Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volkskrant: Sectoren zoals glastuinbouw niet bruut saneren

Het is de kop boven een opiniestuk van de hoofdredactie van de Volkskrant deze week. De opinie volgt op de uitspraken van DNB-directeur Klaas Knot in Buitenhof onlangs. Hij formuleerde volgens de krant wat volgens hen veel meer mensen zich inmiddels afvragen: 'Sommige sectoren kosten Nederland veel meer dan ze opleveren,' zei hij, 'en daar moeten we eigenlijk van af.'

In het opiniestuk nuanceert men enigszins de felle geluiden die in de discussie voorkomen, en die zeker ook in linkse kringen die de Volkskrant lezen zijn geweest. Teksten in de trant van 'hop, weg met die kassen'. Bruut saneren van belastende sectoren als glastuinbouw en vleesverwerkende industrie is riskant. Beter is het de randvoorwaarden aan te passen, is de strekking van het stuk in de krant van 14 februari.

"Veel tuindersbedrijven bijvoorbeeld, zijn zeer innovatief, ze kunnen uiteindelijk helpen om het wereldvoedselprobleem op te lossen. Doordat ze met gesloten systemen werken, is het ook makkelijker circulair te worden, zonder vervuiling en verspilling van grondstoffen. Omdat kassen op elk moment van de dag extra energie kunnen verbruiken of leveren, kunnen ze een rol spelen bij de energietransitie, als een soort batterij.

Het is beter om de randvoorwaarden zo aan te passen dat innovatieve ondernemingen die zo duurzaam mogelijk willen werken, blijven en bloeien, en dat conservatievere ondernemingen krimpen of afvallen. Het verstoken van fossiele brandstoffen moet zwaarder worden belast, elke fossiele subsidie voor deze branches moet worden afgeschaft. De belasting op vervuiling moet ook omhoog en de lasten van de arbeidsmigratie moeten worden gedragen door de ondernemers die er het meest van profiteren, wat betekent dat zij zelf moeten zorgen voor voldoende en goede huisvesting.

Verhoging van het minimumloon heeft voor al deze sectoren een gunstig effect. Het dwingt ondernemingen om hun productieproces waar mogelijk te automatiseren en te robotiseren, en zal bedrijven ontmoedigen die alleen maar kunnen bestaan dankzij goedkope arbeidskracht."

Het is te hopen dat een nieuw kabinet deze veranderingen snel in gang zet, is het slot van het stuk. "Van de stikstofcrisis heeft Nederland geleerd dat elk uitstel de prijs van veranderingen verder opdrijft."

Bron: de Volkskrant. Daar is ook de hele opiniebijdrage te lezen (€).

Publicatiedatum: