Met een Nederlandse bril op is Growtech niet direct de beurs waar je heen moet voor innovaties. Toch zijn er afgelopen week tijdens de vierdaagse beurs de nodige innovatie-awards uitgereikt. De Turkse tuinbouw ontwikkelt zich, ondanks de uitdaging van de lage waarde van de lira.


Tansel Bükülen van Royal Brinkman, Alireza Rezaei van Privapartner Gen Group en Paulina Komorowska en Hans Peters van Priva. Bekijk hier de hele fotoreportage.

De Turkse tuinbouw laat zich goed vergelijken met de Zuid-Spaanse. Veel teelten staan onder plastic folie, enkele glazen of hele hightech foliekassen daargelaten. Ook de vergelijking met Westland kan gemaakt worden, omdat langs de randen van Antalya, de stad van de beurs, de kassen tussen de huizen staan.


Ambassadeur Nathalie Lintvelt en landbouwraad Maarten Wegen, op de foto met Marco Zwinkels van Prins Group en Danny van den Bosch van Stolze. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Twee verschillen met Zuid-Spanje zijn de aanwezigheid van geothermie in Turkije én de lira. Geothermie is een voordeel voor Turkse telers. De lira een voor- en nadeel. Een voordeel omdat door de huidige wisselkoers het exporteren van bijvoorbeeld Turkse tomaten naar Noordwest-Europa goedkoop kan. Een nadeel, omdat het importeren van moderne kastechnieken vanwege diezelfde wisselkoers lastig is.


Marcel de Jong (Bodem & Groen) en Nico de Groot (Advanced Berry Breeding) op de stand van Holland House of Fruit waar een cluster van Nederlandse bedrijven zich verzameld had met een focus op turnkey fruitteeltprojecten. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Op de beurs was onder meer veel aandacht voor watertechniek, zoals tijdens een rondje beurs bleek. Van dat rondje beurs geeft deze fotoreportage een goed beeld. De beursupdates van donderdag en vrijdag nalezen kan hier en hier.


Asel Taurbayeva is vice president van de Union of Greenhouses of Kazakhstan. Verder v.l.n.r.: Lawrence Kemerink en Olga Danilova van Hortilux, Pavel Kornilov van BASF en Vera Bouklakova en Paul van der Valk van Hortilux. Bekijk hier de hele fotoreportage.

Innovatieprijzen
De ATSO Growtech Agriculture Innovation Awards gingen naar:

-Seracell Bilişim ve Tarım Teknolojileri A.ş (in de categorie kas en technologieën)

-Verta Tekno Ltd. Sti (categorie irrigatie en technologieën)

-Topraq Tarım Teknolojileri San. ve Tic. A.ş (gewasbescherming)

-Casada Tarım Anonim Şirketi (plantenvoeding)

-Topraq Tarım Teknolojileri San. ve Tic. A.ş (slimme landbouwtoepassingen en -technologieën)

-Petektar Tohum San. Tic. Ltd. Şti. (veredeling)

-en een speciale publieksprijs voor een onderzoeksinstituut gericht op het westelijke Middellandse Zeegebied (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM)).