Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van der Knaap Groep breidt productiecapaciteit uit

In 2022 merkten ze bij Van der Knaap Groep dat maatschappelijke en economische ontwikkelingen de toekomst van geproduceerde kokossubstraten een boost gaven. Het bedrijf is inmiddels twee jaar verder en stelt dat de vraag naar kokos gedurende die tijd is toegenomen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groeit het areaal op kokos geteelde gewassen.

Achterwaartse integratie
"Gezien het duurzame en circulaire karakter van kokos was dit in lijn met de verwachtingen. Wat we echter niet hadden voorzien, is dat de vraag nog sterker zou toenemen dan we in eerste instantie hadden ingeschat. Dat biedt kansen", vertelt Jelte Veenstra, COO bij Van der Knaap Groep.

Zo'n plotselinge stijging in vraag naar kokosproducten kan een uitdaging zijn. Toch hebben ze daar bij Van der Knaap nooit wakker van gelegen, verzekert hij. "Dankzij achterwaartse ketenintegraties zorgen we ervoor aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen. Zo investeren we fors in het uitbreiden van de capaciteit van onze productiebedrijven in Sri Lanka, India en de Dominicaanse Republiek."

Nieuwe fabriek
Daarnaast start binnen enkele maanden de bouw van een nieuwe fabriek in de Filipijnen. Het bedrijf kiest bewust voor een nieuwe fabriek in een andere regio, zodat ze door geografische (risico)spreiding de leverzekerheid van de producten kunnen garanderen. "Met de bouw van een nieuwe productiefaciliteit breiden we de productiecapaciteit van Forteco uit. Hier gaan we een nieuw type kokossubstraat maken, Optimum, dat wordt gemaakt uit de hele husk van de kokosnoot. De reacties van onze klanten die dit nieuwe kokosproduct gebruiken zijn erg positief."

Verantwoorde (kokos)productie
Een stijging in het aantal kwekers dat overgaat op kokos betekent ook dat de behoefte aan een keurmerk voor kokos groeit. Daarom is de sector, onder leiding van de RHP, vorig jaar gestart met de ontwikkeling van een certificeringsschema voor verantwoorde kokosproductie: Responsibly Produced Coir. Hierin staan maatschappelijke en milieuaspecten omschreven voor het verantwoord produceren van kokos. Een werkgroep van kokosproductiebedrijven, Glastuinbouw Nederland en de certificerende instelling IMO Control heeft een conceptschema opgesteld. De verwachting is dat bedrijven hier medio 2025 mee aan de slag kunnen.

Kenniscentrum 'de Kas'
In het eigen innovatiecentrum 'de Kas' doet Van der Knaap ook continu onderzoek. Veenstra ligt toe: "We doen onderzoek naar nieuwe substraten en toepassingen, maar ook naar verbeteringen van onze producten. Hierbij ligt de focus op zowel de korte als middellange termijn. Op het gebied van kokos zijn het concentratieniveau van tannines en de EC-waarde van het materiaal belangrijke onderwerpen. Door nieuw ontwikkelde productietechnieken kunnen we kokossubstraatmatten produceren die voldoen aan de gewenste norm. Daardoor kunnen ze zonder problemen worden ingezet in gesloten systemen en is het verwerken en hergebruiken van drainwater geen probleem meer."

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
Postbus 136
2290 AC Wateringen
Tel: +31 174 296606
www.vanderknaap.info
[email protected]

Publicatiedatum: