Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimale irrigatie organische substraatmatten uitgezocht

Op vraag van vruchtgroentetelers test Inagro al sinds vorig jaar de mogelijkheden van enkele alternatieve organische substraatmatten in de tomatenteelt in hun dakserre Agrotopia. Met deze substraten kan de ecologische voetafdruk van de teelt verkleind worden én zijn telers minder afhankelijk van één type product en producent. Niettegenstaande de grote voordelen van de alternatieve substraatmatten kan de veranderde irrigatiemethode toch een drempel vormen om met deze matten aan de slag te gaan. Vochtsensoren kunnen helpen om de irrigatiestrategie aan te passen.

Alternatieve organische substraatmatten
Sinds de introductie van grondloze tomatenteelt was steenwol lange tijd de gebruikelijke teeltmat. Tegenwoordig is het aantal beschikbare alternatieve, organische substraten sterk toegenomen. Veel van die nieuwe substraten bestaan uit hernieuwbare grondstoffen, zoals houtvezel en veenmos, waardoor zowel de ontginning als de verwerking na gebruik sterker aanleunen bij het circulair verhaal. Maar de manier van irrigeren bij steenwol kan niet altijd zomaar overgenomen worden bij een ander type substraatmat.

De voorbije jaren onderzocht Inagro daarom in Agrotopia de irrigatiestrategie bij enkele nieuwe substraatmatten zoals:

  • Growbag Advanced van Klasmann-Deilmann
  • Mosswool-mat van Novarbo
  • Greenline foodmengsel van Lensli
  • Grow Bag van Agaris
  • Perlietmat van Willems Perlite

In onderstaande foto's zijn enkele alternatieve organische substraatmatten te zien:





Vochtsensoren om waterhuishouding te controleren
Bij het telen van tomaten is het belangrijk dat het water in de teeltmat vlot door de plant kan worden opgenomen, dat er genoeg water vastgehouden wordt tussen de gietbeurten door, maar ook dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen bij grote hoeveelheden water. Het vermogen van een ondergrond om water vast te houden hangt af van de materialen die erin zitten. Steenwol bijvoorbeeld kan veel water vasthouden en goed afvoeren, terwijl veenmos als een spons werkt en het water vasthoudt.

Om de waterhuishouding in de matten goed te begrijpen, onderzocht Inagro verschillende types vochtsensoren. Deze sensoren meten hoe vochtig het substraat is en kunnen helpen bij het bepalen van het juiste moment om water te geven, alsook bij de hoeveelheid water.

In het onderzoek werd ervaring opgedaan met:

  • Modules van Growficient
  • GroSense-sensoren van Grodan
  • Log&Solve-sensoren van Klasmann-Deilmann

In het afgelopen teeltseizoen testte Inagro het ras Xandor op de perlietmatten van Willems Perlite, de Prestige-steenwolmat van Grodan en de Growbag Advanced van Klasmann-Deilmann. Alle substraten werden op dezelfde manier geïrrigeerd zoals in praktijk zou gebeuren bij perliet. Ondanks de hogere vochtigheden in steenwol en de Growbag Advanced werden geen significante verschillen vastgesteld in de productie.

Dit seizoen worden de Growbag Advanced en de Mosswool-mat onderzocht met irrigatie op maat van de GT-master steenwolmat.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: