Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schermdoeken spelen rol in foerageergedrag van bestuivers

In de winter hebben hommels en bijen moeite met het functioneren als het buiten donker is. Alle kunstmatige lichtbronnen beïnvloeden hun gedrag. De zweefvlieg Eristalis tenax reageert minder snel op bepaalde lichtomstandigheden en is een goede bestuiver van aardbeien. Deze zweefvlieg kan, in ieder geval bij aardbeien, een aanvulling zijn op het
bestuiversportfolio en meer zekerheid bieden op het gebied van continue vruchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van lichtspectrum op het gedrag van bestuivers van de WUR.

Het meest gevoelig voor het lichtklimaat bleek de honingbij te zijn, die helemaal niet vloog in twee van de experimenten die in de winter werden uitgevoerd in aardbeien en bramen. De verkenners vlogen de kast uit en vielen dood neer bij de ingang van de kast.

Schermen
Aan de andere kant hebben de onderzoekers ontdekt dat niet alleen de lichtbron zelf het foerageergedrag van bestuivers kan beïnvloeden, maar ook dat schermdoeken die het daglicht ernstig beperken een belangrijke rol kunnen spelen. De tomatentelers laten in de winter de energieschermen een paar uur per dag openstaan om een goede bestuiving door hommels te garanderen. Uit hun waarnemingen blijkt dat als de schermen gesloten blijven, er qua bestuiving niet veel gebeurt. De lichtdoorlatendheid van het schermmateriaal verschilt per schermtype en fabrikant. In één van de experimenten waarbij de energieschermen continu gesloten bleven, vertoonden de hommels en zweefvliegen vrijwel uitsluitend atypisch gedrag (lopen, rusten). Als gevolg hiervan is dit experiment stopgezet.

Hier is het mogelijk om het onderzoek te bekijken bij de WUR.

Foto index: Dreamstime

Publicatiedatum: