Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Onverwacht goed weer en grote LNG-aanvoer uitdaging in energietransitie

Het was op veel plekken veel minder grijs dan verwacht. Op de onbalansmarkt leverde dat balanceerprijzen op tot diep in de min.

De gasprijs is vorige week stiekem weer tot boven de 25 euro per megawattuur uitgeklommen. Het leverde koppen op als 'gasprijs stijgt met ruim tien procent'. Bij de start van een nieuwe week ligt de TTF-daggasprijs maandagochtend weer dicht bij die 25-eurogrens.

De dagprijs voor elektriciteit ligt vandaag op ruim 75 euro per megawattuur. Een stukje hoger weer dan afgelopen week en ook afgelopen weekend. De wind is gaan liggen en hierdoor wordt meer - iets duurder geworden - gas ingezet voor elektriciteitsopwekking.


TTF-gasprijs maandcontract april 2024 t/m 1 maart 2024. Klik hier voor de actuele cijfers.

In de energietransitie is het een uitdaging om het weer goed te voorspellen. Een onverwacht toch iets andere uitkomst levert regelmatig hoge pieken of dalen op de onbalansmarkt op. Ook dit weekend was dat weer het geval, zo stipt Jean-Paul Harreman en EnAppSys op LinkedIn aan. In Tennetdata voor zaterdag is te zien hoe tussen 9 en 14 uur de prijs langdurig tot onder de -500 euro per megawattuur zakte.

In het nieuws komen we tegen dat 'we' met z'n allen meer tankten dan in 2019, het laatste jaar voor corona. In totaal stroomde er ruim 180 miljoen liter extra brandstof de tank in. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Z op basis van gegevens die door het ministerie van Financiën zijn gedeeld.

Na opnieuw een zachte winter zitten de gasvoorraden in Europa nog goed vol. Voor de verandering gaan de zorgen daarom nu eens uit naar een overschot. Expert Matthias Detremmerie vertelt in HLN: "Als lng in dit tempo blijft komen en de reserves krijgen geen dipje meer in maart, dan is overbevoorrading tijdens de zomermaanden geen ondenkbaar scenario."

Om al onze stroom duurzaam te maken, moeten gascentrales de overstap naar waterstof maken. Maar de twee grootste eigenaren van zulke centrales waarschuwen dat die ombouw nog nauwelijks op gang komt, deelt Nu.nl.

Voor wie zich afvraagt waarom er überhaupt nog gas nodig is voor elektriciteitsopwekking als de zon schijnt en de wind waait, heeft Martien Visser, hoogleraar energietransitie, op X het antwoord.

Voor wie van mooie diagrammen houdt, heeft het CBS er eentje over energiestromen in Nederland in 2022.