Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Demokas wordt veredelingskas

Tholen - In Kwintsheul heeft Rijk Zwaan vorige winter het voormalige Trial Center voor tomaat om laten bouwen tot veredelingskas. Dat brengt ook de nodige technische aanpassingen met zich mee, waaronder installatie van nieuwe buisrails. Dat is onlangs gebeurd.

Veredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft geïnvesteerd in een nieuwe demolocatie voor vruchtgroentengewassen vlakbij het hoofdkantoor in De Lier. Hierdoor kreeg de locatie in Kwintsheul een andere invulling, namelijk voor veredelingsproeven.

Technische vernieuwing
Voor de afdeling in Kwintsheul die inmiddels is omgebouwd van een slakas naar een paprikakas is er gekozen voor het nieuwe MetaFit-buisrailsysteem van Metazet. GST Tuinbouwtechniek mocht in totaal 30 rijen van elk 50 meter realiseren, goed voor 3000 meter 51’ers.


Ombouw van de kas in volle gang met hier installatie van het MetaFit-buisrailsysteem. Een volledige video staat onderaan dit artikel.

Rijk Zwaan kiest voor het nieuwe systeem, een innovatie van Metazet, omdat men er graag ervaring mee wil opdoen. De ombouw van de afdeling in Kwintsheul leent zich hier goed voor. Op basis van de ervaringen kan Rijk Zwaan straks een goede afweging maken welke methode het beste past bij de grotere projecten.

Naast het MetaFit-buisrailsysteem zijn er ook teeltgoten van Formflex in de kas gekomen, zodat er een paprikateelt opgestart kan worden. Daarnaast is er geïnvesteerd in wateropslag en een nieuw irrigatiesysteem.

Veredelingsproeven
De laatste teelt in Kwintsheul voor de verbouwing betrof een veredelingsproef voor sla. Het gaat in Kwintsheul om (kleinschalige) veredelingsproeven. Ondanks de ombouw van de kas van sla naar paprika blijft Rijk Zwaan volop veredelingsproeven in sla doen. Ook in het Trial Centre Hydroponics en op andere veredelingslocaties kan het veredelingsbedrijf dergelijke proeven doen.


Plantmetingen in het Trial Center High Tech van Rijk Zwaan in De Lier

Nieuwbouw
Voor klanten en externe bezoekers is het praktisch dat het nieuwe Trial Centre voor vruchtgewassen voortaan dichtbij de hoofdlocatie in De Lier is. Voor de andere veredelingslocaties en/of zaadproductielocaties is het clusteren in De Lier op dit moment niet aan de orde, zo laat communicatiespecialist Vera Hoondert desgevraagd weten. “Wel bouwen we aan een tweede locatie voor zaadbewerking- en opslag naast onze huidige locatie aan de Burgemeester Crezeelaan in De Lier.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl