Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stof in basilicum heeft mogelijk kankerverwekkende effecten

Niet alle basilicum is gezond voor consumptie. Recent onderzoek onder leiding van professor Andreja Rajkovic van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent, waarover VILT schrijft, laat zien dat sommige basilicumplanten schadelijke toxinen bevatten die worden opgenomen door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water. Langdurige blootstelling aan microcystine-LR kan leiden tot leverschade en heeft mogelijk kankerverwekkende effecten.

Toxine
De natuurlijke toxine genaamd Microcystin-LR (MC-LR) komt voor tijdens algenbloei in water. Basilicumplanten, die in hydrocultuursystemen worden geteeld met onzuiver water, kunnen deze stof ophopen. Wel werd er een significante zuivering van deze toxinen waargenomen in de wortels nadat de planten naar schoon water werden overgebracht.

Wortels
Als planten met MC-LR-verontreinigd water worden bewaterd, hoopt de schadelijke stof zich meer op in de wortels dan in de bladeren. Dat blijkt uit een onderzoek in Elsevier naar hoe microcystine-LR zich ophoopt en weer verdwijnt in basilicum. Na zeven dagen in schoon water verdwenen de meeste schadelijke stoffen uit de wortels.

De onderzoekers vonden geen bewijs dat de planten de schadelijke stoffen afbreken. De onderzoekers vonden de schadelijke stof MC-LR in basilicum dat ze in de winkel hadden gekocht. Dit laat zien hoe de schadelijke stof de menselijke voedselketen binnendringt. In het onderzoek is onderzocht wat de werking is van het proces van het natuurlijke toxine bij basilicumplanten.

Bron: VILT & Elsevier

Publicatiedatum: