Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Vaes: "De kers moet proeven alsof je hem net van de boom geplukt hebt"

"Nu komt de betere kwaliteit kersen op de markt"

Tholen - Het regenachtige voorjaar heeft veel groenten en fruit parten gespeeld. Zo ook de vroege kersen. Door de overmatige vochtigheid houdt de kwaliteit van de vroege variëteiten niet helemaal over, maar bij het teeltbedrijf Hellingenfort zijn ze toch zeer tevreden over de nieuwe oogst. "De eerste twee weken van het seizoen doen we eigenlijk nooit veel, omdat we niet overtuigd zijn van deze variëteiten. Inmiddels zijn we met de Kordia gestart en deze zien er toch prachtig uit", vertelt Karel Vaes van het bedrijf uit het Vlaamse Haspengouw.

"Gemiddeld gezien zien we dat er op de veiling behoorlijk minder binnenkomt", vervolgt hij. "Zeker in de vroege rassen was er toch wel wat schade, maar inmiddels komt de betere kwaliteit langzaam maar zeker op de markt. Wij zijn nu zo'n twee à drie weken bezig. In het begin zijn het nog niet de hoge volumes, maar werken we echt met de primeurs. Nu zie je dat ons seizoen echt losbarst. Het mooie is ook dat we merken dat de Haspengouwse kersen weer steeds meer geapprecieerd worden door de speciaalhandel en consument. Het herovert zijn status van vroeger als topleverancier van kersen in België."

En om zich te onderscheiden houdt de teler er een zeer specifiek proces op na. "Om die status te bevestigen houden we kwaliteit hoog in het vaandel door geen machines te gebruiken. Alleen vrouwenvingers zijn goed genoeg om onze kersen te behandelen. Het is misschien een beetje in strijd met gendergelijkheid, maar laat de mannen maar plukken en de vrouwen sorteren. Als teler probeer ik dat in goede banen te leiden", zo lacht Karel, die zijn kersen als vrije teler zelf afzet aan de handel of consument via directe verkoop.

"We werken op snelheid. Korte keten betekent bij ons dat een kers een uur na de pluk gesorteerd moet worden en het uur erna uit de winkels gekocht kan worden. Alles moet twee à drie uur na de pluk in het circuit zitten en niet gekoeld worden. De kers moet proeven alsof je ze net van de boom geplukt hebt."

De teler kijkt dan ook uit naar het zonnetje dat zich weer meer en meer laat zien. "We hebben misschien wel één van de gekste seizoen gehad die ik heb meegemaakt. Eerst lagen we drie weken voor qua bloeitijdstip, maar door het donkere voorjaar is het eigenlijk qua planning weer een normaal seizoen geworden. Toen is het lang donker en nat gebleven, waardoor de goesting in kersen tegenviel. Vorige week zag je daarentegen dat er eindelijk een mooie week was, waardoor men het zomergevoel in huis leek te willen halen. De verkoop piekte. En nu ze vanaf volgende week weer 27 graden opgeven kunnen we echt van de zomer gaan genieten. We hopen dat zondag heel Nederland en België naar Haspengouw afzakt om eens een echte goede kers te plukken en proeven", besluit Karel.

Voor meer informatie:
Karel Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon, België
Tel: +32 477 50 03 23
[email protected]
www.fruitmethartenziel.be