In het afgelopen jaar is gebleken dat veel tuinders interesse hebben in de mogelijke toepassing van waterstof. Hynetwork services (HNS), dochter van Gasunie, coördineert de aanleg van het hoofdtransportnet en wil weten welke aftakkingen naar de toekomst toe nodig zijn. Daarom vragen zij aan partijen die geïnteresseerd zijn in waterstof om zich te melden, zodat zij een volledig overzicht krijgen van regionale/lokale mogelijkheden.
Sinds anderhalf staat waterstof steeds nadrukkelijker op de agenda van Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron. Hierin trekken de partijen samen op met Blue Terra als kennispartner. Waterstof lijkt een techniek die op het eerste oog nog ver weg is, maar er worden nu al keuzes gemaakt die van invloed kunnen zijn op de toekomst van onze sector. Waterstof vormt één van de alternatieve verduurzamingsopties in de energiemix van de toekomst. Zeker voor gebieden met beperkingen omtrent geothermie, restwarmte en netcapaciteit kan waterstof een belangrijke aanvulling zijn.
Dat begint bij het vormgeven van een waterstofnetwerk. Het startschot is gegeven voor de aanleg van het hogedruktransportnet voor waterstof met onder meer backbone en Delta Rhine Corridor. Hynetwork services (HNS), dochter van Gasunie, coördineert de aanleg van het hoofdtransportnet.
Nu in actie komen
Hoewel de toepassing van waterstof pas wordt verwacht over een termijn van 5 jaar voor zakelijke verbruikers, kan er nu al actie ondernomen worden geeft Kas als Energiebron aan. Het is mogelijk om te laten weten of men geïnteresseerd is wanneer men waterstof als kans voor in de toekomst ziet. De aanmelding bij Hynetwork Services geeft geen verplichtingen, maar opent wel de deur naar een mogelijke regionale infrastructuur.
Om aan te melden dienen de formulieren EOI en NDA ingevuld te worden. Deze kunnen ingevuld worden en per e-mail verstuurd worden naar [email protected]. Het verzoek is om een kopie (CC) te sturen naar [email protected].
Bron: Kas als Energiebron