email protected]