Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs kan nog lager: 23 euro bereikt

De ondergrens voor TTF-gas is nog steeds niet gevonden, zo lijkt het. Eind vorige maand werd door analisten voorspeld dat de bodem in zicht was, maar sindsdien zijn er toch weer enkele euro's van de prijs afgepitst. Met als resultaat dat het dichtstbijzijnde maandcontract, maart 2024, dinsdagochtend opende op 23,7 euro per megawattuur en de daggasprijs nog iets lager lag om 8.30 met een prijs van 23,38 euro.


TTF-gasprijs contract maart 2024 t/m 19 februari. Klik hier voor vergroting.

In een weekvooruitzicht op week 8 stelt men bij energiehandelsplatform Powerhouse dat de bodem nu echt bereikt lijkt. Men voorspelt een stabilisering van de gasprijzen. Voor nu heerst er rustig lenteweer. Voor de verdere toekomst lijkt een 'duivels dilemma' aanstaande met aan de ene kant de gevolgen voor het milieu van lng (waar de VS onderzoek naar doet) en aan de andere kant het feit dat lng in de plaats komt van kolengestookte centrales wat óók een gevolg voor het milieu oplevert. "Daarnaast is Europa natuurlijk gebaat bij lng, om de weggevallen gastoevoer uit Rusland op te kunnen vangen. De VS zijn 's werelds grootste lng-exporteur. Deze ontwikkeling (stop op exportvergunningen voor lng) heeft geen effect op de korte termijn prijzen maar zeker wel op de langere termijn."

Nu.nl staat stil bij de brandstofprijs die stijgt, ondanks dat de Nederlandse overheid de accijns niet heeft verhoogd. De prijs voor een liter benzine (2,168 euro voor 1 liter Euro95) en diesel (1,995) ligt ruim tien procent hoger dan begin dit jaar, zo leert het prijsoverzicht van UnitedConsumers.

Nederland overweegt twee nieuwe kerncentrales te bouwen. De overheid roept geïnteresseerden op zich te melden om vanaf 23 februari mee te denken. Het Sloegebied bij Borssele/Vlissingen en Maasvlakte I bij Rotterdam worden als mogelijke locaties onderzocht.