Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste praktijkproeven veenarme teeltsubstraten gestart

Op woensdag 24 april kwam de begeleidingsgroep van het project alter-peat, dat onderzoek doet naar veenarme en duurzame teeltsubstraten voor de sierteelt, zachtfruitteelt en championteelt, voor de tweede maal samen, deze keer op de site van Viaverda te Destelbergen.

Het programma
Een overzicht van de 32 verzamelde materialen met hun chemisch-biologische eigenschappen en hun voorlopige score in de alter-peat matrix staat op het programma. Daarnaast staat er een voorstelling van een plan van aanpak gepland voor de eerste oriƫnterende praktijkproeven door de onderzoekers. Ten slotte is er een plaatsbezoek aan de eerste praktijkproeven die net opgestart waren met een selectie van veenvervangers voor de boomkwekerij en de zuurminnende gewassen.

Alter-peat matrix scoort geschiktheid veenvervangers
Gedurende de eerste zes maanden van dit project werden 32 verschillende types materialen verzameld en geanalyseerd. De variatie van materialen bestaat uit o.a. houtvezel, stro-achtige en andere plantenvezels, vezels uit digestaat/mest, schorsproducten, compost en veen- en kokosproducten.

Bart Vandecasteele (ILVO) gaf tekst en uitleg bij de analyseresultaten en de (voorlopige) score van deze producten in de alter-peat matrix. Sommige analyses zijn nog lopende en tevens zijn er nog bijkomende materialen onderweg voor analyse. Geleidelijk aan krijgt de matrix vorm met een geschiktheidsscore voor de potentiƫle veenvervangers. Belangrijk hierbij is dat deze scores eerder een tool zijn dan een doel op zich. Deze analyseresultaten en scores zullen de onderzoekers helpen in hun keuzes voor het maken van mengsels en uittesten van de materialen in de praktijkproeven.

Eerste praktijkproeven voorgesteld
Met behulp van de resultaten uit de alter-peat matrix stelden de onderzoekers hun voorstel voor de eerste praktijkproeven voor. Voor de boomkwekerij en zuurminnende gewassen zijn de eerste proeven reeds opgestart met telkens een zestal nieuwe mengsels per teelt. Voor de aardbeiteelt (PCH en Inagro) worden de eerste praktijkproeven voor dit najaar ingepland. Hierbij worden zowel mengsels getest bestaande uit stromen met een hoge score, maar ook zal een tweede screeningsproef uitgevoerd worden met de materialen die minder hoog scoorden in de matrix. Pcfruit gaat aan de slag met vier nieuwe mengsels voor de blauwe bessenteelt (sterk zuurminnend) en met zes nieuwe mengsels voor de braamteelt.
Tenslotte zal de champignonteelt in het najaar een poging wagen om alle nieuwe materialen te verzamelen en uit te testen in een eerste praktijkproef.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: