Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

45.000 zaden, vruchten en planten in collectie van Rijksuniversiteit Groningen

In de jaren ' 50 van de 20ste eeuw startten hoogleraren van het toenmalige Biologisch-Archeologisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met een zaad- en vruchtencollectie, die kon helpen bij de identificatie van plantenresten die werden gevonden bij archeologische opgravingen.

Prof. dr. René Cappers heeft in de afgelopen decennia de collectie verder uitgebreid, niet alleen met zaden en vruchten, maar ook met verschillende stadia van traditionele gewasverwerking, voedselproducten en medicinale planten. Het resultaat: een referentiecollectie met meer dan 45.000 monsters.

Archeobotanist dr. Sonja Filatova vertelt in onderstaande video hoe de collectie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

De collectie is wereldwijd een standaardreferentie geworden binnen diverse wetenschappelijke disciplines en organisaties die betrokken zijn bij zaadidentificatie. De Groningse collectie is zowel fysiek toegankelijk en wordt momenteel bewaard bij het Groningen Instituut voor Archeologie, maar zal binnenkort worden beveiligd in een ultramoderne kluis op Zernike.

De collectie is te raadplegen via de website Digital Plant Atlas en een reeks boeken.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Publicatiedatum: