Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bayer bevordert genoom initiatieven voor vitamine-D-rijke tomaten

Bayer heeft twee initiatieven met externe partners opgezet om genoombewerking in groenten te bevorderen. Bayer en het Zuid-Koreaanse biotechnologiebedrijf G+FLAS hebben een overeenkomst getekend om samen te werken aan het ontwikkelen van genoombewerkte tomatenrassen die zijn verrijkt met vitamine D3. Vitamine D-tekort is wereldwijd een groot probleem. Vooral in landen waar het winterzonlicht beperkt is. Het treft naar schatting een miljard mensen wereldwijd en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld de aandoening rachitis.

"Bayer heeft de slogan "Gezondheid voor iedereen, honger voor niemand". We zijn trots dat we met deze missie de wijdverbreide voedingsproblematiek aanpakken en een gezond dieet garanderen door middel van geavanceerde techniek. Binnen de samenwerking wordt gebruik gemaakt van de genoombewerkingstechnologie van G+FLAS en het eigen tomaten kiemplasma van Bayer," vertelt JD Rossouw, hoofd van Groentenonderzoek & Ontwikkeling bij Bayer. Hij vertelde dat tijdens het World Seed Congress in Rotterdam waar de sector bijeenkomt van 27 tot 29 mei.

Overeenkomst
Een onderdeel van de overeenkomst is de ambitie om zaden te ontwikkelen voor een breder scala aan tomatenproducten met behulp van genoombewerking. Met deze techniek kunnen veranderingen worden aangebracht in het genoom van een plant die ook in de natuur of via traditionele veredeling zouden kunnen optreden. Dat gebeurt op een nauwkeurigere en snellere manier. "Moderne veredelingstechnologieën, zoals genoombewerking, bieden gezondheidsvoordelen en veerkracht tegen een veranderend klimaat. Het is een belangrijke nieuwe technologie in de gereedschapskist van een veredelaar. We verwachten dat het een onderdeel zal zijn van onze pijplijn in de toekomst," vertelt JD Rossouw.

"Bayer stemt sterk af op wat consumenten zoeken. Die zoeken voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, maar ook heerlijk smaken. Onze inzet is om aan deze verwachtingen te voldoen. Dat biedt op zijn beurt aanzienlijke voordelen door de hele waardeketen en versterkt de concurrentiepositie van onze telers," verklaart Ruth Mathieson, Global Head of Strategic Marketing bij Bayer Vegetable Seeds. "We zijn ons bewust van het wijdverspreide probleem van voedingsstoffentekorten in hedendaagse diëten. Actief werken aan het overbruggen van deze voedingskloof is een drijvende kracht achter onze groei- en innovatiestrategie."

Bayer verkrijgt licentie voor genoombewerkte bladgroenten van Pairwise
Bayer heeft een licentie verkregen van Pairwise die rechten verleent om te werken met de genoombewerkte mosterdgroenten van Pairwise. Bayer mag deze ook commercialiseren. Dit is een mix van kleurrijke bladgroenten met een unieke, frisse smaak en hogere voedingswaarde vergeleken met sla. Dat is gerealiseerd met behulp van genoombewerking. Het was het eerste gen-bewerkte voedsel dat op de Noord-Amerikaanse markt werd geïntroduceerd.

"Deze overeenkomst en de focus op genoombewerkte producten leverden een substantiële bijdrage aan onze open innovatiebenadering. We zijn enthousiast om samen te werken met Pairwise aan hun innovatieve bladgroenten. Het is een nieuwe smakelijke salade met een hoge voedingswaarde," vertelt JD Rossouw. "De nieuwste overeenkomst creëert waarde die verder gaat dan alleen de verkoop van een product. Het omvat ook rechten om de kennis, intellectuele eigendom en technologie in de toekomst te gebruiken." De licentie omvat commerciële rechten voor de door Pairwise ontwikkelde rassen en rechten om nieuwe rassen te ontwikkelen.

Voedingsgehalte
"Grote innovaties hebben grote geesten en de kracht van velen nodig. Daarom willen we samenwerken met academische onderzoekers en bedrijven om nieuwe fruit- en groenteproducten te ontwikkelen die een verhoogd voedingsgehalte hebben. De producten moeten ook een positieve milieu-impact hebben of aantrekkelijker zijn voor consumenten. Dat kan door gebruik te maken van de snelheid en precisie van genoombewerking en nieuwe veredelingstechnieken," vertelt JD Rossouw.

Voor meer informatie:
Bayer

www.bayer.com

Publicatiedatum: