Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Whorlow van Toyesi over warmtepompen in de Australische tuinbouwsector:

"Het is vandaag investeren of morgen blijven betalen"

Het gebruik van warmtepompen in kassen heeft zowel voordelen als nadelen. Mark Whorlow van Toyesi belicht enkele van deze aspecten. Toyesi ondersteunt klanten door heel Australië bij het begrijpen van de voordelen van warmtepompen voor hun bedrijf. "Warmtepompen kunnen tuinders voordelen bieden zoals energiebesparing en het creëren van optimale groeiomstandigheden. Het is echter essentieel om zorgvuldig de kosten en onderhoudsvereisten van warmtepompen af te wegen voordat men tot aanschaf overgaat", zegt Mark.

"Vaak beschikken tuinders over bestaande irrigatiesystemen die worden verwarmd door gas-, olie- of soortgelijke boilerheaters. De meeste warmtepompen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in deze bestaande systemen. Hierbij zijn stroomvoorziening, loodgieterswerk en opslagtanks vereist om de kasverwarming voort te zetten.
De meeste warmtepompen kunnen water verwarmen tot onder de 45 graden Celsius. Voor temperaturen boven de 45 graden Celsius zijn echter speciale warmtepompen vereist," legt hij uit.

Energie-efficiëntie en besparingen
Warmtepompen zijn energie-efficiënter omdat ze meer verwarmings- of koelenergie kunnen produceren in vergelijking met de elektriciteit die ze verbruiken. Deze energie-efficiëntie kan op lange termijn kostenbesparingen opleveren voor tuinders. In Australië wordt verwacht dat er jaarlijks 50 tot 60% besparingen zijn op leveranciers van stadsgas en meer dan 70% op flessengas en andere soorten brandstofketels.

Wanneer warmtepompen gekoppeld worden aan zonne-energie en batterijen, kunnen de bedrijfskosten met bijna 100% geminimaliseerd worden," vertelt Mark. "Warmtepompen werken op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals warmte uit de grond, het water of lucht uit de omgeving. Door gebruik te maken van deze hernieuwbare energie verminderen warmtepompen de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk worden verminderd."

Veelzijdigheid
Warmtepompen kunnen zowel koelen als verwarmen. Daardoor kunnen ze het hele jaar door gebruikt worden in kassen, hydrocultuur en andere soortgelijke projecten. Telers kunnen makkelijk de temperatuur regelen en zo ongeacht het weer hun gewassen goed laten groeien. Er zijn speciale warmtepompen die tegelijkertijd een gebied kunnen verwarmen terwijl ze een ander gebied koelen.

Verbeterde gewasgezondheid en opbrengst
De temperatuur in de kas moet constant zijn om gewassen goed te laten groeien. "Warmtepompen zorgen voor een consistente verwarming of koeling. Dit kan zorgen voor gezondere planten, snellere groei en hogere opbrengsten. Sommige telers hebben door de temperatuur nauwkeurig te regelen de teeltperiode verlengd en de plant twee seizoenen laten groeien.

Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
Traditionele verwarmingssystemen in de tuinbouw zijn vaak afhankelijk van de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie of gas. "Warmtepompen zijn een schoon alternatief. Daardoor wordt de afhankelijkheid van deze niet-hernieuwbare energiebronnen verminderd. Het gebruik van zonne-energie in combinatie met warmtepompen kan leiden tot minder CO2-uitstoot," vertelt Mark.

Hoge startkosten
Maar er zijn ook nadelen. "De hoge startkosten zijn het grootste struikelblok voor de meeste telers. Warmtepompen hebben vaak hogere startkosten dan traditionele verwarmingssystemen vanwege apparatuur-, installatie- en startkosten," vertelt Mark.

"Deze kosten kunnen tot twee tot vier keer hoger zijn dan veel tuinders verwachten. Het is echter belangrijk om de kostenbesparingen op de lange termijn en voordelen op het gebied van energie te overwegen. Binnen 1 tot 5 jaar kunnen warmtepompen terug verdiend worden. Dat hangt af van de opstelling en het gebruik. Door zonnepanelen toe te voegen om het elektriciteitsverbruik van het net te compenseren, kunnen de lopende stroomkosten tot bijna nul worden teruggebracht. Door zonnepanelen toe te voegen kan het elektriciteitsverbruik van het net worden gecompenseerd en het stroomverbruik worden teruggebracht tot bijna nul. Het is vandaag investeren of morgen blijven betalen."

Klimaatafhankelijkheid:
De prestatie van warmtepompen is afhankelijk van de buitentemperatuur. In een kouder klimaat kunnen warmtepompen minder efficiënt worden en moeite hebben om voldoende warmte te leveren tijdens extreme koude. "In zulke gevallen kunnen extra verwarmingssystemen of back-upsystemen nodig zijn. De juiste warmtepomp voor piekgebruik bij de slechtste omstandigheden kan deze zorg wegnemen. Men wordt dan wel afhankelijker van apparatuur", vertelt Mark.

Geothermische warmtepompen kunnen ook een rol spelen in klimaatveranderingen. Geothermie kost vaak dubbel zoveel als een warmtepomp. "Daarom wordt geothermie meestal alleen overwogen in gebieden waarbij de temperatuur gedurende een lange periode onder nul is. Daarom is die techniek populair in Europa, maar minder in Australië."

Onderhoud en reparaties
Warmtepompen vereisen regelmatig onderhoud. "Filters, spoelen en ventilatoren moeten regelmatig worden geïnspecteerd, gereinigd of indien nodig vervangen. In geval van storingen kunnen reparaties duurder en tijdrovender zijn vergeleken met traditionele verwarmingssystemen. Het wordt aanbevolen om vier keer per jaar preventief onderhoud en regelmatige service uit te voeren om de apparatuur in goede staat te houden."

Geluidsniveaus
Omdat warmtepompen lawaai produceren kan dat voor tuinders in woonwijken een probleem vormen. "Door een warmtepomp niet in een woonwijk te plaatsen of andere geluidsmaatregelen te nemen kan dit probleem opgelost worden."

Verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
Traditionele verwarmingssystemen in de tuinbouw zijn vaak afhankelijk van de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie of gas. "Warmtepompen zijn een schoon alternatief, waardoor de afhankelijkheid van dit soort energiebronnen wordt verminderd. Het gebruik van warmtepompen kan leiden tot minder CO2-uitstoot."

Voor meer informatie:
Mark Whorlow, Algemeen Verkoop- & Marketingmanager
Toyesi
2/27 Binney Road, Kings Park,
NSW 2148, Australië
Tel.: 61 2 9679 9400
mark.whorlow@toyesi.com.au
www.toyesi.com.au

Publicatiedatum: