Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimme magneetventielen voor nauwkeurige bemesting in hydrocultuur

Hydrocultuur, een methode om planten te kweken zonder aarde, levert een voedingsrijke wateroplossing rechtstreeks aan de wortels van de plant. Precisie bij het toedienen van deze voedingsstoffen is belangrijk voor een optimale plantengroei en om verspilling te voorkomen die schadelijk kan zijn voor het milieu. Slimme magneetventielen zoals van Tameson kunnen daarom belangrijk zijn in moderne hydrocultuursystemen, legt marketingmanager Charles Kolstad hieronder uit.

Bij hydrocultuur worden planten gevoed met een oplossing die alle benodigde voedingsstoffen bevat. De balans en consistentie van deze voedingsstoffenmix zijn belangrijk. Te veel kan planten beschadigen en tot verspilling leiden, terwijl te weinig de groei kan vertragen en de opbrengst kan verminderen. Precisiebemesting zorgt ervoor dat planten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen op het juiste moment krijgen.

Magneetventielen in hydrocultuursystemen
Een magneetventiel is een elektromechanisch gestuurde klep die bestuurd wordt door een elektrische stroom. Wanneer er een elektrische stroom door de spoel wordt gestuurd, wordt er een magnetisch veld gecreëerd dat op zijn beurt een plunjer of armatuur in beweging zet. Deze beweging opent of sluit de klep, waardoor de voedingsoplossing door kan stromen of helemaal stopt.


Charles met rechts een 2-weg magneetventiel

Slimme magneetventielen kunnen op afstand worden geprogrammeerd en bediend. Ze zijn geïntegreerd met sensoren en verbonden met een besturingssysteem, dat deel kan uitmaken van het Internet of Things (IoT)-netwerk. Deze opstelling maakt real-time monitoring en aanpassingen mogelijk, weet de afgestuurd werktuigbouwkundige ingenieur die sinds 2017 bij Tameson werkt. "Op die manier is de toevoer van voedingsstoffen altijd optimaal afgestemd op de behoeften van de planten."

Vloeistofstroom
Het ontwerp van het magneetventiel zorgt voor een snelle en nauwkeurige regeling van de vloeistofstroom. "Dit is vooral belangrijk bij hydrocultuur, waar de timing en dosering van de voedingsstoffen een grote invloed kunnen hebben op de gezondheid en opbrengst van de plant. Door deze kleppen in een hydrocultuursysteem te integreren, kunnen tuinders het irrigatieproces automatiseren en ervoor zorgen dat planten de exacte hoeveelheid voedingsstoffen krijgen op de exacte tijdstippen die nodig zijn."

Een typische toepassing zijn nevelsystemen om planten vochtig te houden en kooldioxide op de gewassen te doseren, weet de marketingmanager. "De kleppen zorgen voor een nauwkeurige regeling van de hoeveelheid water en kooldioxide die aan de planten wordt geleverd, die de kweker automatisch kan instellen of aanpassen."

Responstijd
Verder zijn typische selectiecriteria voor de klep onder andere de responstijd, de drukklasse en de materialen waaruit de klep is gemaakt. De responstijd beïnvloedt hoe snel de klep kan openen of sluiten, wat belangrijk is voor het handhaven van de strikte voedingsschema's die nodig zijn voor een optimale plantengroei. De drukklasse moet overeenkomen met de vereisten van het systeem om een efficiënte werking zonder lekken of barsten te garanderen. Bovendien moeten de klepmaterialen compatibel zijn met de voedingsoplossingen om corrosie te voorkomen en een lange levensduur te garanderen.

In meer geavanceerde opstellingen kunnen magneetventielen worden gekoppeld aan verschillende sensoren die parameters zoals pH, elektrische geleidbaarheid (EC) en opgeloste zuurstofniveaus in de voedingsoplossing controleren. Deze sensoren sturen gegevens terug naar een centraal regelsysteem, dat vervolgens het openen en sluiten van de kleppen in realtime aanpast om de ideale omstandigheden voor plantengroei te handhaven.

Magneetventielen
Magneetventielen die worden gebruikt in hydrocultuur zijn vaak apparaten met een laag stroomverbruik, wat betekent dat ze kunnen worden bediend met behulp van batterijen of zonnepanelen, wat de duurzame aard van het systeem verder verbetert. "Dit lage stroomverbruik maakt ook draadloze bediening mogelijk, waardoor de bediening van grote of ontoegankelijke systemen veel eenvoudiger wordt."

Het raffinement van magneetventielen varieert: sommige bieden een basis aan/uit-functie, terwijl andere een proportionele regeling bieden, waarbij de klep zich in verschillende mate kan openen om preciezere doorstroomsnelheden mogelijk te maken. "Proportionele magneetventielen zijn vooral nuttig in NFT- (nutrient film technique) of aeroponic-systemen, waar zelfs minieme fluctuaties in de toevoer van voedingsstoffen een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de planten."

Door het bemestingsproces te automatiseren, besparen magneetventielen tijd en arbeid en verminderen ze menselijke fouten. De precisie en betrouwbaarheid van deze kleppen helpen bij het creëren van een consistente en controleerbare kweekomgeving, wat belangrijk is voor het kweken van hydroculturen met een hoge opbrengst.

Milieuvoordelen van het gebruik van slimme magneetventielen
Precisiebemesting met slimme magneetventielen vermindert het risico op afspoeling van voedingsstoffen aanzienlijk. "Dat is een veelvoorkomend milieuprobleem in de tuinbouw. Door precieze hoeveelheden te leveren, zorgen deze systemen voor minimale verspilling, waardoor waterwegen worden beschermd tegen vervuiling en de ecologische voetafdruk van hydrocultuur wordt verkleind."

Installatie en onderhoud
Bij het opzetten van slimme magneetventielen in een hydrocultuursysteem is het belangrijk om de juiste ventielen te kiezen voor de specifieke toepassing. "Een geschikte klep zorgt voor effectieve integratie in het systeem. Na de installatie bestaat het onderhoud uit regelmatige controles om ervoor te zorgen dat de kleppen correct functioneren en het oplossen van eventuele problemen."

Uitdagingen en de toekomst van slimme magneetventielen
Hoewel slimme magneetventielen een aanzienlijke vooruitgang kunnen betekenen in de hydrocultuur, heeft de technologie nog steeds te maken met uitdagingen. "Eén van die uitdagingen is het garanderen van compatibiliteit met verschillende systemen en schaalbaarheid voor grotere operaties. Naarmate de technologie zich echter blijft ontwikkelen, zullen deze kleppen naar verwachting nog flexibeler en efficiënter worden."

Slimme magneetventielen veranderen de hydrocultuur door een nauwkeurige regeling van de toevoer van voedingsstoffen, besluit de man die namens Tameson door heel Europa, Azië en Amerika reist. "Dit verbetert niet alleen de plantengroei, maar minimaliseert ook de impact op het milieu. Naarmate hydrocultuursystemen meer verspreid raken, zal de rol van slimme magneetventielen toenemen, wat een stap in de richting van duurzamere en productievere tuinbouwpraktijken betekent."

Voor meer informatie:
Maria Schmidt
Tameson
Tel: 1.518.770.0180
maria@tameson.com
www.tameson.com