Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Compleet onderscherm met meter verlaagd voor integratie speciale zonnepanelen in kas

Voltiris rolt een gepatenteerd systeem van zonnepanelen en spectrale filters uit in de Nederlandse tuinbouw. In samenwerking met de Nederlandse kassenbouwer Horconex loopt er een proef bij Delphy in Bleiswijk.

Het systeem van de Zwitserse startup bestaat uit kleine zonnepanelen en spectrale filters die bovenin de kas worden geplaatst. De filters zorgen ervoor dat het PAR-licht wordt doorgelaten om de plant te laten groeien en de overige frequenties, waaronder infrarood,
worden gereflecteerd en geconcentreerd op de fotovoltaïsche panelen. De plant wordt zodoende niet alleen beschermd tegen overmatige stralingswarmte, maar deze paneeltjes produceren ook energie. Er ontstaat geen schaduw vanwege het kleine formaat en de installatie die parallel is aan het zonlicht.

De filters volgen nauwkeurig de zon met behulp van de GPS-locatie en kleine motoren in de constructie waarop ze zijn bevestigd. Zo wordt maximaal zonlicht opgevangen. De teler kan op deze manier tot wel dertig procent besparen op de totale energiekosten zonder verlies van gewasproductie. Het innovatieve systeem is hiermee geschikt voor elke teelt, stelt Kaz Vermeer die afgelopen najaar al uitleg gaf na een eerdere proef.

PV-opbrengst optimaliseren
Om maximaal zonne-energie op te wekken met minimale impact op het gewas heeft de kassenbouwer het complete onderscherm inclusief motoren met meer dan een meter verlaagd in de kas van Delphy. Dit werd gerealiseerd door kokers en staanders onder de tralie te plaatsen en nieuwe schermbakken via kokers aan de bestaande gordingen te bevestigen. Door deze aanpassingen is er voldoende ruimte bovenin de kas voor de V-profielen, solar modules en motoren van Voltiris.

Het verlagen van het scherm heeft twee grote voordelen, die in deze samenwerking
benut worden, legt Albert Haket namens de kassenbouwer uit. "Het ene voordeel is het kunnen inzetten van een schaduwscherm bij overmatige instraling, zonder PV-opbrengst te verliezen. Het tweede voordeel is dat het scherm ervoor zorgt dat zonlicht teruggekaatst wordt richting het PV-systeem om zodoende extra energie te kunnen produceren."

Voor meer informatie:
Albert Haket
Horconex
info@horconex.com
www.horconex.com

Voltiris
kaz.vermeer@voltiris.com
www.voltiris.com

Publicatiedatum: