Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs stijgt door, maar niet direct grote zorgen

Dinsdag is de TTF-gasprijs verder gestegen tot boven de 27 euro per megawattuur. De daggasprijs opende woensdag op 27,5 euro per megawattuur. De elektriciteitsprijs stijgt ook. Woensdag komt de EPEX-dagprijs uit op 82,5 euro per megawattuur.

In het geval van TTF-gas is de prijs van het dichtstbijzijnde maandcontract (inmiddels april 2024) ten opzichte van het prijsdal van net aan 23 euro op 23 februari met 19% gestegen. De prijs voor kwartaal 4 van 2024 ligt vanwege de recente prijsstijging weer boven de 30 euro en datzelfde geldt voor de prijzen voor contracten voor het laatste kwartaal van 2025.


TTF-gasprijs maandcontract april 2024 t/m 5 maart 2024. Klik hier voor de actuele cijfers.

In een energie-update voor grootzakelijke gebruikers wijst energieleverancier Engie op onverwacht onderhoud aan gasinstallaties in Noorwegen en eveneens een ongepland onderhoud bij de Amerikaanse LNG-producent Freeport. Die laatste is een belangrijke leverancier van LNG voor Europa. Daar tegenover staat dat er vanuit Azië minder vraag is naar LNG en er daarom meer LNG beschikbaar blijft op de markt voor Europa. Wat ook een dalende impact heeft op de gasvraag is het feit dat de sparkspread (winstgevendheid van elektriciteitscentrales op gas) negatief is.

Alles bij elkaar zijn er nog voldoende dalende signalen, maar gaan prijzen vanwege een technische correctie toch de andere kant op. Wellicht is er op deze niveaus veel interesse om gas vast te leggen wat dan leidt tot stijgende prijzen, stelt men bij Engie in de update voor week 10.

De laatste keer dat prijzen in een korte tijd zoveel stegen, was eind oktober 2023, constateert men bij energiehandelsplatform Powerhouse in een nieuwe weekupdate. Daarin nuanceert men eventuele paniek vanwege gestegen prijzen. Er is nog altijd weinig reden voor stijgende prijzen. Samengevat stelt men voor week 9 dat de wind afnam en de temperatuurforecast daalde, en daarmee nam de gasprijs toe. "Gascentrales waren weer nodig om aan de elektriciteitsvraag te voldoen, wat ook de elektriciteitsprijs opdreef. Ook winstnemingen droegen bij aan het sentiment. Het is onwaarschijnlijk dat de stijgende trend lang zal aanhouden. De gasmarkt is tenslotte zeer gezond. Het lijkt dan ook meer een gevolg van winstnemingen dan dat er fundamentele redenen de grondslag zijn voor
de prijsstijgingen."

Wat mogelijk ook meespeelt bij de recente gasprijsstijging is volgens BNR een document dat in handen is van Politico. Functionarissen in Brussel hebben lidstaten gewaarschuwd voor een tekort aan gas in de komende winter. Dat risico loopt men doordat de gasleveringen vanuit Rusland, via Oekraïne, per 2025 helemaal stoppen. Dat loopt een contract met de Russische gasleverancier Gazprom namelijk af.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het wettelijk vastleggen van de definitieve sluiting van het Groninger gasveld. Een meerderheid in de Kamer wil de putten in oktober definitief sluiten, een aantal partijen zelfs nog eerder, weet RTV Noord.

Nederland haalde in februari twee keer zoveel stroom uit windenergie als vorig jaar. Bijna een kwart méér energie werd duurzaam opgewekt, bij windparken op de Noordzee verdubbelde dit zelfs. Het aandeel energie uit zonnestroom daalde doordat de zon zich in februari weinig liet zien, deelt Nu.nl op basis van cijfers van Energieopwek.nl.

Ook bij Nu.nl, na uitzoekwerk van persbureau Bloomberg: Rusland heeft in februari 80 procent meer aan olie en gas verdiend dan een jaar eerder. Ondanks de westerse sancties vloeide er 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie in de Russische staatskas. Vooral hogere prijzen voor ruwe olie hielpen mee.