Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lucien Ruiter, Van Ooijen Citrus:

"Eerste Spaanse kaskersen een hebbedingetje"

Tholen - Bij Van Ooijen Citrus in Ridderkerk arriveren deze week de eerste Spaanse kaskersen. Het betreft zeker nog geen grote aantallen, want het gaat om twaalf kistjes van anderhalve kilo. "Een hebbedingetje", constateert Lucien Ruiter.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft Van Ooijen Citrus zich door de jaren heen opgericht als een echte kersenspecialist. "De periode van week 12 tot 17 is altijd een karige kersenperiode, waarin er wereldwijd nergens kersen beschikbaar zijn. Wij hebben zelf het seizoen van het zuidelijk halfrond vijf weken terug afgesloten. Op die lege markt speelt onze Spaanse leverancier met zijn kersen uit de kas in."

"Maar deze kersen zijn niet voor iedereen weggelegd. We verkopen de eerste kersen puur op bestelling en het gaat eerder kilo- dan kistjesgewijs. De prijs van de kersen ligt op een niveau van 75 euro per kilo (30+) en dan verdienen we er in feite nog niets aan, want alleen het transport kost al 20 euro per kilo. Maar we kunnen er wel enkele specialisten mee bedienen die erom staan te springen", vertelt Lucien.


Foto rechts, de eerste aankomst. In een grote rode doos zitten 6 kleine doosjes van 1,5 kilo

"Dankzij de kas op een hoger gelegen gedeelte kan onze teler de temperatuur goed regelen en daarmee de bloeifase en vruchtzetting vervroegen. Zeker in deze periode waarin er geen kersen beschikbaar zijn, kan hij een uniek product op de markt brengen", vertelt Lucien. Toch valt er volgens hem geen grote uitbreiding van de Spaanse kaskersenteelt te verwachten. "Tegen die torenhoge kostprijs is er geen grote markt voor het product."

Over het vervolg van het Spaanse seizoen valt er volgens de kersenspecialist nog niet veel te vertellen. "Nu staan de kersen er mooi op, vorst tijdens de bloei of regen en hagel net voor de oogst kunnen de oogst nog zomaar reduceren. Dat hebben we vorig jaar gezien toen met twee hagelbuien een groot deel van de kersenoogst in Extremadura verloren ging."

Voor meer informatie:
Lucien Ruiter
Van Ooijen Citrus
Handelsweg 149
2988 DC Ridderkerk
Tel: 0180-65 55 55
lucien@vanooijencitrus.nl
www.vanooijencitrus.nl