Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 12

Prijsherstel in komkommer, duikvlucht voor aardbei

De komkommerprijs is vorige week tot boven het vijfjarig gemiddelde uitgestegen na weken met magere prijzen. De tomatenprijs ligt in lijn met dat vijfjarig gemiddelde, terwijl de aardbeienprijs aan een duikvlucht is begonnen. Voor aardbei geldt overigens ook: in vergelijking met voorgaande jaren niets geks. Dat blijkt uit een overzicht met middenprijzen van de bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties aangesloten veilingen. De producties komen weer los, dus met stilaan meer volume op de markt zakt de aardbeienprijs weg van grote hoogten.

Ook in tomaat zijn de producties nog beperkt. Hier levert dat voor week 12 voor trostomaat een gemiddelde kiloprijs op die nagenoeg gelijk ligt aan die van week 11. Ruim 2,16 euro is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde. De afgelopen twee jaar lag de prijs wel hoger.

In komkommer begon vorig jaar rond deze tijd een hele serieuze prijsdip. Voorlopig gaat de traditionele prijsdaling na de winter minder hard en klimt de prijs zelfs voor de tweede week op rij iets op, tot een gemiddelde stuksprijs van 39,6 eurocent. Daarmee komt de prijs weer boven het prijsgemiddelde uit, waar de prijs sinds half januari onder verkeerde.

Ook voor een andere slaladegroente, kropsla, ligt de prijs inmiddels weer boven het vijfjarig gemiddelde. De prijsbeweging is redelijk vergelijkbaar met komkommer, al is de prijsstijging hier al langer gestaag gaande.

Wat opvalt is een opleving van de aspergeprijs. De prijs voor een kilo verpakte asperges stijgt met bijna 4 euro tot ruim 14,5 euro. Een kilo onverpakte asperges noteert net iets meer dan 12 euro over heel week 12.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 12 voor groenten en fruit. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.