Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe drainsensor laat weten wat er in de wortelzone gebeurt

Tholen - SenseNL is een technologiebedrijf dat zich met slimme draadloze sensoren specifiek richt op de tuinbouwsector. Door middel van haar CARA MET-sensoren, die nauwkeurig inzicht biedt in de wortelzone van de plant, draagt SenseNL bij aan een versnelling van de digitalisering binnen de sector.

Digitaliseren in de tuinbouwsector is niet nieuw. Afgelopen jaren zijn er al stappen gemaakt in deze richting. Denk bijvoorbeeld aan automatisering, robotisering en als laatste: "Datagedreven teeltmanagement". Alles om zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen monitoren en aansturen met als doel meer opbrengst, met minder resources.

Maar om een juist besluit te nemen is betrouwbare sensordata nodig. En daar speelt SenseNL al jaren een rol in met haar CARA MET-sensoren.

Winelis Kavelaars, CEO SenseNL: "Dankzij de huidige staat van klimaatcomputers, bijbehorende algoritmes en strategie├źn konden telers al concreet inzicht krijgen in de hoeveelheid water en bemesting die zij aan hun gewassen toedienen. Met de nauwkeurige en betrouwbare CARA MET sensoren van SenseNL, kunnen telers nu ook het watergehalte, EC-niveau en temperatuur in het substraat monitoren. De enige grote onbekende die nog overbleef, is wat er het substraat uit komt. Met de CARA MET drainsensor maakt SenseNL de cirkel rond en kan de teler volledig en nauwkeurig overzicht krijgen in wat het substraat in gaat, wat zich in de wortelzone bevindt en wat er ook weer uit gaat."

Afgelopen maanden is SenseNL bezig geweest om de CARA MET drainsensor klaar te hebben en commercieel beschikbaar te stellen.

Meetgoot
De CARA MET drainsensor bestaat uit een compacte cilinder die onder de bestaande goot wordt gemonteerd. Boven de bestaande goot wordt een extra stuk goot geplaatst (de zogenaamde meetgoot) van ongeveer 3 meter lang waarvan de drainage-einden aan de CARA MET drainsensor aangesloten worden. De meetgoot komt niet hoger dan ongeveer 5 cm boven de bestaande goot te liggen waardoor dagelijkse werkzaamheden en groei van de planten hierdoor niet verstoord worden. Op deze testgoot worden er drie substraatmatten gelegd zoals in de rest van de kas. De CARA MET drainsensor meet: het eerste drainmoment van de dag en bijbehorende EC, totale drainvolume per dag en meet continu de EC, temperatuur, pH en flow van elke drain gedurende de dag. Het idee is dat deze meetgoot representatief is voor wat er gebeurt in de rest van de rij en/of kraanvak.

Net als alle andere CARA MET sensoren is de drainsensor draadloos en makkelijk te installeren. Sensordata kan via bestaande SenseNL-API naar de klimaatcomputer verstuurd worden.

Winelis vult aan: "Doordat de CARA MET drainsensor, compact, flexibel, makkelijk te installeren en betaalbaar is, kunnen telers ervoor kiezen om meerdere meetpunten in de kas te hebben om op deze manier beter inzicht te krijgen in hun irrigatiestrategie."

Op HortiContact 2024 zal SenseNL de CARA MET drainsensor presenteren op stand I150.

Voor meer informatie:
SenseNL BV
Ambachtsweg 41F
2641 KT Pijnacker
Tel: +31 (0)85 876 89 09
www.caramet.com
info@sensenl.com