Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klaas Knot niet de kas in

Tholen - Het bedrijfsleven voelt zich 'niet altijd' gehoord in Den Haag, erkende DNB-president Klaas Knot afgelopen week in het Financieele Dagblad. Mogelijk komt daar eerdaags verandering in voor de glastuinbouwsector.

Klaas Knot komt namelijk naar Westland, maar hij gaat niet de kas in. Toch zal hij niet aan de boodschap van de glastuinbouw ontkomen, voor zover hij die niet al luid en duidelijk te horen heeft gekregen.

De nieuwe uitspraak van Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, leverde bij econoom en Westlander Corné van Zeijl 'een kleine kortsluiting' in zijn hoofd op, zo schrijft hij in een column in diezelfde krant. Een paar weken daarvoor zei hij nog dat 'laagwaardige' sectoren zoals de Westlandse tuinbouw eigenlijk niet in Nederland thuishoren, vat Van Zeijl een opmerkelijk tv-optreden van Knot bij Buitenhof samen.

Later kwam Knot wel al terug op zijn uitspraken in gesprek met Glastuinbouw Nederland. Er vond 'een goed gesprek' tussen Knot en de belangenbehartiger plaats. Een boodschap die de brancheorganisatie zelf met de buitenwereld deelde. Een dergelijk 'goedmaakgesprek' vond ook alleen met de glastuinbouwsector plaats.

Weerwoord
De DNB-baas kreeg veel weerwoord vanuit de sector op zijn uitspraken. Knot was kritisch op de volgens hem grote afhankelijkheid van arbeidsmigranten in de glastuinbouwsector.

Van Zeijl geeft in zijn column in het FD ook weerwoord. "Buurgemeenten schetsen graag het beeld dat alle arbeidsmigranten in de grote steden wonen en in het Westland werken. Als je de aantallen van Rotterdam en Den Haag bij elkaar optelt kom je op ongeveer 100.000 arbeidsmigranten uit. Maar er werken er maar 12.000 in de kassen. Van wie er 4500 in het Westland wonen. Het is makkelijk met het vingertje te wijzen, maar de optelsom van buurgemeenten klopt van geen kanten. Bovendien woon ik in het Westland en werk in Rotterdam, moet daar ook niet voor gecorrigeerd worden?"

Van Zeijl nodigt in zijn column in het FD (€) Knot en de wethouders uit Westlandse buurgemeente uit met Kom in de Kas eens te komen kijken.

Op gesprek
Dat gaat niet gebeuren, zo is ons bevestigd. Een gemiste kans, zo is de eerste reactie. Wel komt DNB-baas Knot naar Westland voor een gesprek met Bouke Arends. De burgemeester nodigde Knot hiervoor zelf uit.

Knot gaat niet de kas in. 'Omwille van drukke agenda's' is er geen tijd voor een bezoek aan tuinbouwbedrijven, laat een woordvoerder van de gemeente Westland desgevraagd weten.

Glastuinbouw Nederland vindt het 'goed' dat Knot gehoor geeft aan de uitnodiging, zoals hij ook al met voorzitter Adri Bom-Lemstra in gesprek ging na zijn uitspraken.

De boodschap die de burgemeester van Westland gaat delen met Knot? "Die kun je wel uittekenen", zegt de woordvoerder. Het zal het verhaal zijn zoals Arends recent ook op het Nationaal Horti Symposium deelde.

De burgemeester gaf in zijn presentatie aan hoe de glastuinbouw in 150 jaar gekomen is tot het meest efficiënte productiesysteem ter wereld waar op een kleine oppervlakte met relatief weinig middelen voedsel wordt geproduceerd. Er is door de jaren heen een onlosmakelijke symbiose ontstaan tussen de verschillende spelers, ook in de sierteelt. Niet voor niets komt men vanuit de hele wereld kijken hoe we dit hier doen, zei hij.

Een verhaal dat hij ook overal uitdraagt, aldus de woordvoerder die het onderstreept door te wijzen op het huidige bezoek van Arends aan Vietnam.

Kom in de Kas
Het gesprek tussen Arends en Knot vindt voorafgaand aan Kom in de Kas plaats. Dat publieksevenement is voor de sector een mooie kans om het eigen verhaal weer goed te vertellen, zij het dan niet rechtstreeks aan Knot, maar wel aan vele duizenden bezoekers.

De uitdaging voor de sector is om vooral ook zelf proactief het sectorverhaal te blijven vertellen, en onder de aandacht te blijven. Liefst niet pas in reactie op kritiek zoals van Knot, want de 'schade' die zo'n uitspraak aanricht is daarna maar moeilijk met een eigen glastuinbouwboodschap weer om terug te draaien.

Met het uitdragen van de goede glastuinbouwboodschap is de sector overigens ook druk bezig. Kijk bijvoorbeeld ook naar het initiatief Stop the Food Fight en het trainen van telers in het vertellen van hun verhaal met steun van de FVO.

Groene kracht vooruit
Ook start in april de campagne 'Groene kracht vooruit'. Die campagne, specifiek gericht op beleidsbepalers en politici, is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, de Federatie Vruchtgroente Organisaties, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland, Bloemenbureau Holland, Royal FloraHolland, Plantum en de versnellersgroep sierteelt.

De volgende mediastorm een positieve?