Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Energielabel A++++++

De recente daling van de TTF-gasprijs is weer afgeremd. Wie met een vergrootglas kijkt, zag gisteren zelfs een lichte prijsstijging. Donderdagochtend vroeg ligt de gasprijs, in wat een bijzondere voorjaarsdag met hele hoge temperaturen belooft te worden, zo rond de 24,7 euro per megawattuur. Op z'n laagst duikt de EPEX-uurprijs voor elektriciteit daar om 12u uur met een prijs van 20,99 euro per megawattuur even onder.


TTF-gasprijs contract april 2024 t/m 13 maart 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Gasunie Transport Services voorspelde onlangs dat krapte op de gasmarkt aanhoudt, ondanks dat de echte crisis met hoge piekprijzen voorbij lijkt. VVD'er Erkens vroeg minister Jetten om een reactie. In zijn reactie laat de minister onder meer weten dat de overheid zelf, naast commerciële partijen die gasopslagen vullen zolang dat commercieel interessant voor hen is, ook voor vulling van de gasopslagen wil zorgen.
Daarvoor is aan Energiebeheer Nederland opdracht gegeven 20 TWh gas in de Bergermeeropslag te stoppen. Een deel van dit gas kan EBN in de gasopslag houden door 'door te rollen', legt Jetten uit. "Op dagen dat de gasvraag laag is, kan EBN aan de aangegane verkooptransacties voldoen door nieuw gas in de markt aan te kopen en het gas dat al in de opslag zit, te laten zitten."

Groener dan groen is de nieuwste duurzame woning van het Limburgse Voerendaal. Met een energielabel zo hoog dat het nog moet worden uitgevonden. Woensdagmiddag mochten alle betrokkenen een kijkje komen nemen. De Telegraaf (€) was erbij en zag een houten bungalow met onder meer 52 centimeter dikke muren, een warmtepomp en 29 zonnepanelen. Het energielabel dat hierbij hoort, A+++++++ bestaat nog niet. De isolatiewaarde van de gevels ligt met 11 Rc ruim 2 keer zo hoog nog als bij reguliere nieuwbouwhuizen (rond de 4,7 Rc).

Ook in De Telegraaf (€): Hans van Cleef van Publieke Zaken die voorspelt dat het einde van stijgende brandstofprijzen nog niet in zicht is. 'Overheid wil juist dat prijs hoog is'.