Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plattelandswoningen Westland dan toch door gemeenteraad gestemd

Met 55% van de stemmen voor is woensdagavond het paraplubestemmingsplan Plattelandswoningen aangenomen in de Westlandse gemeenteraad. Dit na de nodige discussie en ook meermaals uitstel van stemming, na stevige kritiek op de plannen vanuit de glastuinbouwlobby. Het bestemmingsplan regelt dat onder voorwaarden een (voormalige) bedrijfswoning de aanduiding 'plattelandswoning' kan krijgen.

Invoering is 'de doodsteek voor herstructurering in Westland', waarschuwde regiovoorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland dit voorjaar herhaaldelijk. "Met de plattelandswoning haalt u voor de glastuinbouw het paard van Troje binnen."

De lobby tegen invoering en het uitstel werd gehekeld door Westland Verstandig. De partij stemde samen met de Westlandse VVD en Gemeentebelang Westland woensdagavond voor.

Er zijn momenteel vijf tot tien woningen in Westland die mogelijk een plattelandswoning kunnen worden, meldt de WOS dat ook verslag doet van de vergadering waarbij ook twee amendementen zijn behandeld. De drie partijen die voorstemden willen met het amendement bereiken dat de bestemming 'plattelandswoning' alleen mag worden toegekend aan woningen die langs de primaire en secundaire linten in het glastuinbouwgebied liggen, en niet aan woningen die middenin het glastuinbouwgebied staan. Hiermee willen ze voorkomen dat de ontwikkeling van de glastuinbouw onnodig wordt belemmerd door het vestigen van plattelandswoningen op locaties die cruciaal zijn voor de glastuinbouwbedrijven. Het amendement haalde het met eenzelfde meerderheid als invoering van het plan zelf.

Een ander amendement, waarmee CDA en LPF wilden afdwingen dat een besluit tot afwijking van het advies van de glastuinbouwdeskundige alleen kan worden genomen met goedkeuring van de gemeenteraad, is woensdag verworpen.