Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HVC vestigt hoop op woningen in warmtenet voor vlottrekken aardwarmte Westland

Energie- en afvalbedrijf HVC is steeds meer actief in de glastuinbouw. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2023. Daarin is er aandacht voor lopende projecten, zoals Trias Westland waarmee 245 hectare glas van aardwarmte wordt voorzien, maar ook voor projecten die nog niet zo lopen als gehoopt. Het gaat dan om vertraging bij de projecten in Maasdijk, in Monster, project Polanen, en in Wateringen bij project Wippolderlaan. Ook belangrijk voor de sector is CO2-afvang. Hier zet HVC voorzichtig stappen in.

Woningen in warmtenet
In 2023 zijn de aardwarmteboringen van 8 putten afgerond waarbij de basis is gelegd voor de projecten Maasdijk en Polanen. Samen met Trias Westland vormen de warmtenetten van deze projecten de basis voor het verbonden Westlandse Warmtesysteem.

In 2023 is door hoge inflatie de financiële haalbaarheid van de aardwarmteprojecten en daarbij de aanleg van de warmtenetten in Maasdijk en Polanen zeer uitdagend gebleken, stelt HVC. "De sterk gestegen prijzen hebben effect op de voortgang van de projecten. Omdat de ontwikkeling van een aardwarmtebron onlosmakelijk is verbonden met de ontwikkeling van het warmtenet is het tempo van de aanleg in 2023 vertraagd."

Er is nu een plan gemaakt om ook woonwijken aan te sluiten en een nieuwe SDE++ aan te vragen. Als deze subsidies begin 2024 worden beschikt dan kan de uitrol van het warmtenet weer in de versnelling komen. De aanleg van het warmtenet in Maasdijk is eind 2023 hervat om voldoende bedrijven aangesloten te hebben om het eerste doublet dat in bedrijf gaat van voldoende klanten te voorzien. De aanleg van het warmtenet in Polanen wordt naar verwachting in 2024 opgestart.

Start handelsplatform Warmte Netwerk Westland
In Maasdijk gaat het om zes putten van 2,9 kilometer diep, waarbij het eerste doublet van circa 17 MWth naar verwachting in de eerste helft van 2024 start. Tegen eind 2025 moet dit worden uitgebouwd tot 45 MWth. Warmte Netwerk Westland is in 2023 gerealiseerd en getest en hierop moet, in eerste instantie voor ondernemers die aansluiten op de bron in Maasdijk, warmtehandel mogelijk zijn op een handelsplatform.

Bij project Polanen gaat het om twee putten van 2,6 kilometer diep. De verwachtte warmteproductie is 12-18 MWth, vergelijkbaar met het gasverbruik 12.000 tot 18.000 huishoudens. De brontest voor Aardwarmte Polanen staat gepland in 2024, de eerste onderzoeksdata laten positieve resultaten zien.


Aardwarmteproject Polanen

Een derde project, project Wippolderlaan, is ook vertraagd. Hier is in 2023 opnieuw SDE++-subsidie aangevraagd en verkregen. Door de nieuwe aanvraag is meer tijd om de aardwarmtebron, de aardwarmte-installatie en het warmtenet te ontwikkelen. In 2024 wordt het project doorontwikkeld naar de aardwarmteboring die gepland staat in 2025, deelt men in het jaarverslag.

De ambitie met Warmte Netwerk Westland is om in 2030 een capaciteit van 500 MW warmte te bereiken, waarmee tweederde van de warmtevraag van de glastuinbouw in de regio Westland aardgasvrij kan worden ingevuld.

Buiten Westland is HVC ook actief. Hier telkens in gebieden waar de focus op het verwarmen van woningen en bedrijven net aardwarmte ligt. Daarnaast investeert HVC in zon- en windenergie.

CO2-afvang
HCV vangt bij de afvalverbranding ook CO2 af. Met een 'kleinschalige installatie' is hier de afgelopen jaren ervaring mee opgedaan. In 2023 is 757 ton CO2 afgevangen. In 2022 was dat 2110 ton. Vanwege technisch groot onderhoud lag de afvanginstallatie in 2023 een periode stil. 63% van de afgevangen CO2 gaat naar de glastuinbouw, de rest naar een bodemawasinstallatie. In Alkmaar wil HVC ook een grotere afvanginstallatie realiseren. De vergunning is aangevraagd, de aanbestedingsprocedure is in 2023 gestart en het investeringsbesluit verwacht het afval- en energiebedrijf in 2024 te kunnen nemen. Voor CO2-afvang in Dordrecht zit HVC in de studiefase.

In het jaarverslag maakt HVC verder melding van een 'uitzonderlijk goed financieel jaar' met een nettoresultaat van 34,9 miljoen euro. Dit resultaat is met name positief beïnvloed door de groei in activiteiten en de hoge energie- en metaalprijzen, stelt het afval- en energiebedrijf. In 2023 heeft HVC ruim € 180 miljoen geïnvesteerd, voor het grootste deel in de uitbreiding van warmtenetten en duurzame warmtebronnen, zoals aardwarmte.

Bekijk hier het hele jaarverslag.