Tekort aan arbeidskrachten is een steeds groter wordend probleem in de kasteelt. Rationalisering van het personeelsbestand wordt daarom onontbeerlijk.

Alessandro Avarino

Voor het opbinden van planten biedt Ideal Tutor op dat gebied een oplossing, want het opbinden kan nu dubbel zo snel met een systeem ontwikkeld door SIA Sicilia Group.

Doos met het Ideal Tutor dradensysteem

"Het Ideal Tutor systeem wordt al jaren gewaardeerd door telers", legt Alessandro Avarino uit. "De traditionele methode om planten in de kas te ondersteunen, vereist veel handenarbeid, wat uiteindelijk een grote kostenpost is. De oplossing die wij hebben ontworpen en gepatenteerd vermijdt tijdverspilling, want de uitvoeringstijd wordt drastisch verkort."

Het blauwe touw is de hoofddraad

"Bovendien verbetert het systeem de werkomstandigheden, want met Ideal Tutor moeten de kasmedewerkers niet langer voorovergebogen staan of ladders en geïmproviseerde krukken beklimmen. De planten kunnen dankzij meegeleverde haken met verschillende beugels zonder enige inspanning worden verlaagd en verhoogd. Ons systeem bespaart niet alleen tijd bij het opbinden van de plant, maar ook bij het verwijderen van de draden na de oogst."

Het uitrollen kan met twee draden tegelijk gebeuren. Daar zijn twee medewerkers voor nodig, één bij de haspel en de andere die het uitrollen voor zijn rekening neemt.

"Ideal Tutor bestaat uit een structuur van polyethyleendraden, die worden gebruikt voor het opbinden van de meest voorkomende kasgewassen zoals tomaten, aubergines, paprika's. Het systeem is veelzijdig en is vooraf machinaal vervaardigd en in elkaar gestoken. Het kan geleverd worden in verschillende afmetingen wat betreft draadlengte en afstand tussen de verschillende aflopende draden. Er is ook een ruime keuze aan haken, enkel of meervoudig, voor verankering bovenaan."

Bevestiging van de horizontale draad

Het systeem wordt geleverd in verpakte rollen, die worden afgehaspeld. De draadlengte en afstand tussen de verschillende aflopende draden zijn vooraf bepaald door de klant. Haken houden de horizontale hoofddraad bovenaan op z’n plaats.

Bevestiging van de horizontale draad

Adriana Lo Monaco, manager van Agroenergie, een tuinbouwbedrijf dat gebruik maakt van technologisch innovatieve methoden, bevestigt de woorden van Avarino, die overigens het systeem heeft bedacht en gepatenteerd.

Adriana Lo Monaco

Agroenergie, dat ook elektriciteit opwekt met moderne zonnepanelen, teelt cherrytomaten en die worden opgebonden met de Ideal Tutor. In de volgende video legt Lo Monaco uit hoe het in z'n werk gaat (in het Italiaans).

Om in te spelen op teeltbehoeften voor gewassen waarvan de plantengroei onbepaald is, is er een aanvulling in de vorm van het Ideal Tutor Dinamico-systeem. Het gaat in wezen om hetzelfde systeem als hierboven beschreven, maar het is uitgerust met een modulair systeem waarmee de teler het gewas 30 tot 60 cm per module kan laten zakken.

De planten worden opgebonden

Deze handeling kan tot drie keer worden uitgevoerd, zodat het gewas met 90 tot 180 cm verder kan groeien. Op die manier kan de vegetatieve levensduur van de planten worden verlengd. Daardoor neemt hun productiviteit toe en worden kosten vermeden voor de heraanplant van de gewassen.

Voor meer informatie:
Alessandro Avarino
SIA Sicilia Group
Via XXV Aprile 42
97019 Vittoria (Italië)
Tel: +39 3345837641
siasiciliagroupsrl@gmail.com
www.siagroupsrl.it