"We hebben van decennialang onderzoek naar kunstlicht geleerd dat rood en oranje licht de meest efficiënte kleuren zijn om fotosynthese in de meeste plantensoorten te stimuleren. Rood en oranje licht is vaak niet het juiste spectrum voor planten. Met alleen rood licht krijg je vaak lange, maar slappe en slungelige planten. Het is dus belangrijk om wat blauw licht te behouden en de balans van rood en blauw in je spectrum aan te passen," legt Damon Hebert, Directeur van Landbouwonderzoek bij UbiQD uit. UbiGro Inner is een lichtgevende retrofit kasfilmlaag die UV- en blauw licht omzet in oranje en rood licht, met behulp van de technologie van quantum dots die de Nobelprijs heeft gewonnen.

Op MJBizCon in 2023 lanceerde het bedrijf zijn nieuwe UbiGro Cover: een polyethyleen dek dat is gemaakt voor aan de buitenkant van de kas. "Beide producten bieden een manier om je spectrum aan te passen zonder kunstlicht te gebruiken."


Het UbiGro team op MJBizCon dit jaar: Tyler Veyna, Eric Moody, Jim Gideon, Alex Duero en Hunter McDaniel.

Damon Hebert


Quantum dots
Hoe werkt de techniek? De films hebben zogenaamde quantum dots, of nanodeeltjes, in zich, legt Damon uit. "Quantum dots zijn goed in het omzetten van de ene kleur naar de andere met bijna perfecte efficiëntie. Je zou het kunnen zien als een filter, maar een filter blokkeert sommige kleuren en laat andere kleuren door, wat betekent dat je lichtintensiteit verliest. Met een lichtgevend materiaal gebruiken we daarentegen deze kleurconversie-eigenschap van quantum dots om de hoogst mogelijke PAR-lichttransmissie door de films te behouden. Tegelijkertijd passen we het kleurenspectrum van zonlicht aan om gewasgroei te verbeteren."

De filmlaag zet een deel van het UV- en blauwe licht dat in overvloed in zonlicht aanwezig is om, en haalt daar een deel van weg ten gunste van rood en oranje. "Het is een aanpassing van het zonnespectrum. Als gevolg daarvan ontstaan opbrengstverbeteringen tussen de 5-25%. Dat is afhankelijk van het gewas, het klimaat en de locatie."


De UbiGro Cover en UbiGro Inner.

Damon legt uit dat de UbiGro Inner en Cover het mogelijk maken om je spectrum aan te passen zonder het gebruik van kunstlicht. "Natuurlijk kun je LED- of HPS-lampen in de kas plaatsen en het spectrum aanpassen. Maar verlichting is duur, want zowel de kosten vooraf als de operationele uitgaven in de loop van de tijd zijn hoog. Bovendien verminder je je CO2-uitstoot als je een niet-elektrische oplossing kunt gebruiken," zegt Damon. Veel van UbiGro's klanten gebruiken kunstlicht en de filmlaag. "Het is niet het één of het ander, een combinatie kan ook. Telers die geen toegang hebben tot elektriciteit of die niet kunnen investeren in verlichting in hun kas kunnen via deze manier het natuurlijke zonlicht dat ze gebruiken verbeteren."

Lancering van de Cover
Sinds het begin van UbiGro van hun Inner-film hebben telers hen gevraagd de quantum dots in de deklaag zelf te plaatsen. "Op die manier kan de deklaag gewoon worden vervangen. De Inner-film is een nieuwe laag binnen de kas wat telers niet altijd gewend zijn. Het is een groot voordeel dat de deklaag vervangen kan worden," zegt Damon. Maar het is een lastige technische uitdaging. "De laag zit aan de buitenkant van de kas. We moesten een nanodeeltje zoals quantum dots in een polyethyleen product stoppen dat bestand is tegen het weer en UV. We zijn enthousiast dat het gelukt is en dat we het nu kunnen lanceren. We hebben al twee lagen geïnstalleerd tot nu toe."

Volwassen markten
Er is veel vraag op volwassen cannabismarkten. "Wanneer nieuwe staten open gaan, is er vaak opwinding en wordt er meer geïnvesteerd. De meeste nieuwe staten beginnen binnenshuis en gaan geleidelijk over naar grotere faciliteiten die lagere kosten hebben. Kosten zijn nog niet zo belangrijk in een nieuwe markt, omdat de prijzen en marges hoog zijn. Op een volwassen markt proberen mensen hoogwaardige cannabis te telen tegen de laagst mogelijke kosten. Hightech kassen zijn een populaire oplossing op volwassen markten. In Californië, Oregon en Colorado hebben we tot nu toe de meeste cannabisfaciliteiten gebouwd."

Op die volwassen markten bieden UbiGro-producten een oplossing voor cannabistelers. "Ze willen zich ook onderscheiden van hun concurrenten. Als ze hun duurzaamheid kunnen verbeteren zonder meer elektriciteit te gebruiken, is dat een goede manier om zich te onderscheiden. Continu verbeteren is het belangrijkste voor ons. Voor cannabis is de Return ON Invest snel; meestal na slechts één of twee oogsten terwijl de plant vier jaar meegaat."

Pilotprogramma
Damon beheert ook het pilotprogramma van UbiGro. "We werken samen met telers om gegevens te verzamelen. We hebben wereldwijd meer dan 55 pilots gedaan op allerlei soorten gewassen, en het programma blijft groeien. We bieden vaak kortingen voor telers die geïnteresseerd zijn in een pilot met ons. Er is een mogelijkheid om het product goedkoper te gebruiken, terwijl je tegelijkertijd gegevens verzamelt en het verschil ziet dat het maakt."

Voor meer informatie:
UbiGro
damon@ubiqd.com
https://ubigro.com/