In de stad Semarang in Midden-Java, Indonesië, bevindt zich momenteel de zwaarste meloen van het land, met een gewicht van 5,8 kg. Deze indrukwekkende meloen werd geoogst in het Laguna Green House, gelegen in het Graha Padma Semarang wooncomplex.

Het World Indonesian Achievement Institute (Leprid) heeft deze prestatie officieel erkend en de meloen aangewezen als recordhouder. Het is de zwaarste meloen in Indonesië. De erkenning werd verleend aan Laguna Green House PT Tani Makmur Bareng, met erkenning van hoofddirecteur Stefanus Angga Santoso en operationeel directeur Arvin Wijaya.

Paulus Pangka, algemeen voorzitter en oprichter van Leprid, sprak zijn waardering uit voor het succes van PT Tani Makmur Bareng en wees op het belang van het kweken van een meloen van 5,8 kg, waarmee het vorige record van ongeveer 4,26 kg in Indonesië werd overtroffen.

Pangka schreef deze prestatie toe aan het gebruik van moderne en geautomatiseerde systemen bij de meloenenteelt in Laguna Green House. Hij benadrukte het belang van deze prestatie voor de Indonesische tuinbouw en prees het team van jonge, vooruitstrevende mensen in het het teeltbedrijf.

Operations Director Arvin Wijaya van PT Tani Makmur Bareng deelde inzichten in hun succesvolle teelttechnieken en legde uit dat het bedrijf hydroponische methoden gebruikt om meloenen te telen, met name de Hamigua-variëteit. Hydroponische technieken, een teeltmethode zonder aarde, maken een nauwkeurige controle van voedingsstoffen mogelijk, wat bijdraagt aan optimale groeiomstandigheden en een grotere opbrengst.

De teelt van de zwaarste meloen in Indonesië is een opmerkelijke mijlpaal voor Laguna Green House en PT Tani Makmur Bareng. De prestatie benadrukt niet alleen de toewijding van het management, maar dient ook als voorbeeld van innovatieve en effectieve teeltpraktijken in Indonesië.

Leprid
Laguna Green House is opgericht door een jonge ondernemer genaamd Stefanus Rangga Santoso. Hij begon als makelaar in vastgoedmarketing in Semarang, Midden-Java. Toen hij 19 werd, werd hij een vastgoedmarketingagent in Singapore. Uiteindelijk, nadat hij was afgestudeerd, kreeg hij een aanbod van een partner om een huizencomplex in Indonesië te ontwikkelen. Maar toen veranderde hij van gedachten. Hij wilde werken in de tuinbouwsector in plaats van in de vastgoedsector. Toen hij terugkeerde naar Indonesië zag hij daar veel problemen in de sector, die zeker opgelost konden worden.

In 2015 begon hij met uien en conventionele teeltbedrijven met vernieuwde irrigatietechnologie. In 2017 bouwde hij de eerste slimme hightech kas in Kudus, Midden-Java. Het is het eerste formele bedrijf met de naam CV. Santoso Agro dat hij oprichtte. Het bedrijf had het aanvankelijk moeilijk door een gebrek aan competente werknemers. Maar dat weerhield hem er niet van om op zoek te gaan naar kennis en de werknemers op te leiden. Rond het einde van 2019 begon het bedrijf winst te maken.