Het aanbod van verse kruiden op de Amerikaanse markt is momenteel stabieler dan vorig jaar rond deze tijd. "De aanvoer is standvastig, want het weer is goed geweest in belangrijke teeltgebieden zoals Florida, Texas, Mexico en Colombia. Laten we hopen dat dit zo blijft in 2024", zegt Camilo Penalosa van Infinite Herbs. "De volumes komen soepel binnen zonder al te veel haperingen."

Tegelijkertijd is de vraag licht toegenomen. Voor Thanksgiving - een feestdag waarop veel verse kruiden worden geconsumeerd, met name salie, rozemarijn en tijm - werd een stijging van 5 tot 10% waargenomen. "We zullen nu zien wat er gebeurt met Kerst en Nieuwjaar", zegt Penalosa, eraan toevoegend dat de vraag naar peterselie, salie en rozemarijn in de wintermaanden traditioneel sterk is, evenals naar bieslook en koriander. Dat zijn allemaal verse kruiden die worden gebruikt in gerechten zoals dips.

Blik op de nabije toekomst
Sinds januari zijn de prijzen eigenlijk stabiel gebleven. “Nu is het afwachten wat het wordt met de inflatie begin volgend jaar. Op basis van overheidsbeslissingen kunnen aan het begin van het jaar salarissen en de prijs van meststoffen wel eens stijgen”, zegt hij, eraan toevoegend dat hij een lichte prijsstijging van minstens 5% verwacht. En als de olieprijs wijzigt, zal dit een impact hebben op transport en verpakking.

Penalosa merkt op dat sommige vertical farms hun areaal verse kruiden aan het afbouwen zijn. “Telers zien in dat veel kruiden niet snel genoeg groeien om de teelt winstgevend te maken in vertical farming en dus schakelen velen over van kruiden naar bladgroenten zoals sla”, zegt hij. Ze proberen uit te zoeken wat er het best geteeld kan worden in vertical farms dat winstgevend is. "De kosten zijn nog steeds hoog en het is een bedrijfstak die nog in de kinderschoenen staat."

Voor meer informatie:
Camilo Penalosa
Infinite Herbs & Specialties
Tel: +1 (617) 319-9253 (VS)
cpenalosa@infiniteherbs.com
www.infiniteherbs.com