Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dankzij lokale meststofproductie met plasmatechnologie

Lagere CO2-footprint Azura-tomaten

VitalFluid en de grote tomatenteler Azura nemen stappen om de milieu-impact van synthetische stikstofmeststoffen in de tomatenproductie aan te pakken. Celine Montauriol, Chief Sustainability & Innovation Officer van de Azura Group, legt uit: "De verschuiving naar duurzame alternatieven is belangrijk voor het verminderen van de totale CO₂ footprint in de agrarische sector. Het is onze kernstrategie om te investeren in innovaties die helpen de CO₂ footprint van onze producten te verkleinen."

Plasmatechnologie
De plasmatechnologie die is ontwikkeld door de Nederlandse hightech startup VitalFluid is een interessante ontwikkeling die perfect aansluit bij de Azura-strategie. De techniek maakt het mogelijk om ter plaatse stikstofmeststof te produceren met behulp van hernieuwbare energie. Op basis van diepgaande kennis van plasmatechnologie bootst VitalFluid het natuurlijke proces van bliksem na om natuurlijke stikstof te fixeren door alleen lucht, water en elektriciteit te gebruiken. Omdat de methode van VitalFluid alleen elektriciteit, lucht en water vereist, maakt het de productie van natuurlijke stikstof op een CO₂-neutrale manier mogelijk.

In eerdere proeven is de effectiviteit van de techniek van VitalFluid al gevalideerd. In december is een zogenaamde "Freya Natural Nitrogen System" geïnstalleerd op de R&D-farm van Azura in Agadir, Marokko. De proef is in januari gestart en de eerste resultaten worden aan het einde van de campagne verwacht.

Erik Hertel, CEO van VitalFluid, legt uit: "Het verkleinen van de CO₂ footprint die gepaard gaat met stikstofmeststoffen is bijzonder belangrijk omdat de conventionele productie van synthetische stikstofmeststoffen energie-intensief is en broeikasgassen uitstoot, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Door technologieën te adopteren die deze emissies minimaliseren of elimineren, kan de landbouwsector een rol spelen in het beperken van de impact van klimaatverandering."

Stikstofmeststof
Daarnaast is het belangrijk om de totale milieu-impact van deze natuurlijke stikstofmeststof gedurende de gehele levenscyclus van de tomatenteelt binnen Azura te monitoren en te evalueren. Dit helpt om de voordelen beter te begrijpen en om de landbouw in de toekomst te optimaliseren. Dit initiatief sluit aan bij de bredere trend in de landbouw naar milieuvriendelijkere praktijken. Het is een positieve stap voorwaarts in het aanpakken van de milieuproblemen die gepaard gaan met voedselteelt.

Azura heeft zich gecommitteerd aan het Science-Based Targets initiative (SBTi) om de opwarming van de aarde te beperken door zijn CO₂ footprint te verkleinen.

Voor meer informatie:
VitalFluid
Tel: +31 85 0603 025
[email protected]
www.vitalfluid.com

Publicatiedatum: