Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler in nieuwe podcastserie over uitvoering energietransitie

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) start per 5 maart de nieuwe maandelijkse podcastserie "Daar krijg je energie van", met voorbeelden van duurzame energie in de praktijk. "We willen een gezicht geven aan de uitvoerders van de energietransitie. Hoe werkt dat in de praktijk? Met deze podcastserie laten we zien dat het duurzame energiesysteem al in volle gang is", zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. In de eerste podcast is te beluisteren hoe tomaten geteeld worden dankzij geothermie.

Eerste podcast bij tomatenkweker
Voor de eerste aflevering ging de NVDE langs bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Omringd door duizenden tomatenplanten vertellen Ted Duijvestijn, eigenaar van Duijvestijn tomaten, en Martin van der Hout, Greenport West-Holland, hoe tomaten middels aardwarmte duurzaam worden geteeld. De warmte komt van kilometers onder de grond en er liggen zonnepanelen op het dak. Zij zien een grote rol voor geothermie in de glastuinbouw.

Ted: "De lucht van tomaten is een bekende lucht, heel vertrouwd. Nu is de temperatuur rond de 19 graden. De lampen zijn uit en de temperatuur zakt langzaam naar beneden. In de zomer kan het zomaar 28 graden worden. De tomaten staan op steenwol wat water en voedingsstoffen goed vasthouden. De wortels gedijen er ook goed in. Je krijgt automatisch tropisch bloed als je in de kas werkt. We kunnen het scherm driekwart laten zakken zodat je de zon tegen houdt. Onze kas in dubbel beglaasd. Samen met onze kennispartners hebben we deze kas ontworpen waarbij we 70% energie besparen."

Hij vervolgt:"Samen met de WUR hebben we anders naar de kas gekeken en daar lering uitgetrokken. Tomaten groeien met licht en in de winter is dat er te weinig. Een spectrum van rood, wit en blauw licht zorgt ervoor dat de plant optimaal groeit. De plant blijft zo ook zo gezond mogelijk."

Waar gaat de NVDE nog meer langs?
Elke eerste maandag van de maand is er een nieuwe podcast. In april kunnen luisteraars meer horen over het energiepark Haringvliet van Vattenfall: de enige in Nederland waar zonne- en windenergie en batterijen worden gecombineerd. In mei gaat de podcast over het emissievrij aanleggen van elektriciteitskabels, met elektrische boormachines.

Luister de podcast hier op Spotify.

Publicatiedatum: